用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 ...
go

我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 [複製鏈接]

我是禧年畢業生,大家對禧年有d咩唔明,可以睇下我幫唔幫到你
   1    0    0    0

Hi Hi !

好多謝你開左依個 topic 解我地禧年家長疑難呀 ~~

可5可以話比我知精英班同非精英班既分別呀 ?

你讀禧年考試時, 覺5覺得出題時考圖片問題時, 通常d圖片都係黑漆漆咁, 你讀時係咪咁架 ?

Thank you ~~

係, 我都覺得圖片真係有O的問題, 好黑...
你現在是做緊野定係讀緊中學AR ?

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-17 10:25 發表
Hi Hi !

你讀禧年考試時, 覺5覺得出題時考圖片問題時, 通常d圖片都係黑漆漆咁, 你讀時係咪咁架 ?

Thank you ~~ ...

嘩,好多謝你喎,不過,你係咪仲讀緊書架,中學?
如果係,先以學業為重啊,閒時閱讀好過上網啊,書好茶香,好好享受下做學生既生活~

原帖由 KCBC 於 10-11-16 21:28 發表
我是禧年畢業生,大家對禧年有d咩唔明,可以睇下我幫唔幫到你
If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-17 10:25 發表
Hi Hi !

Thank you ~~ ...

精英班係3年級先開始分既.
AB班=精英班 ,但B班冇A班成績咁好
(A,B班成績較好)
C班,D班=非精英班
(成績比AB班略遜)
雖然C,D班既成績冇AB班咁好,但教學內容都是一樣~
論成績計,排名:  A>B>C>D
------------------------------------
我都是剛剛畢業的~以前都有咁既情況,已經向老師反映過。。。。。。

如你所說,2年級全級第一名升上是3A班,第二名是3B班,如此類推。
到3年級又再排名。全級第一名升上是4A班,第二名是4B班。
是否正確~

原帖由 KCBC 於 10-11-17 16:33 發表

(A,B班成績較好)
C班,D班=非精英班
(成績比AB班略遜)
---------------------- ...

Hi KCBC,

我想問一下, 是不是由3年級開始便看前年级全級排名次來分级, 就算3年級在精英班, 學期尾不達標, 4年级便要去C或D班.

妳覺得4年级以上的C, D班同學多不多自我放棄的心態, 學校会不会只注重精英班的同學, 非精英班的同學會不會給其他同學看得很水皮, 我這樣問是因為亞女補習老師說, 她覺得來這所學校C,D班的同學在學習上有自我放棄的行為, 叫我無倫如何都要幫亞女改善成績在4年讀AB班, 免得她放棄自己.

中學學習愉快和適應嗎? 有空才答, 唔急架.

(A,B班成績較好)
C班,D班=非精英班
(成績比AB班略遜)

多謝你回覆呀 ~~  

我有d 唔明, 乜3 - 4年級唔係A, B 班一樣架咩, 點解你講A班好過B班既 ?

d 圖你未畢業時都反映過架喇 ? 依家都仲係咁喎, 我小朋友今年聖經比最尾果幾幅圖攪到冇晒分, 果課書我地真係可以由尾背返出嚟都得, 但竟然係一分都攞5到囉 !

你有冇返過學校呀 ? 今年學校加左好多貼公眾走廊o既裝修, 唔講都唔知禧年有咁耐歷史呀 !

(A,B班成績較好)
C班,D班=非精英班
(成績比AB班略遜)

仲有, 我想問, 你覺唔覺得一日得一個小息太少le ?

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-18 10:04 發表
多謝你回覆呀 ~~  

我有d 唔明, 乜3 - 4年級唔係A, B 班一樣架咩, 點解你講A班好過B班既 ?

d 圖你未畢業時都反映過架喇 ? 依家都仲係咁喎, 我小朋友今年聖經比最尾果幾幅圖攪到冇晒分, 果課 ...

其實只要小朋友真係盡左力, 無論佢派去咩班, 家長都要接受ca la....

而2年級仲未分咩精英班嘅, 佢地只係按1年級的全年名次, 按A-D班平均分落不同班。例如1名去A班, 2名去B班,3名去C班.4名去D班, 跟着5名又會去A班, 如此類推。

而3年級是按2年級全年名次, 分往AB精英班. 例如如果2年級全級有100人, 即是排頭50名會被派到精英班, 例如1名派往A,2名派往B,3名又派往A等, 如此類推, 往後的50名亦會用同樣的方法, 派到CD班, 請個方法到升往4年級亦一樣。

到了5年級,分班方法亦不同,學校會按同學名次, 首先派往A班,後B班....而5年級後, 6年班再不分班, 由5年班原班升上。

而我相信學校不會放棄CD班的學生, 因為我有個小朋友,讀C班, 但學校有留校輔導班, 下一年派回精英班。讀書嘅野, 其實好睇小朋友, 大家都係同一個老師教, 但成績都有分別。

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-18 10:04 發表
多謝你回覆呀 ~~  

d 圖你未畢業時都反映過架喇 ? 依家都仲係咁喎, 我小朋友今年聖經比最尾果幾幅圖攪到冇晒分, 果課 ...

係真係有咁既事?
自我放棄?!
*********學習係終身既********加油!

原帖由 KAnn 於 10-11-18 09:37 發表
Hi KCBC,

我想問一下, 是不是由3年級開始便看前年级全級排名次來分级, 就算3年級在精英班, 學期尾不達標, 4年级便要去C或D班.

妳覺得4年级以上的C, D班同學多不多自我放棄的心態, 學校会不会只注重精英班的同學,  ...
If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

咁我要鼓勵一下CD班既同學,學習係終身既,加油 ! 加油 !  

Hi KCBC,

妳覺得4年级以上的C, D班同學多不多自我放棄的心態, 學校会不会只注重精英班的同學,  ...

這個comment是亞女現時補習社老板和我閑談亞女上次考試成績時有感而發, 她補習社學生多來自區內, 她說她所見有些學校將好成績同學平均分到不同班, 或不太早分精英班, 能將成績一般或稍遜的學生慢慢成績提升, 她所補的我校高年级D班生, 他們常覺得唔得, 我的成績是這樣了,這些同學心態是有別於其他學校的. 不過老板娘說如果是C班頭10名, 他們是會好些.   可能這只是個別學生, 所以想了解多些.

我相信學校是會去幫成績稍遜的學生, 這個我都見到而亞女也享受緊因她也要上輔導課, 不過老板娘有感而發的一番話, 我细想後都覺有她的道理, 因如果我是個年年都在D班的同學, 心態理應會比不特別分別精英學校學生為差, 我見有些學校以個別科目分不同程度的組別上課, 效果不錯,分班不是按成績, 但學習時便按能力和程度, 有些同學可能英文叻,數學極差, 但有些又可能相反, 不過平均成績後便不能入AB班, 如果用组別上堂, 至少他們会覺得都有科叻, 小孩友讀書有時都幾講他們的信心.

原帖由 2009_SHW 於 10-11-18 13:19 發表
係真係有咁既事?
自我放棄?!
*********學習係終身既********加油!

我都同意, 唔太明白仲咩噉早就要分精英班, 對個小朋友心理真係好大影響..
小朋友真係會覺得自己點讀都係一樣, 感覺真係唔太好. 最慘係所有人都知學校係點分班, 同學或家長一問個小朋友, 你讀咩班? 其實小朋友真係好大壓力.  

原帖由 KAnn 於 10-11-18 14:59 發表
這個comment是亞女現時補習社老板和我閑談亞女上次考試成績時有感而發, 她補習社學生多來自區內, 她說她所見有些學校將好成績同學平均分到不同班, 或不太早分精英班, 能將成績一般或稍遜的學生慢慢成績提升, 她所補 ...

我都同意, 根本唔應該分精英班....

原帖由 qkhui 於 10-11-18 16:34 發表
我都同意, 唔太明白仲咩噉早就要分精英班, 對個小朋友心理真係好大影響..
小朋友真係會覺得自己點讀都係一樣, 感覺真係唔太好. 最慘係所有人都知學校係點分班, 同學或家長一問個小朋友, 你讀咩班? 其實小朋友真係好 ...

原帖由 Sandwiches 於 10-11-17 17:42 發表
如你所說,2年級全級第一名升上是3A班,第二名是3B班,如此類推。
到3年級又再排名。全級第一名升上是4A班,第二名是4B班。
是否正確~

例如:當全級有90人
全級考得1-30名就入A班
31-61 =B班
如此類推

Hi KCBC,

是的~學校會計你既全年平圴名次再分班
(到了五年級,假設你是5C , 六年級就不會再改變
5A=6A , 5B=6B ,5C=6C ,5D=6D)
-------------------
C,D班學生既學習態度的確冇咁好
就好似上年咁,我覺得CD班D人好似無心讀書咁,個心好散.但學校無論精英班和非精英班都會注重~

原帖由 qkhui 於 10-11-18 16:34 發表
小朋友真係會覺得自己點讀都係一樣, 感覺真係唔太好. 最慘係所有人都知學校係點分班, 同學或家長一問個小朋友, 你讀咩班? 其實小朋友真係好 ...

呢樣野冇辦法...
如果唔分精英班,同一班就會出現參差不齊的情況,
老師就好難教學,影響進度
但分左精英班又會發生你所講既情況 ,的確頭痕

多謝你回覆呀 ~~  

真係唔抵!!!盡可能你同老師反映下,可能家長既說服力大D

原帖由 qkhui 於 10-11-18 11:07 發表
仲有, 我想問, 你覺唔覺得一日得一個小息太少le ?

我都覺得!
小息實在太短,食野都唔夠時間
由樓層落到地面都要幾分鐘時間啦
6年級班房仲要喺6樓喎!
‹ 上一主題|下一主題