用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問今年直資或私立小一家長
go

問今年直資或私立小一家長 [複製鏈接]

0    0    0    0

It depends on the length of the waiting list and how likely parents are willing to give up these offers.

e.g.
(1) For the most popular pretigious schools, parents may not have many offers because of the keen competition, so if they have an offer from one of these schools, they may not be willing to release it easily even if they have other offers.  In other words, there may be very few places freed up for the waiting-list applicants at the end.
(2) For 2nd-tier schools, offers are likely to be released if their applicants have offers from the prestigious schools, so the chance of filling up by waiting-list applicants is higher.  (The lower the tier, the faster places are filled up by waiting-list applicants.)
原帖由 mocha 於 10-10-11 16:49 發表
其實wait list 入學,機會大唔大?

好多家長都係in 幾間.可能幾間都會收. 咁到時可能會好多位放返出去.

咁wait list 入學的機會都唔細喎.

Yes, there will still be some changes even in Sept, that's why many BK parents say you should not lose hope even if you don't have an offer from your favourite schools.  However, as I said, if you are waiting for a place in the most prestigious schools, be prepared that there will not be many places freed up at the end.

Yes, you can confirm 2 or more DSS or private schools, but why?  Would it be hard to make a choice?  If you have done your homework, you should already know the culture and mission of each school you apply for, and whether these schools suit your child.  Holding up so many places unnecessarily means other parents have to wait longer than necessary for the places you can release.  

Even if you are rich enough to pay all the deposits, please be considerate to other parents who are struggling to have a P1 place.
原帖由 mocha 於 10-10-11 17:16 發表
但9月開學前會唔會又有大執位?
因可能 a 學校有人走,咁 放一個waitlist, 而呢個waitlist可能係b學校的學生,咁b學校又放一個waitlist..
咁會唔會好真係等到9月都重有機會?

可唔可以同時confirm2 間直資,或2間私立? ...

Yes, pls be considerate. For those parents do not have any offer on hands, it is very worried and cannot have a good sleep at all during the period of time.

Totally agree

原帖由 mocha 於 10-10-12 10:54 發表
但個問題係有d學校係11月公佈,有d又係12月. 如果我心儀的要係12月先公佈,因但係11月的一間如收了而又要先註冊,咁都要先註冊.因12月的一間未必一定收嗎. 咁咪要註冊2間. ...

你所講的情況,無可厚非。

我相信樓上指的,是那些手上有多間offers,到六月甚至九月開學都不肯放出來的家長,這些家長才是最自私。

就算你六月後等叩門結果,也應該將手上offers留下一個最心儀的,其他放手給其他家長,這才是為人設想的表現。

但個問題係有d學校係11月公佈,有d又係12月. 如果我心儀的要係12月先公佈,因但係11月的一間如收了而又要先註冊,咁都要先註冊.因12月的一間未必一定收嗎. 咁咪要註冊2間. ...

直資, 其實係唔係一註冊其中一間, 就唔可以再留其他...  如果唔係, 真係可以比d人hold起好多位...

原帖由 IWAT 於 10-10-12 11:30 發表

直資, 其實係唔係一註冊其中一間, 就唔可以再留其他...  如果唔係, 真係可以比d人hold起好多位...

大把咁既人呀! 我呀仔間直資, 到8月31號都仲可以CALL WAITING呀!

真係好鬼心啦! 人就得一個, 生霸死霸咁多個位, 真無品! 就算有10間位, 點都有先後心儀排名掛? 咪只HOLD最心儀囉! 其餘9間又要比錢HOLD...

Agree with you!
Just hold the one you like most, if receive one further better, withdraw the previous one.
Hope everyone be considerate.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-12 11:40 發表

大把咁既人呀! 我呀仔間直資, 到8月31號都仲可以CALL WAITING呀!

真係好鬼心啦! 人就得一個, 生霸死霸咁多個位, 真無品! 就算有10間位, 點都有先後心儀排名掛? 咪只HOLD最心儀囉! 其餘9間又要比錢HOLD... ...

你這情況,註冊第一間的確無可厚非,不過到了12月你心儀那間小學如果收你,就最好盡早放出之前已註冊那個學位,所以實際上你同一時間只是註冊了一個學位。

所以d人一上o黎就"help", 問點算, 問留唔留好,  真係想鬧鬼佢地...

不過都明白大家都好怕做錯決定...  請大家, 唔好等時間迫你地...   要迫先決定, 往往都會錯...  請大家理智d, 平常心d, 去分析自己小朋友要d乜, 同你地可以比d乜...

我相信大家一定有一或兩超級喜愛的...  咁請大家早日將次選的放手...

原帖由 thomasha 於 10-10-12 11:43 發表
你這情況,註冊第一間的確無可厚非,不過到了12月你心儀那間小學如果收你,就最好盡早放出之前已註冊那個學位,所以實際上你同一時間只是註冊了一個學位。
...

必須放棄之前已註冊的嗎 ???

有需要不放棄嗎?
原帖由 IWAT 於 10-10-12 11:52 發表

必須放棄之前已註冊的嗎 ???

只怕, 係下年開學, 有d人先記得有註冊過... 要再取消...

如果唔係必須同時放棄其他... 咁真好多位會比d人hold住...

我個case都係一樣. 我第二志願係直資學校收左我, 但我第一志願又未有結果. 所以我只好先註冊, 如第一志願收我先放棄之前個位.  因為我都怕冇位讀書.  
其實我都報左六間學校有d都未面試, 但既然第二志願都收我, 所以我其他都放棄喇.  

我想問如我最後揀私校而放棄個直資留位, 係吾係要先到私校註冊然後再以書面通知直資學校放棄學位?
原帖由 IWAT 於 10-10-12 12:08 發表
只怕, 係下年開學, 有d人先記得有註冊過... 要再取消...

如果唔係必須同時放棄其他... 咁真好多位會比d人hold住...
nil

你記得咪得囉,人地點做你控制唔到。

如果你驚自己唔記得,就早d放位,唔駛記住咁耐。:)
原帖由 IWAT 於 10-10-12 12:08 發表

totally agree!!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-12 11:40 發表

真係好鬼心啦! 人就得一個, 生霸死霸咁多個位, 真無品! 就算有10間位, 點都有先後心儀排名掛? 咪只HOLD最心儀囉! 其餘9間又要比錢HOLD... ...

救恩小學一問

是否救恩幼稚園k3生必升上小學?
而學生可唔可以參加big draw入官小?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題