用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ABC-DAD
go

10 School days有2堂PE

更正。 2堂PE 每堂 1hr 。兩個星期係有2小時,小學時一星期有2節,每節有45分鐘,有同學小學一星期有3節;sport 係一種健康的社交活動。青少年同家長一齊參與就最有益。

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-9 13:23 發表
好奇問下,如題,

好少人會關心spcc的sports。...

續....

體育有一定底子又肯積極參與嘅同學將會好有滿足感,因為可以加入校隊代表學校嘅機會係相對好大,對新入學的同學係好事,容易培養歸屬感,更可以識多左唔同班嘅同學、師兄、師姊。 而spcc的資源係相當有水準。

可惜學校欠缺地方,班又多。

今年中一至中四各七班,分四組上體育課,每一循環週兩節課,共三十二節課。

中五有六班,分三組上課,每一循環週兩節課,共六節課。

中六七各四班,分兩組上課,每一循環週一節課,共四節課。

全校今年共四十二節課。

如果沒有游泳課時,學校可以上體育課的地方只有天台籃球場和最底層的三角球場﹝雖然現在中一可以在堅中上課,但這不是原本計劃,不可能因為暫時好像地方多了便更改時間表﹞,即每一節課只能容計一組學生上課﹝因為男女生在不同地方上課﹞。一循環週只有五十節課,已經用了四十二節!

其實明天下午中三的同學便有機會外出,參與不同類型的運動,例如保齡球、曲棍球等。

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-10 11:48 AM 發表
體育有一定底子又肯積極參與嘅同學將會好有滿足感,因為可以加入校隊代表學校嘅機會係相對好大,對新入學的同學係好事,容易培養歸屬感,更可以識多左唔同班嘅同學、師兄、師姊。 而spcc的資源係相當有水準。 ...

回覆 1# cstchan 的文章

多謝cstchan參與同寶貴意見–
個人好喜歡sport activities day 全日都參與體育活動,亦見到校方在校本部(校舍)拓展工程未完工有地方上限制,亦見到校方對體育的支持和堅持,反觀家長在學業及音樂方面興趣較大,明白這是傳統,亦十分支持;只想提出一點,在運動場會見到青少年特有的朝氣,作為家長覺得很有魅力。
WE LIKE SPCC AS WHAT IT IS .

回覆 1# ABC-DAD 的文章

十分高興家長能夠補充關於學校的生態,未夠日子的我還有點可望而不可即的感覺,
RED BRICKS 裏面好似好神秘咁

回覆 3# cstchan 的文章

請問,方唔方便講原來的計劃係咩呢?

莊月明樓完工之後會有咩安排呢?

再多謝CSTCHAN的詳盡說明

原帖由 luima 於 11-3-7 10:25 發表
1/ It is a "Progress Report" which is issued by the end of April. It is a simple one-page report covering the subject performance (Very Good, Good, Satisfactory, or Needs improvement) and Effort
(Good ...

Thanks very much luima!

2003年前校長潘鎮球的一篇文稿

[url=http://home.pacific.net.hk/~spcc ... ds/Poon_on_SPCC.pdf]http://home.pacific.net.hk/~spcc ... ds/Poon_on_SPCC.pdf[/url]

好語重心長的教育家

如開唔到,可用google search 'spcc擴建'找一找'聖保羅該怎麼走?'

其實原來的計劃是指未擴建時的上課時間表,我想學校不會因為這幾年多了一個上課的地方,便在這幾年更改各科目的節數安排吧!

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-10 01:21 PM 發表
請問,方唔方便講原來的計劃係咩呢?

莊月明樓完工之後會有咩安排呢?

再多謝CSTCHAN的詳盡說明

想請教各位過來人:
分 set 試是否很深? 每份卷是否1小時? 是否同一日考晒? 應如何準備? 唔好意思, 新手比較多問題, 謝謝各位

Will students changing class in F2 and F3? Just like primary school?

原帖由 DoubleOs 於 11-3-14 15:42 發表
Will students changing class in F2 and F3? Just like primary school?

同班唔同set........., 只有中英數分set, 其他科目全班一齊上.

回覆 3# 傻女B 的文章

今日校網出左收生名單同分班試D資料啦﹗日期時間都有。

原帖由 LittleKidult 於 11-3-14 16:20 發表

同班唔同set........., 只有中英數分set, 其他科目全班一齊上.

最意想不到嘅係因為分左set,好快就識多左好多朋友。好開心架。

我最近好似太多咀(喇吧咀)

E-class Parent's notice

如題,有三個Power Point
分別關於:
1. ROP
2. IB
3. SS
見到ROP每個學生已津貼了7,XXX多港圓,如FULL   REMISSION 係全免,WOW,重有45個 SCHOOLARSHIP。

學校用在學生身上的資源不算少,能不感恩

Book for u (2)

Usborn Library of Science

"Energy, Forces & Motion"
with Internet-linked

可能有同學小學已睇過,不過幾好幾informative。

F2做咩好呢

時間過得幾快,收生又塵埃落定,EASTER之後要預傋考期考啦。學校連暑期活動都出左通告,重有定案,行政效率真高;咁諗定F2做咩都怕係時候。
原本好支持F1仔參加學校嘅社會服務活動,不過暫時撞左期,中一又好似適應左新環境,安定左先,咁F2 就跟多D社會服務,學校認為係重要嘅學習經驗;我都認同﹗

阿囝好開心

食飯時,F1仔好少有主動講學校D事,佢話好開心,原來星期六返學校時撞到個師妹,佢同爸爸嚟註册,佢好興奮。重講左學校D生活俾人聽,返學時間,撘乜車(巴士)等等,重話俾人知開學頭三個月好開心,之後要温書預備測驗,之後就放三日假。總之好開心。唔知重有無其他同學呢?
:D

星期六交左表, 而家等緊26號考分set試, 好緊張呀!希望亞女考得好d啦:

回覆 179# 傻女B 的文章

別太緊張呢! 近月來囡囡(小六生)要面對好多EXAM, 面試, TEST, 評估 等等, 都不容易, 多鼓勵, 少擔憂!  祝女兒有愉快既新學年!
‹ 上一主題|下一主題