用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $5000/$500(扣除學券後)幼稚園好?
go

$5000/$500(扣除學券後)幼稚園好? [複製鏈接]

到依家仲未決定到讀咩學校好?
$5000(國際學校或國際幼稚園)---車程遠,學費貴,自己要出返來工作
$500(普通幼稚園)---近,平,可以自己照顧、唔工作都可以
屋企人(包括C6)都認為普通幼稚園好,但自己就喜歡BB讀國際學校。我都有諗過如果平學費,其餘佢可以學好野.....
好煩......
   0    0    0    0

$500(扣除學券後)間幼稚園 d 老師有沒有愛心? 課程如何?

有D o野,無謂強求,我個人唔鐘義有經濟壓力。

好難講, 有兩個玩法, 普通幼稚園, 之後出去補習, 如果多D親子時間都可以接受, 但妳有邊間國際學校在手先, 如果根德園, ST. C 就唔同講法

如果係SC就唔駛諗啦,我得WAITING。
國際學校我係指英基。
普通幼稚園又唔係屋邨個種,係區內都OK(浸會)。
所以先煩。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果第時無諗過繼續讀國際學校.. 唔好諗英基喇!
恐龍家

原帖由 csmc88 於 10-12-3 16:09 發表
如果係SC就唔駛諗啦,我得WAITING。
國際學校我係指英基。
普通幼稚園又唔係屋邨個種,係區內都OK(浸會)。
所以先煩。

有冇報根德園呀?

回覆 7# kwboy 的文章

no, 其實因為我住新界,報SC都係試下,因為對1個小朋友來講車程都幾遠,我個B又係超級細B,KV唔俾報添。

原帖由 小曳人 於 10-12-3 16:24 發表
如果第時無諗過繼續讀國際學校.. 唔好諗英基喇!

agree.除非你諗住中小學都俾佢繼續讀國際學校, 然後俾佢去外國讀大學, 否則, 唔好諗英基呢類真正國際學校.

只係報左2間? 以你既CASE, 如果小一都係讀返津小, 傳統小學, 就唔洗咁貴讀國際幼稚園喇.

如果小學唔系有特別要求,讀英基真系幫唔到乜野,(除左國際學校)即使入私校或直資,都好難跟上,自已教唔系問題,不過未必每位小朋友都可以收到效果,系學校學是兩回事,如果讀本地KG,即使唔系名校,但最少跟得番小一啲課程,如果再比佢出去補下,都唔會太差!樓主要考慮清楚!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我的著眼點係樓主如果為左讀貴學校而需要返出來工作,唔可以自己照顧小朋友。小朋友3歲定80,我相信頭幾年的教育好重要,講的包括家教和品格教育,而愉快童年也比讀咩學校緊要。我細個媽媽返工,大個左會惋惜細個童年好多回憶都冇媽媽,而係湊我的auntie;反而我唔會諗點解細個讀邊間學校。唔係話阿媽返工細路就唔好(我自己而家經濟所需,都係working mum,只能盡量把工餘時間俾個小朋友),但若果媽媽可以全職照顧,讀咩學校都好,
你還可有大把時間自己教,比我們返工
一族享有更多親子時間...呢d係沒有任
何學校可以代替的。

眼見太多家長本末倒置,走火入魔,純粹個人意見,不喜勿插。

就算經濟上無壓力, 若你想小朋友小學中學都是在傳統學校讀,咁理應選普通幼稚園(有學劵和無學劵都得), 因為學科教授會平均(中,英,數,常等),不是玩多,上小學中學會合適. 而國際學校會偏重語言能力及多元文化活動,學生成績並不是主要因素.

回復 12# peachcreamy 的帖子

其實你都講得好right,我當初選擇辭工照顧bb都係想佢有個快樂童年,同埋唔想miss左佢個成長過程。
選擇普通個間幼稚園其實都有好處(除左學費平),bb亦可以同佢表哥(又係08年)一起返學/放學,有咩事自己唔接送得都一定有人幫手,除此之外,其實英文我都可以自己教(因為我都可以講near-native english。
希望自己唔好選擇錯啦!

Support !!!
‹ 上一主題|下一主題