用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 EC TSA result
樓主: freddielau
go

EC TSA result [複製鏈接]

原帖由 thdo1967 於 10-11-10 15:12 發表
我同老師反映了4年,她們很認真的寫下了,但多年來沒有改善,問題如廁所清潔、放學家長接送安排、網頁設計、學車安排、學生的禮貌、課室的秩序等等,完全都不改善。

原來你都有這感覺。
其實都有聽過孩子話有某些同學都係咁樣﹐不過他們的話我又不會100%盡信。
不知是否因為學校沒有罰的制度所致?

PaPa please check pm, thank you!

原帖由 PaPa 於 10-11-10 22:53 發表

原來你都有這感覺。
其實都有聽過孩子話有某些同學都係咁樣﹐不過他們的話我又不會100%盡信。
不知是否因為學校沒有罰的制度所致?

Freddie,

我相信你只是無心之失, 我亦不為意原來TSA results 要咁保密, 希望呢次事件唔會減低你在BK的活躍度,繼續期待你的發表!!

好奇怪呢度突然冒出咁多"新加入國民", 用番平常的 username 來同人討論會好唔方便,好尷尬咩???

只要學校可以教好我的孩子, 其他什麼名氣呀,  全港TOP 幾呀, 全部都不再重要....

原帖由 freddielau 於 10-11-6 11:05 發表
data deleted
Ian  媽媽

一個TSA成績,就令到大家有咁多回應!!我都想在此講出小小心聲.......
1.大家都係找一間心儀的小學比小朋友, 咁有緣入到嚟就讀,就要好好珍惜呀! 回想上年有些同學仔媽咪,爸爸找不到心儀的小學時多心痛呢! 而我哋係1500名人內可得一位” 你我他都應開心和感恩!!
2. 有不滿意和不明自(不能將TSA成績向外(包括家長)公佈….. 全港最top的4間之一,我   唔知道從何得知數據….. 撥亂反正,做得更好!)
“為何不直接跟學校討論, 才是正確”.
3. 係有d 地方要改善- 問題如廁所清潔、放學家長接送安排…….( 不過話小朋友唔做好廁所清潔, 我公司的廁所清潔…. 咪又係要請清潔姐姐24小時跟住先得!
小小個人意見...
最後希望小朋友, 老師, 校長和工友們都 開心開心返學!!

回覆 2# hoyhconnie 的文章

可只無心.....意在於接收了一段令人喜悅的訊息,本着與大家分享而已,我只是家長一名,又點知此乃保密.....
放心,我習慣用真名,
小小挫節,不會影響我

根本錯不在你。我們家長沒有簽任何保密協議, 校長亦無要求大家保守秘密。

錯誤是出自校長身上。學校承諾教育局不把數據以仕何形式公開便應該遵守。

大家可能覺得資料公開, 沒什麼大不了。但請細心諗諗, 不公開數據的原因是不想把TSA變為學校排名的工具, 這會使更多學校谷學生做paper, 比壓力學生。從而影響到香港教育的發展。

大家為子女選擇播道而不選其他名校, 相信大家都希望小朋友開心自發學習, 而不是跟隨那些名校以往的做法。

又有些人覺得, 都有其他學校暗地裡或明地裡發放這些數據。這些我不理, 係人地的事, 人地打家刧舍我們又跟從嗎?我們是這樣教育孩子的嗎?

記得校長講過, 他是在荃灣官立中學畢業的, 荃宫的校訓是

"Integritas

誠正達仁", 校長亦以此作答當時佢應徵播道校長一職時的題目。我相信每年有多達千多人報名播道是因為聽了校長演說, 相信校長的教育理念, 不但能授予知識更能灌輸正確的人生觀給我們的子女。

敬希校長日後能以身作則, "教養孩童,使他走當行的路,就是到老,他也不偏離。"

原帖由 freddielau 於 10-11-11 08:26 發表
可只無心.....意在於接收了一段令人喜悅的訊息,本着與大家分享而已,我只是家長一名,又點知此乃保密.....
放心,我習慣用真名,
小小挫節,不會影響我 ...

無論如何,學校就此事件已立刻以通告形式作一個回應,大家不應再為此事糾纏。
作為家長,我覺得最緊要小朋友在學校健康成長,TSA只不過係一個數據,作參考之用罷!

Absolutly agree!!:)

原帖由 pc_choi 於 10-11-11 10:46 發表
無論如何,學校就此事件已立刻以通告形式作一個回應,大家不應再為此事糾纏。
作為家長,我覺得最緊要小朋友在學校健康成長,TSA只不過係一個數據,作參考之用罷! ...

kdpeter, I don't know whether you really are a EC parent. Anyway, thank you for your criticism so that Principal Lo can set a very good example to our kids for making an apology in a school memo to all parents we received yesterday, when he thinks that he had done something inappropriate. I admire his courage!   
I feel that you are indeed very concern of all matters in EC.  You would be a good partner of the school if you can make your comments positively and constructively. If you are a EC parent and really want the school good, go ahead to talk to Mr Lo.  Otherwise, you and your kid will be very painful and disappointed if continued to study here.

For dhto1967, maybe not all your comments (e.g. problem of toilet...etc.) represent the majority of the school's stakeholders or there is a priority of improvement.

I hope we can be more objective and reasonable.
I wonder how can you make your child happy studying if you have so much complaint of that school ?

原帖由 freddielau 於 10-11-11 08:26 發表
放心,我習慣用真名,
小小挫節,不會影響我 ...

Freddie, 其實你喺呢度都作出好多無私嘅貢獻,本來同大家分享一下一件開心事,卻換來今次令人不愉快的結果!不過不要緊,我地出發點都是為學校好唧!我會繼續支持你架!

原帖由 augustgirl 於 10-11-11 13:35 發表
kdpeter, I don't know whether you really are a EC parent. Anyway, thank you for your criticism so that Principal Lo can set a very good example to our kids for making an apology in a school memo to al ...

絕對同意!!!!!

kdpeter睇黎你想藉bk集合大家既力量提出對學校改善不足之處, 應該大多數既家長都唔會同意用呢個方法. 大多數家長都建議你直接去學校提出意見, 總好過係度講學校的不是, 應該用正面d既方法去處理. 而家唔係唔想提佢既錯處, 而係應該用正確的途徑去反映.

kdpeter你說:我們家長沒有簽任何保密協議, 校長亦無要求大家保守秘密。
錯誤是出自校長身上。學校承諾教育局不把數據以仕何形式公開便應該遵守。
大家都是成年人, 知道什麼可以說, 什麼不可以說。既然你知道不可以公開, 為何你還在說呢!! 既然已經作出道歉就唔應該再攞出黎講, 事情亦應該告一段落.
唔係話只講好的一面, 而唔講錯的一面.但要適可而止. 如果再惡意批評對呢件事都冇幫助, 都係個句最好都係返學校直接反映. 就呢件事黎講, 請唔好再係度講很多很多, 因為對件事都冇任何既幫助!!

Kdpeter你說:將軍澳同區直資學校的網頁都做得好好, 但你又說:其他學校暗地裡或明地裡發放這些數據。”這些我不理, 係人地的事, 人地打家刧舍我們又”跟從”嗎?我們是這樣教育孩子的嗎?”
係好! 但我相信每間學校都係一個個體, 應該有自己既方法, 正如小朋友都唔希望用黎比較la, 或者將個小朋友改頭換面la!

對學校/人/事提出意見, 係應該用正面既方法!!
最想小朋友返學開開心心!!

kdpeter睇黎你想藉bk集合大家既力量提出對學校改善不足之處, 應該大多數既家長都唔會同意用呢個方法. 大多數家長都建議你直接去學校提出意見, 總好過係度講學校的不是, 應該用正面d既方法去處理. 而家唔係唔想提佢既錯處, 而係應該用正確的途徑去反映.

kdpeter你說:我們家長沒有簽任何保密協議, 校長亦無要求大家保守秘密。
大家都是成年人, 知道什麼可以說, 什麼不可以說。既然你知道不可以公開, 為何你還在說呢!! 既然已經作出道歉就唔應該再攞出黎講, 事情亦應該告一段落.
唔係話只講好的一面, 而唔講錯的一面.但要適可而止. 如果再惡意批評對呢件事都冇幫助, 都係個句最好都係返學校直接反映. 就呢件事黎講, 請唔好再係度講很多很多, 因為對件事都冇任何既幫助!!

Kdpeter你說:將軍澳同區直資學校的網頁都做得好好, 但你又說:其他學校暗地裡或明地裡發放這些數據。”這些我不理, 係人地的事, 人地打家刧舍我們又”跟從”嗎?我們是這樣教育孩子的嗎?”
係好! 但我相信每間學校都係一個個體, 應該有自己既方法, 正如小朋友都唔希望用黎比較la, 或者將個小朋友改頭換面la!

對學校/人/事提出意見, 係應該用正面既方法!!
最想小朋友返學開開心心!!

回覆 46# kdpeter 的文章

Kdpeter:你真係一個 "污合之眾" !

totally agreed! X 100

大家可否比多d寬懷的心去看事呢?? 不是不可以表達意見, 不是不可談論學校, 而是希望大家可以從更正面途徑去表達?

還有, 大家不是完美, 學校不是, 校長不是, 家長不是, 我也不是, 就讓今次事件去給學校進步吧!

真的希望各EC家長覺得自己是一家人, 大家坐在同一條船, 畢竟大家會最起碼有6年小學生活, 怨這, 怨那, 又何苦呢?

以上純粹個人意見, 不喜勿插.

原帖由 pc_choi 於 10-11-11 10:46 發表
作為家長,我覺得最緊要小朋友在學校健康成長,TSA只不過係一個數據,作參考之用罷! ...

各位播道家長們,

我想大家是時候停一停了,人們的心滿載了不滿,已容不下任何客觀討論,再你一言我一語,只加添讓人持反的空間。

我們明白

播道愛孩子,孩子雖非完美;
孩子愛播道,播道雖非完美。

便足夠了!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

I love EC

我提出校長要守規矩, 不要公開TSA成績!

[不停解釋]
10-11-8 20:20 freddielau 就話:
話時話校表好似冇犯守則,冇用於學校間的比較,亦無法於學生間的比較,亦只用於校內參考......

10-11-9 09:33 corliss_yu 話:
校長只是用作校內參考,有犯規?!
TKO 另一間直資校長,一開家長會,就印晒D result 出來,咪仲誇~

此說法同大家樂類同: 大家樂話唔只我地扣工人用飯時間, 亞麥記, K記都係啦。

10-11-9 10:29 我再找出証據証明TSA成績是不能公開的。

10-11-9 10:51 corliss_yu 話:
如果你是想播道好,我覺得你應該同校長講,直接跟他討論。

哦! 好明顯我同趙連海一樣犯左"尋釁滋事罪", 唉! 趙連海幹嗎你不暗地裡同政府講數啫! 係都要做出頭鳥, 被判2年半活該!

10-11-9 18:30 Js928        話:
係護短!!!擺明啦!你咁叻自己開間啦!(但我肯定你無資格)再唔係退學!!但我諗你更加無咁既胆~~~得閒周圍睇吓邊到,有學校適合你,呢種"極品"EC唔會歡迎你.

我最服你, 你赤祼裸咁話俾大家聽你"護短". 雖然我100%唔同意你的論點。但我尊重你發表言論的自由及權利。

10-11-11 15:30 Js928 話我是"污合之眾"

此乃人生攻擊, 不過好在我出於污泥而不染。

大家最緊要係自己孩子開開心心返學。但你們知道嗎, TSA此事影響到其他學校, 其他小朋友. 我們不能"各家自掃門前雪, 不管他人瓦上霜"

最後我知錯了, 係我唔啱, 我講出事實, 我"尋釁滋事"

以後我地的小朋友無論什麼情況他們真的能開開心心了, 因為他們不敢哭, 看看以下頭條新聞吧!:
http://www.youtube.com/watch?v=gCw-budkdAI

你究竟係咩人?
I think we all get tired of her repeated messages....
Be more constructive !
‹ 上一主題|下一主題