用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文小測唔合格
go

英文小測唔合格 [複製鏈接]

個女今年小一,默左幾次默書都有80-95分。
到第一次Quiz,後面果頁佢話全部唔識做,所以佢一題都無做.....
我唔想話佢,但我真係好失望,亦好唔開心
   0    0    0    0

唔好咁啦, 而加先開學個幾月咋, 適應到小學生活已經好好架喇, 有d小朋友仲喊住唔想返學呀, 我好明白我仔都係小一, 但見佢好中意返學, 每日見到佢哋開開心返學平平安安放學, 我哋應該感到好欣慰先啱呀.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

得十幾分咋,我好驚佢跟唔上

原帖由 kikiboy 於 10-10-14 17:37 發表
唔好咁啦, 而加先開學個幾月咋, 適應到小學生活已經好好架喇, 有d小朋友仲喊住唔想返學呀, 我好明白我仔都係小一, 但見佢好中意返學, 每日見到佢哋開開心返學平平安安放學, 我哋應該感到好欣慰先啱呀. ...

你覺得quiz份卷內容深嗎? 可能我仔幼稚園程度太淺, 我覺得佢哋第一次quiz都幾深, 26個字母, 生字配對, phonics, 大楷/標點符號改錯, 閱讀理解, 背默句子,看圖選正確的對話.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

睇完份卷,仲激心.....
除了兩個不小心的錯,全部佢都做過,只係佢無心去試做;今晚在家要改錯,佢全部自己做到...唉...

希望佢明白Quiz的concept,要快又要盡量做對,我相信佢已明白下次自己一定要試。

原帖由 kikiboy 於 10-10-14 17:53 發表
你覺得quiz份卷內容深嗎? 可能我仔幼稚園程度太淺, 我覺得佢哋第一次quiz都幾深, 26個字母, 生字配對, phonics, 大楷/標點符號改錯, 閱讀理解, 背默句子,看圖選正確的對話. ...

我個女11月4號開始啊,
都系上小一,平時默書都系粗心個問題,有時粗心到題都睇唔到
真希望她到時細心D啦

可能不懂解題目!

醒目開學勳章

原帖由 deebrown 於 10-10-14 22:37 發表
睇完份卷,仲激心.....
除了兩個不小心的錯,全部佢都做過,只係佢無心去試做;今晚在家要改錯,佢全部自己做到...唉...

希望佢明白Quiz的concept,要快又要盡量做對,我相信佢已明白下次自己一定要試。

...

唉... 小朋友既心態真係求學不是求分數, 佢地有時重要睇心情做!! 同佢洗下腦!!! 當係挑戰下自己, 要做得又快又啱!!

我唸要搵出問題根源,
之後慢慢幫佢!

其實佢聽同講都好流利,但係一向都很大意,比如my 佢會寫左wy, on 寫左io, u同n常寫錯; 所以我亦無期望佢會有滿分,pass 我都算加啦,但唔合格.....

只係佢果種不在乎的態度令我好失望。

今晚佢有提過高分的同學有貼紙,希望佢因為咁下次有進取心一的。

‹ 上一主題|下一主題