用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

其實有幾多人報考唔需要理會, 最緊要TRAIN UP 自己小朋友FOR INTERVIEW 就得, EVEN 衰左都叫做盡左力.  同埋唔好成日以為自己小朋友好叻, INTERVIEW 時做晒指令就以為SURE WIN, 所謂天外有天, 好多人答得更快, 更好, 更有禮貌.

醒目開學勳章

我個都係11月細B, 之前in左一間, 都收左佢, 佢interview時候完全唔講野, 總要人地哎, 佢跟住大哎, 點知都收佢. 來緊總會in多6間, 順其自然啦.

原帖由 camomile00 於 10-10-28 23:39 發表
屎囉~ 好似個個都報咁多間咁. 我個仔係11月尾細b, 我同佢報o左4間咋.......
佢仲要未識講o野添......

其實大家真係唔使太驚無學校. 去年六月我有朋友先打電話問中西區某兩間二線學校, 都薄有名氣, 唔介意下午班, 一定有得讀.

interview競賽才剛開始,況且依家只係in左一兩間,唔好o甘快打定輸數,呢種心理狀況唔係仔女的好榜樣,你要比自己同小朋友信心,唔可以未打先輸

總之,父母要做好準備,報多幾間,輕輕鬆鬆o甘教小朋友多d野,唔好比太大壓力他們,到interview期間就識幾多做幾多,做唔到都無辦法,始終甘細個人仔,做到係o力,但做唔到都唔代表喳

最後,touchwood間間都唔收,咪再變陣調整策略囉,無o甘大不了的

樓主,唔駛擔心啦!到6月總會有人放位出嚟,只要到時再問下心儀的學校有冇位,仲有機會喔.

唔洗咁擔心喎,我個10月都收到2個offer啦,如果真係無心意既咪repeat一年囉。我都打算睇定d,如果佢表現同大b差得遠我會俾佢repeat k1,你得閑睇下小學果邊既forum,細b求dss or 私校位仲難呀。

我都覺得唔駛擔心, 唔會一間都唔收嘅, 多會係發生嘅情況: 未必係最想入果間啫.

醒目開學勳章

唔會無書讀嘅, 係最多可能會擔心一排先有囉!  加油!  

真係要再次謝謝大家的安慰!我已經抖擻了精神,要同仔仔再接再厲啦!希望11月過後,大家可以在bk網上看到我發放的好消息啦~~~

死啦,我都好驚亞B最後一間心儀的幼稚園都無。雖然佢係大B應該有D著數,但我就揾哂近屋企的學校,無大包圍,諗住近D亞B唔駛咁辛苦,但西半山的幼稚園競爭好大,我驚亞B一間都無人收!仲有無非一線的幼稚園未截止呀!!!

我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面試(我個仔果日病+食咗藥)", 佢咁內向..又要玩玩具先, 最慘係唔應人仲要發脾氣~ C啦...間間面試係咁...十間十間都唔會收佢啦~ 我點算好呀???

唔好咁擔心啦! 佢當日病先會表現唔好......你個仔是大仔,各方面應該唔會太差的,如果你覺得佢某方面唔得,就針對性train下佢啦,如果有疑問,你講出來,看下是否可以給你一些意見......
唔好氣餒,面試遊戲剛剛才開始......加油!

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 01:33 發表
我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面 ...

平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先, 唔比就嗌到面都紅埋  我都唔知點train啦~ 呢兩日已經不時同佢講...面試要叫老師, 先同老師傾計, 唔可以掛住玩玩具, 人地問你嘢要答人... 提到佢都有D驚啦!

上星期面試完邊喊邊返屋企, 返到屋企我同佢傾, 佢見我想喊, 佢就跟住喊~ 之後仲識講...(面試唔合格囉...無同老師傾計囉...掛住玩玩具囉...無書書讀囉..)  我嘅擔心唔係上星期果間唔收...而係若間間面試都係咁...咁咪無學校收佢囉...咁我就C囉~~

原帖由 lovelinda 於 10-11-1 02:02 發表
唔好咁擔心啦! 佢當日病先會表現唔好......你個仔是大仔,各方面應該唔會太差的,如果你覺得佢某方面唔得,就針對性train下佢啦,如果有疑問,你講出來,看下是否可以給你一些意見......
唔好氣餒,面試遊戲剛剛才開始..... ...

你要相信bb的第六感。佢唔鐘意就係唔鐘意,點都解釋唔到。

我記得有一次in th()nk,我個女都變左十問九唔應。其實我心中都不知幾安慰,因為去interview果日,我就覺得唔多鐘意呢間學校。

前日去in康(),佢迫人地去聽家長會,安排混亂無比,仲要俾我見到校長有校長肉緊,下面有下面唔上心,咁唔合作的風氣...

結果,我個女只係玩得好開心,但係就唔聽話。我都覺得無乜問題吖。

第三間學校,面對group interview我已心感不妙,點知佢好似好鐘意老師咁,都唔駛人叫就搵位座,老師叫早晨佢竟然會答!平日見慣的爺爺佢都未必叫....結果取錄左我個女,我去交留位費,我自己都覺得呢間學校會適合我個女....

唔駛擔心架,老人家都會話,如果要搬屋一定要帶埋bb去,如果bb一入到屋就喊,即係間屋唔夾,如果bb一入到去就周圍玩,即係呢間屋旺佢。有時迷信一下無壞 ^_^

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 03:07 發表
平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先,  ...

見到佢o甘答你可能你俾好大pressure佢了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 01:33 發表
我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面 ...

呢個老師o甘直接我諗情况幾嚴重or老師冇乜愛心,邊間o甘衰呀?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我個女係8月b, 係中女一個.

佢返緊nursery, 都算好適應, 因為只喊了2日, 跟住就冇喊過, 都好鍾意返學. 但係咁細個, 學既野邊記得, 而家最叻唱兒歌. 日日唱...

我都好驚一間都唔收, 我已經幫佢練習定問問答, 佢答得頭頭是道, 但只限於果幾條問題....
教佢顏色, 形狀, 都唔係好記得.

但係我已經交左佢nursery 間學校既k1 留位費. 萬一冇一間收都仲再呢間讀.

原帖由 JodisMama 於 10-11-1 10:29 發表
有時大仔大女仲大壓力, 好似阿女今年第一次in 崇真, 又哭又不合作, 表現差過上年, 上年只是不懂回答, 今年是不想答.

係呀,大b好多識講嘢人人以為佢地應識多d嘢仲大壓力,而且有d大b識玩嘢d問題太淺專登唔答or答相反,我反而覺得中b仲好,起碼仲好有興趣答d interview questions
‹ 上一主題|下一主題