用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油天(舊校) - 想問小一實況
go

油天(舊校) - 想問小一實況 [複製鏈接]

油天(舊校) - 想問小一實況

本人小兒剛獲油天學位(05年),但我十分擔心他是否能夠適應此校之學習形式,因聽聞這所學校程度十分高,但小兒是個十分樂天之小孩而且只是就讀於一所普通之幼兒中心,不知會不會對他造成太大壓力,影響其成長。  望各位朋友能給我一些這所學校之實況資料及意見。  謝謝。

Re: 油天(舊校) - 想問小一實況

油天新校傳統教學,舊校活動教學,聽說新校也將改制。油天兩校都是名校,程度應高,不過真正的活動教學法讓孩子從遊戲中學習,幼兒從那所幼稚園畢業應沒太大分別,普通幼稚園畢業不會比著重默書、寫字背書的「名」幼稚園生差。當然若在傳統教學的有名小學是會有些差距。

不過這問題油天孩子及家長會清楚些。

小一每星期中英默書, 每週測驗一科, 一年4次測驗, 2次考試

功課唔多, 小朋友既學校生活都好開心, 壓力在於家長自己

我小朋友在新校的, 為了迎合政府而家冇了測驗改了做評估, 評估唔計分的, 每一個學期大約有四至五次默書和全年有三次考試, 全部都有計分的; 至於舊校好似有精英班分的, 連先生都會自己為自己分等級, 不論你是否編在預端班級中都會有一定壓力, 舊校資料都是聽有些家長說的, 如果有錯希望舊校的家長可化為更正吧!  :

你不是在報校之前作出考慮, 而是到今日才擔心呢.  我有很多朋友"肯都肯唔到".  既來之, 則安之.

許多所謂壓力是來自家長, 而不是學校. 就是入不到精英班, 那又如何.  若你的孩子已輕鬆的過了幾年幼稚園生活, 現再開始努力, 還是可以追上的.
timothy1999 寫道:
本人小兒剛獲油天學位(05年),但我十分擔心他是否能夠適應此校之學習形式,因聽聞這所學校程度十分高,但小兒是個十分樂天之小孩而且只是就讀於一所普通之幼兒中心,不知會不會對他造成太大壓力,影響其成長。  望各位朋友能給我一些這所學校之實況資料及意見。  謝謝。

don't worry for the kids, they will pick up sooner or later !

我朋友有兩個小朋友都係讀油天新校, 大女今年剛中一, 細女小一, 佢話其實油天都唔係想像中既咩名校, 只不過係d家長慌死自己個小朋友包尾, 見到人地個個都係咁補, 自己o個個唔補咪會差d咁姐, 所以個個家長係咁谷d小朋友, 其實如果話佢勁又未去到真係名校既咁厲害囉. 但我朋友話佢既小朋友都唔係好鍾意做功課, 但係好鍾意返學. 我唸佢地既先生都應該幾好囉!

不過呢個只係我朋友主觀既見解姐, 未必岩既! 所以我唸家長應該放鬆d, 對小朋友既學習興趣都會好d.

請問你是幾多分抽到油天(舊校)?

timothy1999 於 2004-11-20 10:03:01
本人小兒剛獲油天學位(05年),

timothy1999,

你個兒子好好彩, 只係抽32人都可以抽到, 你應該好開心才對, 不用那麼擔心啦! 油天真的不是好深的.

我個女在舊校讀2年級, 都是在普通幼稚園讀書, 仲係活動教學那種. 上小一後最辛苦係要默書, 串英文, 因為讀幼稚園時是不用串字, 所以開學初期適應都幾辛苦.

其實學校真係無壓力給小朋友, 仲會幫家長, 小一新生適應學校生活, 你有興趣可報義工去飯堂幫手或參予學校的講座, 課程等.

舊校數學會教快些, 英文比起一些英文小學可以叫做淺. 頭3年真係好輕鬆, 不過上4年級會分精英班, 全級考到120名都可以入精英班. 加上平時默書,測驗不計分, 相對地平時係無壓力.

新校默書計分的, 如果連默書都唔計分它是以什麼形式計的呢?

我兒子有20分派到油天(舊校)。多謝大家的意見。

Hi timothly1999,

You are so lucky that you got the seat with 20 points. My daughter was not sucessfull even with the same points as you. You shall be happly and don't give too much pressure.

Take it easy !

Timothy1999,

I support you and yr son, don't give up.

babyhi,

平時所有默書, 測驗都係唔計分, 只是在一年2次考試時才會計分. 即係一次定生死.  

我小朋友在新校三次考試, 默書全部都計分, 分前測驗唔計分我都冇理佢, 而家得評估我都幾擔心, 你o地舊校連默書都唔計你擔唔擔心小朋友應付唔到呢? 其實舊校和新校分別都幾大?

babyhi,
Is your kid P2 now?

timothy1999,

Congratulations! 你的兒子真好運, 我有兩個同事20分也抽不到!!!

油天(東菅街)是一所很好的小學, 校長有遠見, 老師有愛心, 我有兩位朋友的兒子今年分別派往皇仁書院及喇沙書院。

:-) :-) :-)

kyky:

本人覺得默書和測驗都好多。 若是真正的活動教學不應有那麼多的默書和測驗啦???。

甘夫人

哈里波特,
係呀! 我小朋友今年p2.

甘夫人

依家無嘜邊間小學唔係個個week默書, 香港既教育制度係甘,唔關係名唔名校, 活動教學與否, 若果真係要無壓力去讀書既, 係香港唯有選國際學校law~~
‹ 上一主題|下一主題