用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 康城校嘅K1同學仔, 一齊入嚟傾下啦!
go

康城校嘅K1同學仔, 一齊入嚟傾下啦! [複製鏈接]

已經正式返左1星期學, 大家覺得點呀?  我個女就適應得好好, 還很喜歡普通話嘅許老師呢!

今日手冊裡面比左網上資源嘅login & password 我地, 睇到亞女上堂嘅照片, 有點興奮呢!
   0    0    0    0

My kid likes the school very much.  He always says he will go to Learning Habitat tomorrow.  
After browsing the photos in the gallery, I really appreciate the teachers' effort.  Very impressive!
And the game pack is very meaningful.  It teaches parents different  methods to train up the kids.

原帖由 bcw 於 10-10-20 17:29 發表
我喺爸爸,小女都係K1B。暫時各方面都幾好,最擔心係堆田區氣味問題。

要挑剔就茶點比較單調,小女以前果間有通粉,粥同麥皮,宜家佢早上淨係食150mm milk就返學!放學成點鐘至食晏。 ...

bcw, 你好!  同意佢地嘅茶點的確係簡單, 我之前果間都有字母粉, 通心粉果d架, 一星期好像最少有一日有維他奶tim!  我個女朝早就會食一碗麥皮, 半片塗果醬嘅方包同埋水.  放學就帶半塊塗果醬方包比佢食囉.  如果妳個人真係肚餓, 可以教佢食完, 叫老師比多些食物, 因為我個女成日都係咁架.  

另外, 堆田區氣味我又唔係好擔心, 因為我係自己湊返學放學嘅, so far 咁耐都未聞到過有喎, 應該係果樹住嘅人, 長期係道, 影響大些.  如果搭校車嘅, 上落車已經係正學校門口, 就更加唔洗擔心啦.

原帖由 bcw 於 10-10-21 10:19 發表
Ms. Kate尋日打嚟屋企,佢竟然同工人姐姐講低小女is fine就算。

其實我諗學校叫老師初頭打俾我哋講吓上堂情形,我都知未必有什麽可以講。

加上我哋唔係native speaker,佢都未必有心機同我哋講,但用留言方式就似乎有啲. . ...

上星期Miss Kate 都有打比我, 佢同我講我個女好積極參與課堂, 會主動舉手答問題, 仲講因為佢比校車嘅同學早返到學校, 所以成日有時間跟亞女玩玩具.  我亦有問佢亞女跟她溝通到嗎, 佢都答我無問題.  最後都係我主動同佢講byebye 先收線架.

會唔會因為姐姐接講電話先會咁呢?  不如你叫學校打比你或你太太, 你地有乜問題都可以直接問清楚.  不過我都明你感受, 因為亞女之前上playgroup, 老師都話佢適應得好好, 無問題好乖, 咁我又會懷疑老師係咪求期同個個家長都咁講架, 所以如果自己想知多點, 亦可試下主動跟老師溝通下.

另外Miss Kate 可能真係教學經驗比教淺, 佢有時真係有點驚驚青青咁, 不過睇返亞女對佢嘅評語同表現, 我相信佢都係一位好有愛心嘅老師嚟嘅.

hi, 我囝囝係k1b, so far都只是許老師打給我, miss kate一次也沒打過來.

老實說, 第一天知道她是班主任, 而不是mr. shawn, 我已十分失望. 對像ms. kate這類後生的外藉老師, 真的沒多大期望.  

There are 4 circulars posted up on the school website today (21 Oct).  Remember go and read it.  We have to return the reply slip.

hi bcw,

totally agreed with you, "學費三年成十幾萬", 真係唔係少, 我地好願俾, 但真的要物有所值才可以.

我覺得可以再觀察多一會, nov5晚上有個簡介會, 到時試下反應下, 我相信learning habitat是想做好和一間有心的kinder :)

原帖由 bcw 於 10-10-21 14:27 發表
Mr. Shawn係幾好。第一日返學果日,小女排隊去玩。就算唔係佢嗰班,Mr. Shawn都主動瞭小女玩。

相反Miss. Kate睇佢講故事(Kipper返學個故事),佢好似唔理反應讀完就算。

其實決定讀LH一定係有期望,學費三年成十幾萬,但宜家 ...

Hi everyone,

Nice to meet you all here! My son will start school on 1 Nov.  He will be in K1B. 多多指教!
同意你地講, 我多麼希望Mr. Shawn is the English teacher! 另外, 你地小朋友聽普通話ok嗎?

其實我都未諗到點反映, 只希望陳校長是個open的人, 願意聽聽我地的心聲. 講真, 學校的課程沒問題, 只是希望老師可以有heart一點...

原帖由 bcw 於 10-10-23 11:29 發表
其實唔知可以點反影,我哋唔知佢真實上堂係點,可能好好都唔定。

同埋開名好似唔係幾好,所以先諗住打俾陳校長!

歡迎歡迎~~

點解有些小朋友11月才開學? 是細囝細囡嗎??

原帖由 bcw 於 10-10-23 11:43 發表
歡迎你呀!我都聽老師講有6位小朋友11月先返學。如果無錯到時有24個小朋友。

唔一定, 以我個囝嘅情況, 因為另外返緊嘅學校要一個月通知, 所以要遲小小返! 希望唔會miss得太多嘢!

係呢, 你地自己帶定搭校車架? 有冇機會同老師見面傾計?

原帖由 cancanmama 於 10-10-23 15:44 發表
歡迎歡迎~~

點解有些小朋友11月才開學? 是細囝細囡嗎??

我囝囝搭校車, 若要同老師傾計, 要打俾佢.

原帖由 mermaidmom 於 10-10-24 00:36 發表
唔一定, 以我個囝嘅情況, 因為另外返緊嘅學校要一個月通知, 所以要遲小小返! 希望唔會miss得太多嘢!

係呢, 你地自己帶定搭校車架? 有冇機會同老師見面傾計?

...

好無奈...昨天工人告訴我ms. kate打來我家, 只是說我囝好靜. that's it.
點解唔打我或老公手提??
好'按本子辦事'feel!!!!

The school cannot respond to your personal questions/comment posted here in BK.

Just call the school and request Ms. Kate to return call to you or your husband's mobile directly.

原帖由 cancanmama 於 26/10/2010 08:08 發表
好無奈...昨天工人告訴我ms. kate打來我家, 只是說我囝好靜. that's it.
點解唔打我或老公手提??
好'按本子辦事'feel!!!!

thanks for your advice.

of course i know the school could not respond to my questions/comment posted here in BK. and i will call school directly, i won't expect someone to call for me.

I just want to share my feelings with lohas park school mates here. that's it.

原帖由 huba 於 10-10-26 12:29 發表
The school cannot respond to your personal questions/comment posted here in BK.

Just call the school and request Ms. Kate to return call to you or your husband's mobile directly.
‹ 上一主題|下一主題