用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 不用練音階?
樓主: lillymarie
go

不用練音階? [複製鏈接]

其實我個人認為練/唔練都好睇你想小朋友係做到世人眼中「識」琴定係由佢自由發展,點去探索鋼琴、享受音樂姐。

只可以咁講,練既話,理論上對考琴佢唔會有咩困難囉。

睇下為左乜
如果為考試, 的確練習曲, 音階唔洗練, 一樣可考八級 (當然考試前要谷一谷d 音階)

為真係學倒野既, 呢兩樣當然唔少得

LM:loveliness:

我以前也問過囡囡的長笛老師同一問題,他告訴我:任何音樂都由音階構成,綀好音階,即是打好基本功,好似練功夫扎紮碼一樣,看似無謂,但好有用,例如好似一首歌是A調,如果練熟A調音階,記得邊D音要#b,吹起首歌都熟D

不過佢又話,有好多人本末倒置,只沉迷這些基礎練習,忘記演奏音樂的意義,所以有首野叫動物狂歡節,當中有段係諷刺呢D鋼琴家咁話
天惠媽

能夠沉迷這些基礎練習,相信絕對不多,而且少之又少!
記得APA Diploma第一年,有一個獎項是給彈音階最好的一位學生。
不是只有鋼琴要練音階.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題