用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 新校長與前關校長的分別
go

新校長與前關校長的分別 [複製鏈接]

昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡, 作為家長就算心不服, 也要去撲一件, 唔通叫小朋友比學校罰?  希望在未涷前可以買到, 否則小朋友好易涷病 !

本人觀點, 馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶, 如果單單要一間成績好的小學, 馬基絕對不是我唯一選擇!

而且現在的畢業生不是都在自由輕鬆的環境中成長, 也不見得成績不好, 本人絕不同意多功課 = 成績好 !  

如果校長能夠多與學生溝通, 多問 / 多聽家長聲音, 相信家長會有較大的親切感, 歸屬感, 否則家校距離愈來愈遠 !  也愈來愈邁向傳統教學.

原來大家都有好多相同的煩惱, 我囡囡今年都要買過一批頭飾, 因為學校改左policy???  我到現在也不知道女仔灰長襪是否要有二條紅界?  

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸, 咪好浪費?  

而家一日d 功課都有6-7樣, 一日唔返(每日補一樣) 咪要補足一個禮拜功課, 老師壓力不是很大 (要記住邊個小朋友要補做邊一樣功課), 而且老師同老師之間點協調?  真懷疑這樣做是否會比校車ee送功課更有效率 !

上次有家長說囡囡缺課三天, 要做差不多20樣功課, 幾嚇人 !    家長都頂唔順 !

另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise !

原帖由 FungKristy 於 10-11-18 13:13 發表
Gabrielam, 本人十分同意!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶,如果單單要一 ...

都係一句,家校合作, 點解而家學校透明度咁低?  成日要家長估估吓?  可唔可以比d誠意, 向家長諮詢一下, 比家長表達一下, 早d比家長有心理準備 ?

原帖由 tramtram 於 10-11-23 15:56 發表
聽聞浸聯都係小四後無普教中文 (我估大家考慮問題都係咁上下....)
我地今年係第三年普教中文, 所以來年會清晰D.
我囡囡好攪笑, 佢話佢地中文老師係最勁普通話喎 見佢咁欣賞老師, 都好安慰.
...
‹ 上一主題|下一主題