用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

SH 係咪Scared Heart?

原帖由 sheffield 於 10-10-28 15:30 發表
咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友 ...

我都好怕報左十幾間都冇一間收.....以架見左四間已有二間唔收......願主祝福點都有一間適合佢能取的正取生位置啦!感恩....

原帖由 elmolly 於 10-10-28 17:19 發表
唔好灰心, 我舊年連續收左9封reject letter(唔係waiting, 係reject)先開始收到第一封waiting, 之後到5月先收到學校call, 加油!

我個女而家間學校唔係咩名校但都唔係差, 我都係"百無", 靠自己咋, 所以真係唔洗咁諗. ...

原帖由 anlywan 於 10-10-28 19:27 發表
我都好怕報左十幾間都冇一間收.....以架見左四間已有二間唔收......願主祝福點都有一間適合佢能取的正取生位置啦!感恩....

即使唔係正取, waiting都係有希望既, 好似過山車咁, 驚險完一輪, 最終都會到終站, 只係等待既過程比較痛苦, 加油!

其實咩係名校先,唔計屋村校,叫得出名既學校連分校都唔少,由其K1好多選擇,KV ?SC都absorb左1300人,其他間間每間百幾個位都唔少位,有d學校晨早出定offer收左你留位費,到最后冇人讀咪call waiting
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 sheffield 於 10-10-28 15:30 發表
咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友 ...

非常同意。

其實大家都可以train up 小朋友做一個醒目仔. 只係真係要花時間....付出很多....

原帖由 anteater 於 28-10-2010 03:22 PM 發表
仲要其實好多名校都係收大仔大女多,除非個小朋友特別醒,唔係都係REJECTED 的多了, 這個情況去到考小學問題更明顯,講真邊間學校唔鐘意收大仔大女呢?大個D,聽教聽話董事能力高好多,你個小朋友依家同佢3個月前比較係唔 ...

我都唔係知識份子, 又冇家底, 我仔係05年出生, 可能果年既出生率點都低過而家, 所以佢當年考到某熱門幼稚園, 但我都係好著重早期教育, 即係識講野就已經教佢. 我都冇比錢人教, 都係自己用粗筆寫flash card 同仔仔讀, 又教佢幼稚園教既課程, 其實都只係響屋企, 同佢玩, 3歲前既小朋友好似海棉咁, 真係好吸收.

今年出生率真係好高, apply 幼稚園既小朋友都好多, 熱門既顧然多人報, 所以都好難得一席位.

唔好灰心. 真係唔關家長既家底事的.

希望各位的小朋友都考到心儀幼稚園

我覺得唔好俾自己同埋小朋友咁大壓力,收與唔收都有多少撞彩ge成份係入邊。佢哋咁細個,迫都迫唔嚟,都係平常心好啲,如果我哋心情唔好都會影響埋佢哋。

醒目開學勳章

I guess that include both you and me?  

Basically around 40% of locally born children are from mainland China so that would give an idea the approx. number.  Actually I remember reading the exact number of total students enrolled in HK kindergarten somewhere....  hope to able to share if I have time to find it again.

At the end, this is what really happen:

(1) Birth rate has risen, that's the fact;

(2) With the increasing number of children born, and parents applying more kindergarten per child, that means competition increase in a rate much higher than the birth rate;

(3) The unfortunate fact from my observation is: some common characteristics which is more welcome by majority of the kindergarten would mean these kids would get many offers, which in turn means other kids' chance to get first round acceptance would be very very low.  As elmolly  mentioned, don't be disappointed of not getting first round offers, a lot of places would be released at a much later time (June to August).

Good luck to the 2008 babies' parents (including myself)!  

Ian

原帖由 sheffield 於 10-10-28 17:05 發表
其實仲有好多呢,我認識的都很多沒有報ST cat…08年有7.88萬個bb出世…有d未必係香港讀書,就算有大部份都係只求就手唔求名校,都應該超過1萬人會去爭名校位掛… ...

屎囉~ 好似個個都報咁多間咁. 我個仔係11月尾細b, 我同佢報o左4間咋.......
佢仲要未識講o野添......

可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果有理冇理都申請下先,就係咁,多到有邊間已經申請"攞表"都唔記得左,直到收到信,一看,啊,乜我有想過報呢間咩,咁樣囉......

唉,好在仔仔都唔知發生緊咩事,冇俾到壓力佢,但老公就難受d啦,成日見住個傻老婆,想深一層,要是真的所有名校都唔收,在香港又點會冇書讀,哈,真係唔知自己想緊咩呀,時間快d過啦,早知早著,遲知瞓唔著呀!!!!!!!!

原帖由 dolphinmama 於 10-10-28 16:05 發表
你個女咁可愛就梗係合老師眼緣啦,唉,我個仔......

我都覺眼緣好重要,講真in得o個十零分鐘都唔知有冇,就決定收定唔收...o個少少時間俾我個仔warm up都唔知夠唔夠...:;pppp: 話唔定o係房入面唔睬老師,出左房就答晒老師問既野俾我聽囉~
我預左佢係咁,所以只報左4間出名d既學校,另外報多2間普通d既...再真係冇間收,先再搵屋企附近up up dup dup 既sch囉,學校教唔到咪自己教囉

原帖由 dolphinmama 於 10-10-29 00:44 發表
可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果 ...

同我一樣,明知唔會冇書讀,不過都想個仔入間好d,黎緊條路可能會行得順d囉,做人阿媽就係會為子女咁樣著想:

我又會覺得...一d擔心都無wor...

我已經收到3間屋村學校,叫我帶定千幾蚊留位費去interview....

好在啓思收左我個女,所以呢3間我都無去in,仲有大把學校擔心緊無學校讀。唔駛擔心的。

我反而好期待,有無一間有公信力的機構,做一個調查,查證08年出世的兒童人數,以及全港幼稚園學額數字,好讓家長、辦學團體都真正清楚現況。

原帖由 dolphinmama 於 10-10-29 00:44 發表
可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果 ...

有d多人報0既我都冇報到0架, 我之前係上網搵0下我住0個區, 有邊d學校係d專家有推介(明報個教育專家), 就報0下囉, 呢兩個月係面試0既高峰期, 有d報0左0既都去唔到面試, 因為撞晒期

醒目開學勳章

Some reference information for the past few years:

2009/10 K1 students total: 47,109 (2006 birth count = 65,600) 72% of birth count enter K1 in HK
2008/09 K1 students total: 45,236 (2005 birth count = 57,100) 79% of birth count enter K1 in HK

2009/10 K2 students total: 47,403
2008/09 K2 students total: 46,149

Based on roughly 75% for estimation:
Birth count for 2007 = 70,900 (est. K1 intake = 53,175)
Birth count for 2008 = 78,800 (est. K1 intake = 59,100)
Birth count for 2009 = 82,100 (est. K1 intake = 61,575)

Worth noticing is there are total 950 kindergartens in HK.  Even if I assume average minimum 60 students (very conservative number!!! i.e. just 2 K1 classes per year) there are already capacity for 57,000 students.  If I add additional one class capacity, then the number will be 85,500, well cover the birth count even if all the mainland babies come back to HK to go to kindergarten.

For more details, please visit the Census and Statistics Dept. website:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=1037

Birth count:
http://www.censtatd.gov.hk/hong_kong_statistics/statistical_tables/index_tc.jsp?tableID=004&ID=&subjectID=1

今年08年出生競爭真係咁大咩?
最近有個朋友叫我幫佢整入學幼稚園Profile,因本身我自己係做graphic design,我好差異地問:點解入讀幼稚園都要整Profile,我只係知升小及升中要做Profile喎,朋友答:佢有個朋友係港島某出名幼稚園教,係果位幼師教佢既...

我細仔明天要去interview,究竟整唔整好!!!

考小學, 做PROFILE係有D用. 雖然最終都係靠小朋友既表現, 但比人可以好清楚咁睇到小朋友各方面既發展, 我覺得有係好過冇既. 但係幼稚園, 我覺得除左出世紙, 相, 個人資料, 頂多都可以有D 參加PG 出的證書, 反而我就覺得唔係太大作用.

考幼稚園, 某程度一D 啖定既小朋友會易D取錄, 小朋友最好係可以坐定定, 唔會咁易喊, 唔會見到陌生的老師會縮或者唔會十問9唔應就OK.

我仔仔3年前, 考幼稚園, 考了3間, KV 宣幼 & YORK

最後, 只有宣幼唔收, 因為IN 宣幼時, 佢周圍行, 加上, 宣幼係四圍放晒TABLE, 上面放晒玩具, 咁家長 & 老師就佔一張TABLE 咁見, 佢係比小朋友玩枱上玩具, 從而問問題 + 觀察, 但我仔見到四周圍都係玩具, 咁佢就好想去攞, 所以就失敗左喇~ 至於另外2間, 都係獨立咁見, 就算買周有其他老師進行緊面試, 但個距離冇咁近, 仲有, 現場氣氛係嚴肅些, 小朋友就乖乖坐定, 有問有答咁, 就有OFFER了.
‹ 上一主題|下一主題