用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? ...
樓主: charisma07
go

今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? [複製鏈接]

Check PM.

原帖由 june1997 於 11-1-4 21:22 發表
please pm me

可否都pm我 thx!!!!!!

Received the report in todayVery upset

Oh, sorry to hear about it.
May you share a bit?

原帖由 besmart 於 11-1-13 12:35 發表
Received the report in todayVery upset

My son727
我是爸爸,你的資料我是知道謝謝
其實我都有test
我的daily 4種都是extrahigh 6 級和囝囝一樣
我都不覺自由有any 問題

Gluten 麩質可能會引起其他問題:

穀膠、酪蛋白以及過多鴉片縮胺酸
(from http://www.littlegianthk.com/common/fz-zb-detail.html#fz1)
"越來越多研究認為,自閉症人士進食含穀膠蛋白 (包括小麥、大麥、黑麥、燕麥) 及含酪蛋白(牛奶) 的食物後,不能代謝及消化此兩種蛋白質,從而產生麥醇溶蛋白 (gliadin)。當人體腸道菌落生態失衡,有害酵母便會伺機植根。酵母會分泌毒素,而這些毒素會在腸壁鑽小洞,導致「腸漏症候群」。先前不能被消化的殘餘蛋白質,形成鴉片縮氨酸 (opioid peptide) ,其性質好像嗎啡一樣經由小洞進入血管,最終傳送至腦部,影響荷爾蒙分泌及調節,導致失眠、專注力弱、過度活躍、躁狂、自殘行為等。這些殘餘物質好像毒品一樣,導致上癮,如身體缺乏這些物質便會出現像「吊癮」一樣的行為問題,因此,戒絕含穀膠、酪蛋白的食物初期,亦會出現一些負面反應 (dieoffs) ,這是無可避免的。嚴格控制穀膠及酪蛋白的攝取,會降低鴉片縮氨酸水平,改善自閉症症狀。越早實行戒絕進食含有穀膠及酪蛋白的食物,痊癒機率越高。"

原帖由 besmart 於 11-1-14 09:40 發表
Aller-Food Check Report
Many items are extremely High

Daily:
Casein-  Extremely High 6
Milk-  Extremely High 6
Whey-  Extremely High 6
Yogurt-  Extremely High 6
Fish:Tuna-  High 4

Fruit:
GrapeFruit- ...

Hi, eerr

買部麵包機就可以了,我買KenXXXd BM250,好處是它有Gluten-Free bread 自動模式,最好先混材料,放入材料後三小時就完成,gfcf的材料可在littleXXXXX,一般包裝上有食譜。

原帖由 eerr 於 11-2-27 13:32 發表
myson727 & charisma,
可以教我點開始,給我recipe嗎?
工具是否只買麵包機就得?
一般烘焙店都買到gfcf的材料?

我個仔個報告都出左.
GLUTEN, WHEAT, APPLE, HONEY BEE 只去到III, 係咪可以唔戎?

eerr,

我係一個失敗的媽咪,到而家我都未能100%戒口,一至五好OK,但六日就失敗了。

對於gfcf diet,我尚有的心得係:

鼓油 - 買枝gluten free或黑豆製的鼓油就得, very easy。

- 唔食麵/意粉,食米通粉、米粉、河粉等等。

麵包 - 1) 用麵包機整的,我都係用kenwood bm250,匯豐信用卡有得換。我會買盒麵包粉,或search網上食譜,說實在味道一般。2) 買現成的gfcf麵包,幾好味。

小食 - 腸粉、米通粉、gfcf pancake (自製或買gfcf pancake粉,易整算好味)等等。

- 整麵包、pancake時我會落"egg substitute",但我覺得始終無蛋香,唯有落多兩滴雲尼拿油。

- 以米奶、豆奶等取代。

原帖由 eerr 於 11-2-27 13:32 發表
myson727 & charisma,
可以教我點開始,給我recipe嗎?
工具是否只買麵包機就得?
一般烘焙店都買到gfcf的材料?

試下戎足100%兩個月,睇睇個仔情況如何。

原帖由 owl_2046 於 11-3-2 21:27 發表
我個仔個報告都出左.
GLUTEN, WHEAT, APPLE, HONEY BEE 只去到III, 係咪可以唔戎?

原帖由 owl_2046 於 10-11-29 10:22 發表
我仔又係鼻敏感, 可以介口改善的, 因除了空氣就係食物敏感, 我自問屋及企附近空氣好好, 亞仔學校都係, 但依然鼻涕長流又有黑眼圈

u can try pediatric chiropractor, my son is Dr Jen Ng patient, although treating  鼻敏感 is not the main goal, but it got treated afterall, but have to do exercise, esp swimming regularly.

我仔牛奶製品及大豆都超標, 咁用咩可以補充鈣質?

原帖由 myson727 於 11-3-4 11:08 發表
試下戎足100%兩個月,睇睇個仔情況如何。

• 原帖由 owl_2046 於 11-3-9 10:00 發表
    我仔牛奶製品及大豆都超標, 咁用咩可以補充鈣質?

may be try 菠菜,燕麥片
‹ 上一主題|下一主題