用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 or St. Catherine 真係好頭痛
樓主: Mspongpong
go

民生 or St. Catherine 真係好頭痛 [複製鏈接]

其實我覺得民生係好,至小我細個都入唔到,當然學術成績無其他名校咁好,但我欣賞學校嘅德育,呢學生真係好乖,由細有童軍訓練,對學校有歸屬感,幼稚園又有興趣班安排喺星期六,非常多選擇,收費絕對平過出面,每個星期六見啲小學同幼稚園學生返學,有啲攞住小提琴、畫袋、著住跆拳道衫、芭蕾舞衣,喺興趣培養呢方面就真係一流,喺熟悉嘅環境同同學一齊學習,令小孩健康的成長,家長又唔駛左揾右揾堂比小朋友上。我喺九龍城住咗廿幾年都未聽過人投訴民生嘅學生曳。所以德育同均衡發展應該無問題。
但我亦担心英文問題,民生英文應算淺,因老師讚我個仔英文好,但佢嘅程度應該LH 嘅PN level ,我會同阿仔報吓出面嘅英文堂去强化佢嘅英文,其他就跟反學校嘅興趣。
我估間學校因為一條龍,無必要特別催谷學業成績去吸引學生報讀。反而著無德育。

我兩個仔就係其中一個攞住圍棋袋同,珠算袋嘅小朋友.... kekekekeke
我覺得學校好注重小朋友閱讀個part, 我大仔p1都要一個月考兩次閱讀理解測試, 內容係一本故事書, 中英各一次, 目的係想小朋友學懂理解內容....唔好一味死記....
我覺得幾好呀~!!

原帖由 lingling624 於 10-12-14 22:14 發表
其實我覺得民生係好,至小我細個都入唔到,當然學術成績無其他名校咁好,但我欣賞學校嘅德育,呢學生真係好乖,由細有童軍訓練,對學校有歸屬感,幼稚園又有興趣班安排喺星期六,非常多選擇,收費絕對平過出面,每個星期六見啲小學同幼稚 ...

回覆 40# 恩林 的文章

我係民生嘅舊生, 其實歸屬感對學生嚟講真係好重要.  點解我想我個囝讀民生, 因為就算响民生讀得幾辛苦, D學生都係覺得開心, 同埋佢地好proud of 佢地係民生嘅一分子!!  以前民生好低調, 就算有人會考有8A, 佢地都唔會比記者入去採訪 (除咗亞視, 但佢都只係影吓間學校).  我話比人知我响民生讀, 個個都問係唔係台灣學校...
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

宜家老師都叫阿仔記住通知媽咪明天帶什麼回校,目的係訓練佢嘅責任感同記性,我學得幾好。想深一層要小朋友三年後又再不斷揾學校,又要適應新同學環境,係咪好事呢?真係無答案。

如果係p3先開始跟唔上, 而唔係p1&p2既事, 我估同幼稚園關係不大; 而且, o係現今可悲既教育制度下, 家長要做好多野, 一點都不可以指望仔女番完學就識晒所有野, 我自己朋友中讀 KV既k1, k2小朋友已經學緊十幾樣野 (嚇親..), 據佢地所講好多同學仔都係一樣, 我估kv都係好好既學校, 但佢地dss成績好係因為學校定係家長既努力就好難講..當兩樣都有d啦..但o係出生率上升下, 報考直資/私小既成功率將會愈來愈低..
所以都係prefer一條龍, 情願有需要就o係課堂o個3個鐘外報d course 幫下
原帖由 karen55407 於 10-12-14 15:18 發表
我有好多朋友之子女從民幼上民小,都有同樣問題,去到三年班便開始追唔上。

我個情況再煩D:
MS收左我囡AM CLASS,
其實小囡依家讀緊K1/AM/ KM,
都煩緊好唔好轉MS,REPEAT K1。
1.考慮$和安全感
囡依家好鍾意返學,但KM無學券,小囡是慢熱形細囡INTERVIEW 無JETSO,將來要IN P比較無把握
如轉讀MS將來無LUCKY DRAW,小學條數計埋可能仲貴.
2. 考慮出生率持續上昇
REPEAT後.P1競爭對手多好多, 但豬年都唔少
3. 一動不如一靜?

no need change, in my opinion, KM is a very good school (i like KM more than SC and KV)

我覺得KM應該比MS程度高,如小朋友轉去MS又係讀番K1 D野會比佢之前讀的更淺,會唔會令佢冇心機?另外如你現在轉MS=選了民小,你喜唔喜歡民小先?if 你target其他私小就KM會更好,又可以抽獎。唉!不過我自己都好煩唔識揀..

Totally agree
原帖由 lingling624 於 10-12-14 22:14 發表
其實我覺得民生係好,至小我細個都入唔到,當然學術成績無其他名校咁好,但我欣賞學校嘅德育,呢學生真係好乖,由細有童軍訓練,對學校有歸屬感,幼稚園又有興趣班安排喺星期六,非常多選擇,收費絕對平過出面,每個星期六見啲小學同幼稚 ...

原帖由 余魚媽 於 10-12-16 10:12 發表
我個情況再煩D:
MS收左我囡AM CLASS,
其實小囡依家讀緊K1/AM/ KM,
都煩緊好唔好轉MS,REPEAT K1。
1.考慮$和安全感
囡依家好鍾意返學,但KM無學券,小囡是慢熱形細囡INTERVIEW 無JETSO,將來要IN P比較無把握
如轉讀MS將來無L ...

我選KM:

1. 課程設計良好
2. 英文好
3. 已經習慣KM上課模式
4. KM派位很好

交留位費, 再三考慮好d....

原帖由 busy_penny 於 10-12-16 11:23 發表

我選KM:

1. 課程設計良好
2. 英文好
3. 已經習慣KM上課模式
4. KM派位很好

但派位吾係同邊間幼稚園無關係嗎?係靠計分/睇校網/抽籤嘛!除非自己考既學校姐!吾係咩?

就是自己報考好的名小學。

最近聽到身邊不少真實個案:
1.兩位朋友的小朋友分別讀YORK和ST.CAT考學校,一間OFFER都冇.另一位朋友讀YORK,學校校內成績很好,考了五間學校,四間連2ND IN 機會都冇
2.我一位同事+我細佬個仔都係讀TUEN MUN屋村學校,  兩位都考到陳守仁**兩個小朋友都無補習.
3.較出名的津校官校,25分都唔一定得
>>>係咪KLT私幼已失去優勢?
>>>係咪應平平地讀一條龍MS
>>>即使MS無得LUCKY DRAW都唔係一個問題,因為我囡得20分.

原帖由 ricefamily 於 10-12-16 11:39 發表
交留位費, 再三考慮好d....

Agreed, I will pay deposit for MS tomorrow.  I need more time to think MS or St. Car.

我相信沒有一間學校是完美的,只是適合不適合自己/小朋友.
阿仔是民幼k3學生.作為家長,我滿意這間學校.不是太谷小朋友.有好多活動.上星期又打邊爐又親子運動會,今日聖誕表演,放完假又話參觀海洋公園.......
但玩之餘學習上都幾好,我又唔覺英文差.日日都上英文喎.唔係net就係尃教英文老師.一日三個鐘咋.有幾多時間?
至於小學,我唔知好不好,但至少我所見的中小學生都溫文有禮.我想個仔讀民中.英文中學,全港有多少間.差得去邊呢.?
‹ 上一主題|下一主題