用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 演奏者為什麼要有一個拍子機(metronome)? ...
go

演奏者為什麼要有一個拍子機(metronome)?

這是我自己撰寫的一個教學分享。雖然我不是什麼權威人士,但從我平日教學所得的感想和經驗,想跟眾師生和家長分享呢!多多指教!

拍子機(metronome) 是一種計算樂曲速度的機器,
透過中間的棍子,替演奏者數拍子。

拍子機對演奏者來說,是一樣很有用的練習好幫手!
當一個人在演奏時,同時間要兼顧不同的東西,
例如:速度、演奏技巧、感情的表達等等。
拍子機就可以在演奏者練習時幫助穩定演奏的速度,
以確定自己沒有越彈越快或越彈越慢。

另外,要了解一首樂曲,速度是其中一樣要注意的地方,
每首樂曲也會說明其速度,例如 Allergro, Andante, Adagio 等,
拍子機上亦印上關於速度的意大利文,憑這些形容詞,
就可以在拍子機上調較出合適的速度,
讓演奏者更了解作曲家要求樂曲的速度。
對於初學鋼琴者,拍子機更有助了解自己是否彈對樂曲的節奏。
拍子機每「達」一聲,就代表樂曲拍子中的一個單位。
所以拍子機對學樂器的人,身邊一定不少得的!

如果你或孩子在學樂器,但身邊還沒有拍子機,
甚至平時練習並沒有數拍子的習慣,
是時候檢討和改變一下!
要養成數拍子的習慣,令自己在演奏時心裡也有一個拍子機!

回覆 1# floraaa1012 的文章

謝謝分享

絕對同意,拍子機是一個演奏者不能缺少的伙伴。我囝囝的每個樂器老師都會要求他用拍子機,尤其是彈比賽和考試歌,又或者幫合唱團伴奏,拍子機在練習時更不可缺少。

原帖由 floraaa1012 於 10-11-30 01:26 發表
這是我自己撰寫的一個教學分享。雖然我不是什麼權威人士,但從我平日教學所得的感想和經驗,想跟眾師生和家長分享呢!多多指教!

拍子機(metronome) 是一種計算樂曲速度的機器,
透過中間的棍子,替演奏者數拍子。

拍子機對演 ...

絕對同意,但我個囝就勁唔鐘意用,
每次要佢用都要爭論一番,
實在太辛苦,
請問有冇好方法呢?

回覆 1# fa_fa 的文章

我個仔係跟唔到拍子機, 唔係快過佢就慢過佢, 結果佢有佢彈, 架機有架機拍........

要跟到部拍子機其實係咪好難的?

用拍子機的目的可以說是相同,但演奏者、老 師和孩子三者所用的過程和方法差別卻可以是二碼子事。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-11-30 09:46 發表
用拍子機的目的可以說是相同,但演奏者、老 師和孩子三者所用的過程和方法差別卻可以是二碼子事。

請問有什麼分別?請指教!

練習用拍子機,最好就係叫孩子找佢比較熟或者喜歡的樂曲,先不要合手,只彈主音單音部分,一邊數拍子一邊跟拍子機,即口數同時要跟住拍子機。

如果平時無數拍子既習慣,咁最好先練左數拍子先,然後再同拍子機配合。如果家長識少少音樂,最好大大聲同佢地一齊數啦。

我自己一開始教學生新歌既時候,會先用口數拍子,第二堂覆琴佢地練熟左,就會要佢地跟拍子機慢彈,然後再加快速度。習慣左對學生來說就不是一件難事了。

這種練習其實並不是一件容易的事,但一旦孩子習慣了,自自然然佢地心裡面都會出現一個拍子機

回覆 5# lillymarie 的文章

因為唔習慣用,老師課堂有無同佢練下用拍子機?因為孩子難以同時兼顧音準,拍子,跟拍子機等等,而且專注力同耐性都比較低,就咁開個拍子機由佢自己練係好難練到的……

佢老師邊有你咁好心機?! 只係問我屋企有無拍子機, 有? 咁係屋企跟住拍子機彈啦!

回覆 10# lillymarie 的文章

咁不妨試下要求老師教孩子用拍子機。

一定要養成數拍子的習慣,因為演奏一首樂曲除左音準外,拍子並同樣十分重要!

越遲學數拍子,跟拍子機,就會越難學會架啦……

演奏者-有目的作針對性解決某些問題,大部份的拍子已在心中。
老   師-最需要為學生解決問題,聽下拍子對不對,返去練由幾多慢慢加到幾多,許多時還要幫口數,成人肉拍子機。
孩   子-花的時間得最多,培養穩定和正確的速度和拍子在心中,日子有功。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-11-30 10:51 發表
演奏者-有目的作針對性解決某些問題,大部份的拍子已在心中。
老   師-最需要為學生解決問題,聽下拍子對不對,返去練由幾多慢慢加到幾多,許多時還要幫口數,成人肉拍子機。
孩   子-花的時間得最多,培養穩定和正確的速 ...

明白,Thank you!

我阿女都係,對親拍子機都喊,因為好難對得準,其實我都明白嘅,因為對得拍子機的話,最起碼的要求係你首歌要彈得好熟無錯音,先至會容易對得啱,如果彈得唔熟又要對拍子機,睇音之餘又要對準 D"叮達達達",真係幾攞命架.......
其實對拍子機係好,有部機幫你數拍子,但相對音準的要求就會高咗,要一個幾歲嘅人仔,眼睇音,個腦要分折乜嘢音,再由對手彈出嚟,隻耳仔仲要聽住D"叮達達",真係一D都唔容易架,上次呀女彈一首3拍的歌,用口數拍子數唔啱,我要佢對拍子機,率之對咗一個半鐘頭都對唔到,又鬧又喊,如是者連續彈咗兩個禮拜日日對先攪掂,但只此一首,因為再叫佢對拍子機即係 = 懲罰我 不過自此之後,逢親用口數拍子數唔啱,我嚇佢話你再數唔啱就要對拍子機嘅時候,佢就即刻眼有淚光再用D好委屈嘅眼神望住我,真係比佢激死又笑死
各位有經驗之琴老師及家長,有無發覺 3拍子的歌係最容易數錯拍子,阿女彈琴我都要佢用口數拍子,但好多時佢會數123~~,123~~,第 3拍拖得特別長,長到首歌變咗做 4 拍咁,唔知你哋有無遇過類似情況,點樣解決呢? 上次阿女就係用拍子機對首 3 拍歌對到嘔   

原帖由 fa_fa 於 10-11-30 08:58 發表
絕對同意,但我個囝就勁唔鐘意用,
每次要佢用都要爭論一番,
實在太辛苦,
請問有冇好方法呢?

回覆 14# crystalwsm 的文章

可以試下抽練 123~~ 去下一個 bar 第 1 拍然後 stop,如是者練 5 次,要佢知道個 rhythm 錯左,要 123 後立即去 1!

唔好成首同佢數,要針對性抽有問題既地方出來練,抽練對呢個問題會有改善的。成功練好果 2 個 bar 後,之後的 bar 都有123~~ 1 既問題既話,應該會比較容易練到

其實呢o的練習方法同埋解決問題既方法相信老師會有提供,每個老師提供既練法都唔同,你有無問過女女老師點樣解決佢呢個問題?

分手慢練!
(減速一倍.....再加。)
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

我昨日都同阿仔試下玩對拍子機. 果然, 一首已練得好熟的慢歌, 佢係對到無問題. 但去到首快歌, 有D位就跟唔到, 個時先發現原來佢d手指未真的正練得熟. 唉, 咁樣玩, 都玩咗大半個鐘. 佢一扁咀, 我就同佢講: 唔緊要架, 試下咋, 睇下你跟唔跟到. 苦練幾次, 成功後, 我立即見好就收, 以免阿仔怕咗無下次.

回覆 17# lillymarie 的文章

係啊,真係唔急得,慢慢來,習慣左佢就唔覺得係好辛苦架啦,唔好一下子迫得太緊,唔咪佢會唔鍾意再用拍子機……

果首快歌試下減慢跟拍子機練,大概 1 拍= 60

佢做到要讚下佢或者俾少少甜頭佢,然後下次再玩過,練多左到時唔洗玩大半個鐘架啦!

加油!

謝謝建議,等我下次試下先

原帖由 bebebe12345 於 10-12-1 08:28 發表
分手慢練!
(減速一倍.....再加。)

真係慚愧,我就係呀女嘅鋼琴老師,因為以前學過吓彈琴,又有部琴係度,便膽粗粗教呀女彈琴,所以唔係專業,有問題唔識點解決,不過我都教唔到好耐,遲D都要正經地搵個老師教阿女彈琴

原帖由 floraaa1012 於 10-12-1 08:21 發表
可以試下抽練 123~~ 去下一個 bar 第 1 拍然後 stop,如是者練 5 次,要佢知道個 rhythm 錯左,要 123 後立即去 1!

唔好成首同佢數,要針對性抽有問題既地方出來練,抽練對呢個問題會有改善的。成功練好果 2 個 bar 後,之後的 b ...