用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第62屇 【朗誦節】 後感
樓主: beywat496
go

第62屇 【朗誦節】 後感 [複製鏈接]

原帖由 Heidi媽 於 10-11-26 15:32 發表
咁啱! 我囡下星期又係賽3場.

我囡囡本星期剛完成了英詩. 不過早些比賽都好. 不過有時都驚調亂黎朗讀. 慶幸2個獨誦都係下半場, 不用等太奈...

其實係一家四口子

我女第一次參加OPEN, 5歲~7歲組別。我女就5歲, TOTAL有1個冠軍, 2個亞軍, 2個季軍。DGJS已經羅左入面兩個獎了...哈哈!

呢個評判D字潦草潦到睇唔到寫乜鬼, 只睇到FACIAL EXPRESSION. =.='

請問有無小朋友係屯門大會堂演講廳 ROOM 1 比賽完英詩獨誦架? 請問評判是女士? 著重動作嗎? 有什麼要求? 比分嚴謹嗎? 因我兩個小朋友都會係屯門比賽, 想了解多 D 評判要求, 謝謝!

今日係我同女女第一次見識朗誦英詩,我地係灣仔上午場,有6x個學生,我唔係好明你地講得6-7個上台是名次獎,點解我數下今早有15個?係咪上親台都有名次?我女女第一次83分第二名的同學係85分。
究竟每場係有無特定幾多個第1-3呀?

好似每場最多可頒參加人數的1/3既獎(如60人參加, 可頒20個獎), 但冠軍只得一名, 2,3可以很多名.

原帖由 wwyee 於 10-11-29 14:19 發表
今日係我同女女第一次見識朗誦英詩,我地係灣仔上午場,有6x個學生,我唔係好明你地講得6-7個上台是名次獎,點解我數下今早有15個?係咪上親台都有名次?我女女第一次83分第二名的同學係85分。
究竟每場係有無特定幾多個第1-3 ...

好似係每場約10%奬, 即係60人一場會有6個奬(1冠軍, 2亞軍, 3季軍), 但當然有時有多, 有時有少. 好像囡囡今日的比賽, 共59人參加, 有4個奬.
其實係一家四口子

好似係---10%,冠軍只得1,亞季可以多過1個,睇評判手鬆定緊,好人會攞出甘多%奬項頒比學生,皆大歡喜!

原帖由 一家三口 於 10-11-29 15:46 發表

好似係每場約10%奬, 即係60人一場會有6個奬(1冠軍, 2亞軍, 3季軍), 但當然有時有多, 有時有少. 好像囡囡今日的比賽, 共59人參加, 有4個奬.

亞女第一次參加我都好緊張...亞女下星期一先比賽...
My Sweet Heart- Minnie

我女個場有33個人, 頒左1個冠, 4個亞, 6個季, 我以為係1/3添.

醒目開學勳章

唔係化?甘多?我都唔見過甘多奬項頒出來喎!上年果評判講番佢地可以選幾個奬比小朋友,真係好似大約10%,好似你果場甘,我都未聽過!

原帖由 connieckyip 於 10-11-29 17:57 發表
我女個場有33個人, 頒左1個冠, 4個亞, 6個季, 我以為係1/3添.

話時話, 朗誦場地真係好緊要.
早兩日在文化中心的場地, 一流.
兩星期前在灣仔某小酒店的場地, 九流. 細/熱/黑/.

如果每次都有文化中心的場地就好啦, 其碼可以增加表演慾. 資源...資源... 資源....
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-11-28 00:38 發表
呢個評判D字潦草潦到睇唔到寫乜鬼, 只睇到FACIAL EXPRESSION. =.=' ...

我都係只睇到FACIAL EXPRESSION was lively.
囝囝嘅評語都非常潦草, 想知輸鄕邊、想改進下、都唔知點下功夫。

我覺得只係大人一廂情願, 小朋友都無所謂啦.  最緊要安靜, 試過有一次場地外掘地, 好annoying !

原帖由 龍舌蘭 於 10-11-30 17:13 發表
話時話, 朗誦場地真係好緊要.
早兩日在文化中心的場地, 一流.
兩星期前在灣仔某小酒店的場地, 九流. 細/熱/黑/.

如果每次都有文化中心的場地就好啦, 其碼可以增加表演慾. 資源...資源... 資源.... ...

係呀, 我初頭都以為自己聽錯, 但真係頒左咁多個.
我上年參加普通話, 60人, 都係頒左5,6個.

原帖由 Sherryko9 於 10-11-30 16:16 發表
唔係化?甘多?我都唔見過甘多奬項頒出來喎!上年果評判講番佢地可以選幾個奬比小朋友,真係好似大約10%,好似你果場甘,我都未聽過!

醒目開學勳章

我囡囡下星期三英詩比賽,上午九時十五分,次序係二十八,,,,請問大家我要等幾耐?????
有無人去過大會堂演奏廳????可否録影???

每個場地都唔准攝錄, 拍照, 錄音...
你大約預5分鐘可以完成2位參賽者.

原帖由 kinchioscar 於 10-12-1 01:10 發表
我囡囡下星期三英詩比賽,上午九時十五分,次序係二十八,,,,請問大家我要等幾耐?????
有無人去過大會堂演奏廳????可否録影???

Hi,
是否29/11在YMCA早場 ? 那評判真慷慨呀 ! 但那一場平均水平不太高, 阿囡以83險勝。
原帖由 connieckyip 於 10-11-29 17:57 發表
‹ 上一主題|下一主題