用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學
樓主: easiness
go

灣仔區中學 [複製鏈接]

原帖由 ydoris 於 11-1-2 09:18 發表
維官呢類學校可以乙部先填啦,灣仔區自行吾好選得咁保守啦,東區都有D好D.我都一定吾會選佢LOR~~入左無得抽鄧鏡波架啦...培橋就算係細,我想都有機博下入英文班.. ...

到E家我都未敢填張表住, 仲係諗緊應唔應該跟老師建議只填首選鄧鏡波一間! 我自己都係好想亞囝入到呢間架! 但放棄自行第二選, 又覺浪費機會! 但我又未決定到報培僑或其他! 亞囝成績又中下游, 所以好難決定!

老師都建議維官在乙部才填! 但維官係BAND3咁差咩!? 咁我更加要考慮一下!

自行最緊要揀d入左唔會後悔既學校
因為自行攪掂 就無統一派位啦
如果你得呢間好想入 就一間啦
唔好求其揀一間來見 萬一入左後悔就閉

原帖由 Milkky 於 11-1-3 13:47 發表

到E家我都未敢填張表住, 仲係諗緊應唔應該跟老師建議只填首選鄧鏡波一間! 我自己都係好想亞囝入到呢間架! 但放棄自行第二選, 又覺浪費機會! 但我又未決定到報培僑或其他! 亞囝成績又中下游, 所以好難決定!

老師都 ...

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-3 13:55 發表
自行最緊要揀d入左唔會後悔既學校
因為自行攪掂 就無統一派位啦
如果你得呢間好想入 就一間啦
唔好求其揀一間來見 萬一入左後悔就閉

就是怕會這樣! 我囝個同學尋日咁快就交左表喇! 我會等亞囝考埋下星期試才去交表!

我都未交表住, 等埋星期六攞成績表時見老師, 順便問埋意見! 我首選都係鄧鏡波, 次選或會揀北角區中學, 有同學仔媽咪叫我揀顯理(因為校風比較嚴), 亦有一些畢業嘅師兄去聖貞德(不過唔識呢位媽咪, 所以問唔到佢嘅意見), 而家都十五十六!

如果報培僑(直資), 點解唔報埋福建(觀塘嗰間), 我都幫阿仔報左呢間, 星期六要interview!

原帖由 Milkky 於 11-1-3 13:47 發表

老師都 ...

回復 61# Milkky 的帖子

灣仔區好既band2無咩揀 女仔就何東 男仔就鄧鏡波
都好過中西區 直頭無 得他區揀 我阿女咪中西區band2 上年諗到我幾晚都訓唔著

維官阿女班主任係無特別comment話唔揀得 但就話好一般

阿女補習老師係灣仔區 熟灣仔學校
我填晒d心水band2之後
問佢之後填咩band3好
佢講左幾間我填 但無講呢間
我問佢咁之後點填 維官點 得唔得
佢咁答我: 嗯~~~~一般啦~~嗯~~~都~~嗯~~ok既都
我再問佢 咁校風點
佢答我 都~~~~~ok既~~~~~都

咁我咪覺得佢band3囉 或者無咁差都唔定

回復 65# RSG媽媽 的帖子

你補習老師都問埋!? 咁我都去問下亞囝補習老師意見先!
我都有問過亞囝班主任維官如何, 佢答d語氣同你女補習老師一樣!
但我見過維官d學生放學都幾乖! 校內就真唔知喇!

回復 64# easiness 的帖子

我住灣仔區, 最想個囝咁係近近地係番本區返學, 但灣仔區band2中學岩亞囝既真無幾間! 他區都係北角近d, 但附近band2我只知培僑較好! 李潤田,顕理,聖貞德我都有問過老師好唔好, 但佢話唔清楚! 只建議選培僑!

不如你搏一間band1囉
如果你band2頭 可以試下聖公會鄧肇堅
不過真係一間好啦 之後就要好保守

原帖由 Milkky 於 11-1-5 13:52 發表
我住灣仔區, 最想個囝咁係近近地係番本區返學, 但灣仔區band2中學岩亞囝既真無幾間! 他區都係北角近d, 但附近band2我只知培僑較好! 李潤田,顕理,聖貞德我都有問過老師好唔好, 但佢話唔清楚! 只建議選培僑! ...

咁即係我無get錯意思啦~~

原帖由 Milkky 於 11-1-5 13:40 發表
你補習老師都問埋!? 咁我都去問下亞囝補習老師意見先!
我都有問過亞囝班主任維官如何, 佢答d語氣同你女補習老師一樣!
但我見過維官d學生放學都幾乖! 校內就真唔知喇! ...

醒目開學勳章

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-5 14:51 發表
不如你搏一間band1囉
如果你band2頭 可以試下聖公會鄧肇堅
不過真係一間好啦 之後就要好保守

鄧肇堅, band 1 生, 放係第二志願都無乜機會
如果係band 2 生, 真係機會微乎其微
除非係邊緣人, 學校低估左呢位本係band 1 生做band 2 生

回復 70# CrabPincers 的帖子

所以話如果佢係band2頭既
可以搏 仲係一間好啦
學校估計banding 都係大概
睇間小學保唔保守

灣仔區都無咩唔係band1頭既學校
點解我話鄧肇堅 因為比面試班老師話我
點解唔揀呢間 話多位 機會大

想保守穩鎮 就要揀晒band2
但好既band2灣仔區又真係無乜
一樣爭崩頭

醒目開學勳章

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-5 15:16 發表
所以話如果佢係band2頭既
可以搏 仲係一間好啦
學校估計banding 都係大概
睇間小學保唔保守

灣仔區都無咩唔係band1頭既學校
想保守穩鎮 就要揀晒band2
但好既band2灣仔區又真係無乜 ...

呵, 可能我傾向保守.............

保守係好事
上年我個女升中 除左直屬中學之外
我都唔敢填band1學校
都有好認真諗過唔填直屬
第一至願就填band2架

原帖由 CrabPincers 於 11-1-5 15:20 發表

呵, 可能我傾向保守.............

醒目開學勳章

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-5 15:24 發表
保守係好事
上年我個女升中 除左直屬中學之外
我都唔敢填band1學校
都有好認真諗過唔填直屬
第一至願就填band2架

我女係band 1 中至頭
第一志願填band 1 頭
第二志願填band 1 尾
第三志願填band 2 中至尾tim
我吾想四圍同佢叩門........

咁派到第幾呀?

原帖由 CrabPincers 於 11-1-5 15:31 發表

我女係band 1 中至頭
第一志願填band 1 頭
第二志願填band 1 尾
第三志願填band 2 中至尾tim
我吾想四圍同佢叩門........

醒目開學勳章

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-5 15:38 發表
咁派到第幾呀?

呵, 好好彩, 第一志願

回復 76# CrabPincers 的帖子

我女都係 好好彩 派到直屬
阿女有個師姐 成績同阿女差唔多
派唔到直屬 入左間band3
所以到阿女升中
由選自行該開始到公佈統一派位結果我都成日失眠

醒目開學勳章

原帖由 RSG媽媽 於 11-1-5 16:00 發表

我女都係 好好彩 派到直屬
阿女有個師姐 成績同阿女差唔多
派唔到直屬 入左間band3
所以到阿女升中
由選自行該開始到公佈統一派位結果我都成日失眠 ...

呀女果屆都有個成績係呀女前面, 但派左去第三志願, 雖然都係band 1 中至尾的學校, 但個女生就好不忿.........
我上年都係無覺好訓

所以派位呢家野
除左講成績
運氣都好重要

原帖由 CrabPincers 於 11-1-5 16:06 發表

呀女果屆都有個成績係呀女前面, 但派左去第三志願, 雖然都係band 1 中至尾的學校, 但個女生就好不忿.........
我上年都係無覺好訓

嘩,咁好明顯係個NUMBER靚先會有呢個結果啦.我睇新聞話區議會動議QC吾減班,吾知結果會點?因為影響都幾大下..原來BAND1選校都有危機...唉...即係一定要有條保險線先得啦..

原帖由 CrabPincers 於 11-1-5 16:06 發表

我上年都係無覺好訓
‹ 上一主題|下一主題