用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? ...
樓主: charisma07
go

今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? [複製鏈接]

原帖由 charisma07 於 10-11-29 17:44 發表
angel's mom,

相信各位媽咪拿小朋友去驗IgG,是基於Biomedical approach的其中一種方法,並非人做我做,但求心安。

根據biomedical treatment的原理,T.Buie在Harvard Medical School發現自閉小朋友與一般小朋友的分別,在於 ...

charisma07,

多謝你詳細的回覆。

我自己認識一個有做chelation的A仔的家長,她的兒子有時會自己要求去見林醫生,自己覺得係時候做chelation了。

但我自問不見兒子有什麼特別情況需要驗,目前的訓練有帶來明顯的進步;我只是希望知道是否有某些情況/symptoms是特別要注意的﹗

請問Biotek地址,資料,要醫生紙嗎?
$2300(9折)是驗IgG?   在其他討論區又話$4500,好confuse!
原帖由 charisma07 於 10-11-29 11:57 發表
各位媽咪:

我跟大家一樣,都係去Biotek驗,$2300(另加9折),測96種食物。驗之前我無同佢地講小朋友係A,我心中最大的疑問係:我囝囝一向食得走得,仲比同齡高大(但我同外子不是很高的人),所以唔覺佢有咩敏感。不過,跟大家一樣,我囝 ...

我就當然希望幫個仔介口後有改善啦, 我仔都算高大, 大便一日一次, 但好易傷風/流鼻涕 (好似 M come 一個月一次, 準時) 又有一對黑眼圈, 希望幫唔到A果 part 都可以救下生理果 part.
我仔都係返緊S位, 如果開始介口, 我諗住 lunch 都會煮埋比佢帶返學, 佢學校都有一兩個同學係咁, 唔介清好難睇到效果喎.

各位媽咪我會和囝囝兩星期后去Test.
我打算我自己都Test (用多$2,300)
一來可以比較下

我囝囝停介囗3星期,各方面都沒有大分別
但他是好惠食,冇介囗他好高興
下星期會同囝囝和老婆去旅行

介口是治療的一小部分,目的是避免刺激身体的免疫系統,治療有好多野要做。

原帖由 besmart 於 10-12-9 11:54 發表
各位媽咪我會和囝囝兩星期后去Test.
我打算我自己都Test (用多$2,300)
一來可以比較下

我囝囝停介囗3星期,各方面都沒有大分別
但他是好惠食,冇介囗他好高興
下星期會同囝囝和老婆去旅行 ...

請問charisma07, 你是否驗IgG就可驗出CFGF?
是驗IgG or IgG1,2,3,4?  
這IgG與以前我到馮XX驗CFGF要幾萬元平好多喎!
如果可驗出是否casein and gluten問題, 我會同個仔驗多一次. 是否去biotek?
原帖由 charisma07 於 10-11-27 23:56 發表
今天收到Report了,囝囝果真中晒Casein同Gluten,係咪咁喬架?

報告寫兒子對casein、gluten、egg、dairy product ……(還有其他,不能盡錄) 都係"very high" to "extremely high"敏感。令我感到好奇的是,是否所有Autistic小 ...

我只是驗IgG,並非IgG1234。Biotek個report會show晒小朋友對96種食物的敏感程度,你可以download報告樣本睇睇:http://www.hkbiotek.com/pdf/P_AFC_SampleReport_200908.pdf
不過都有不少家長對Biotek的報告感到奇怪,好似驗出來對許多食物都敏感,你可以再看看問下其他媽咪的comment。
原帖由 june1997 於 10-12-14 11:35 發表
請問charisma07, 你是否驗IgG就可驗出CFGF?
如果可驗出是否casein and gluten問題, 我會同個仔驗多一次. 是否去biotek?
...

我都是到馮XX驗IgG4, 抽血連到化驗所用離心機抽出血清,$4,500

原帖由 june1997 於 10-12-14 11:35 發表
...

Little Gia_t 有GFCF麵包賣
address: 15/F,Chung Wai Commercial Building 447-449, Lockhart Road, Causeway Bay, HK
我都買了部麵包機,試下自己做麵包,部麵包機有9個programme(9個自動化製麵包程序),其中一個是做GF麵包,GF在外國都好行下,只是香港無人講。

原帖由 eerr 於 10-12-16 10:45 發表
請問cfgf麵包可在哪買?

me 2,我都係買包麵包粉(bread mix),然後用麵包機整gluten free麵包。不過唔知係我唔識整還是什麼,gluten free麵包質感比較厚,食半片等同正常一片的飽肚感。大家如有好的麵包食譜請告知我。

原帖由 eerr 於 10-12-16 10:45 發表
請問cfgf麵包可在哪買?

各位媽咪

請問如何有九折?

我打了電話去問
他們說要有推薦人的名或電話
我想和囝囝一齊驗 可以比較吓
要$7000
多謝幫忙

各位媽咪:

我跟大家一樣,都係去Biotek驗,$2300(另加9折),測96種食物。驗之前我無同佢地講小朋友係A,我心中最大的疑問係:我囝囝一向食得走得,仲比同齡高大(但我同外子不是很高的人),所以唔覺佢有咩敏感。不過,跟大家一樣,我囝 ... [/quote]

自我個仔在今年8月中被協康評為“自閉傾向”後,我去睇dr. trodd,GFCF/Supplement/B12針,又有參加協康個別訓練等都做齊,自覺阿仔的眼神接觸同說話方面比之前有明顯進步。但琴日去見政府CAC,話我個仔確實係有A的氣味,叫我排兼收位。我都好想驗下是否真係食物敏感引致有A的表現?我個仔出親街見人地有得食而佢又無,我自己見到都心酸。
請問可否作Biotek的介紹人?
另可否提供馮醫生的全名和地址電話?
多謝各位的幫忙。

Please find the info of Dr. Fung.
How old of your son?

原帖由 yaupuiwan 於 10-12-30 07:42 發表
自我個仔在今年8月中被協康評為“自閉傾向”後,我去睇dr. trodd,GFCF/Supplement/B12針,又有參加協康個別訓練等都做齊,自覺阿仔的眼神接觸同說話方面比之前有明顯進步。但琴日去見政府CAC,話我個仔確實係有A的氣味,叫我排兼 ...

而家2歲10個月了.

各位媽咪
我和囝囝倆人一起去驗了
其實完全吳痛
Thank Charisma 幫助可以有九折
其他媽咪有需要可以pm 我
2星期後有結果

please pm me
原帖由 besmart 於 11-1-4 19:13 發表
各位媽咪
我和囝囝倆人一起去驗了
其實完全吳痛