用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 其他學校的家長投訴YEAR 7學生冇公德心
樓主: SMKEN
go

其他學校的家長投訴YEAR 7學生冇公德心 [複製鏈接]

我諗如果校方出到聲,大把家長義工願意去幫手2nd interview !

真的 ....... 我們要團結,信心令我們把囝囡送入宏信,大家都想見到佢好,陪囝囡一起成長呢12年黄金青少年期。

果d無聊人由得她們係另一邊踩宏信,大家千奇唔好係果邊留言,要留就係自己地方!
原帖由 SMKEN 於 10-10-12 16:14 發表

絕對認同!!
算吧! 由得他們怎樣說! 我哋家長要團結, 用時間去証明. 我眼看學校好像在一些特別情況下人手不夠, 好像今年入學面試都有很多投訴, 我會打電話回校告訴學校, 如有需要我樂意幫忙. ...

[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

說得好!

我地有信心比得佢地入去~~~大家就要團結
雖然學校方面現時不是做得完美, 但我們就是相信佢會變好去送自己的寶貝進去的吧! 所以我們應該給予支持及時間校方做好.

還有一樣野想問.......有家長會成立了嗎?

原帖由 hlbaby2004 於 10-10-12 23:41 發表
我諗如果校方出到聲,大把家長義工願意去幫手2nd interview !

真的 ....... 我們要團結,信心令我們把囝囡送入宏信,大家都想見到佢好,陪囝囡一起成長呢12年黄金青少年期。

果d無聊人由得她們係另一邊踩宏信,大家千奇唔好 ...

唔好再理個班低層次. 學校設施俾時間學校啦!
我這一刻只留心學校所用的教學方法和課程編排, 是否適合孩子和孩子能否學到野? 課程編排我曾經和傳統學校的家長溝通過, 都是大同小異. 現在孩子功課多數在堂上完成, ! 唔洗回家我教, 即堂對晒, GOOD! 我初初很驚全部英文, 孩子中文會冇進步, ! 原來需要回家寫詞語, ! 不同之處可能真係活動教學, 生動的, 有時用video, 有時比賽, 有時看實物, 有時一齊做教學工具, 令孩子印象很深刻, 我孩子很接受, 每日回家告訴我今日點點... 很開心. 孩子學得開心等於我放心! 哈哈!

雖然我唔係  貴校家長,不過睇到你哋家長好團結。我感到好warm呀!

我都有正在為小兒揾中學做緊searching. 希望在坐有Year 7 o既家長,可以分享下小朋友現在上堂情況, eg讀幾多課,老師如何教學生等等...

Thank you!

原帖由 SMKEN 於 10-10-13 11:17 發表
唔好再理個班低層次人. 學校設施俾時間學校啦!
我這一刻只留心學校所用的教學方法和課程編排, 是否適合孩子和孩子能否學到野? 課程編排我曾經和傳統學校的家長溝通過, 都是大同小異. 現在孩子功課多數在堂上完成, 好 ...

delete

一向也有留意宏信的消息,今天閒來看看大家的留言,真的很WARM呢~ 能夠有緣齊集一間學校,新校,還要大家也有團結一心的感覺,很幸福呢!大家要努力呀!

My son is studing in Year7 .
He said that there were 11 subject
he also said some lesson is very fun
like in I.S.(Integrated Science) sometime they do many the experinment in laboratory e.g. planting the plant and so on .
And all of the teacher are very kind and funny .
Lastly he also told me in school just speaking the English and mandrain only
He also feel this school is very good

written by my son

係呀,果個樓主成日將個已經沉左低既post ,留埋d冇呢事實的言論:重話到宏信Year 7 專收 Band 3學生,踩到宏信一文不值,佢都心理變態!無端端去不斷去踩其他學校,來抬高自己囝囡既學校,做佢d囝囡真係慘!

原帖由 SMKEN 於 10-10-13 11:17 發表
唔好再理個班低層次人. 學校設施俾時間學校啦!
我這一刻只留心學校所用的教學方法和課程編排, 是否適合孩子和孩子能否學到野? 課程編排我曾經和傳統學校的家長溝通過, 都是大同小異. 現在孩子功課多數在堂上完成, 好 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

原帖由 hlbaby2004 於 10-10-13 21:53 發表
係呀,果個樓主成日將個已經沉左低既post ,留埋d冇呢事實的言論:重話到宏信Year 7 專收 Band 3學生,踩到宏信一文不值,佢都心理變態!無端端去不斷去踩其他學校,來抬高自己囝囡既學校,做佢d囝囡真係慘!

...

係呀, 我都有此感覺.
大家有冇think下那位低層次亞太d仔女讀那間學校, 佢話由公園行出去, 會不會讀最近公園那間西才中學(Band 3), 所以不斷去踩我哋學校, 希望有更多學校低過佢d仔女學校. 佢都傻架, 不同質素學校. 心理唔平衡!
‹ 上一主題|下一主題