用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 沙田區感統訓練
go

沙田區感統訓練 [複製鏈接]

感統對刺激前庭, 本體等有很大幫助, 當然最好每天做...但如果不能在家做, 或者小朋友不合作, 或可考慮出去做

如家長有興趣在沙田區做感統 (3-5歲), 可嘗試 以下團體

Coaching Service, web site: www.smartcs.com.hk

導師話最少4人開班, 一星期兩堂, 日期時間可以自己夾0左再同佢講, 有興趣0既家長可同我夾下...謝謝

我去開0個度做yoga, 佢係兩間房打通, 地方比較大...

導師話訓練形式會同遊戲xx室差不多...

因為我住沙田,貪佢夠近, 因為下下出旺角車出車入都用很多時間0架...
   0    0    0    0

回覆 1# conconma 的文章

沙田我都ok, 請問幾錢一堂?

沙田我都ok呀,請問佢地係咪特別為自閉小朋友呢?

我打去問過好,HKD 720 / 4堂 都唔算貴,不過就想問下佢地係咪專業呢? 好唔好有無人上過!

回覆 1# Szewhy02 的文章

吓?? 佢話你聽$720/4堂?  點解同我問0既有出入?  等我聽日再問一次, 肯定一下...

佢0地導師係專業ot...我亦巳告知小朋友全是自閉兒...ot 說冇問題

回覆 2# Szewhy02 的文章

呀...你啱...因為佢話$1600/10堂...但我打算一星期做兩堂...

你0地呢...

oic,想問下你,你會join星期幾呢? 因為我仔返全日的,1600/10堂好平! 佢而家話1 月先有位? 如果係就到時間我都可以join 兩堂的. *(暫時留左 9:30 & 10點幾個堂) 佢話有位會盡快通知我.

原帖由 conconma 於 10-12-16 21:44 發表
呀...你啱...因為佢話$1600/10堂...但我打算一星期做兩堂...

你0地呢...

回覆 1# Szewhy02 的文章

唔好意思, 你講緊0既9點幾係日頭定夜晚?  如果係夜晚就唔太好...因為感統會活躍個腦, 夜晚做會比較振奮, 其實最好係平時上訓練前做...做完上訓練就比較好...

我仔仔番半日學...我反而想佢星期一, 四或五, (其中兩日) 5-6點做, 做完感統番屋企上訓練

原帖由 conconma 於 10-12-16 21:41 發表
吓?? 佢話你聽$720/4堂?  點解同我問0既有出入?  等我聽日再問一次, 肯定一下...

佢0地導師係專業ot...我亦巳告知小朋友全是自閉兒...ot 說冇問題

但我睇個web site, 導師只是有什麼"感覺統合運動師訓練證書", 並不是職業治療師, 我問個朋友, 佢係耀能嘅職業治療師, 佢話要小心留意, 因為如果唔識教個d只會變左好似做d機械式的訓練, 對感統沒幫助.

原來是有這樣的分別.! 我已再致電求證了他們,他們說不是專業的職業治療師做感統訓練.所以我不會join了.以免浪費時間.謝謝妳們.

原帖由 lokjoan 於 10-12-19 17:29 發表

但我睇個web site, 導師只是有什麼"感覺統合運動師訓練證書", 並不是職業治療師, 我問個朋友, 佢係耀能嘅職業治療師, 佢話要小心留意, 因為如果唔識教個d只會變左好似做d機械式的訓練, 對感統沒幫助. ...

Hi lokjoan,
請問你朋友在耀能有沒有更好的介紹呢? 小朋友2歲10個月有自閉傾向,說話比較慢,暫時只等待 I 位. 我最膽心是他情緒,有時發脾氣時在幼兒園咬人..謝!
原帖由 lokjoan 於 10-12-19 17:29 發表

但我睇個web site, 導師只是有什麼"感覺統合運動師訓練證書", 並不是職業治療師, 我問個朋友, 佢係耀能嘅職業治療師, 佢話要小心留意, 因為如果唔識教個d只會變左好似做d機械式的訓練, 對感統沒幫助. ...
‹ 上一主題|下一主題