用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 其他學校的家長投訴YEAR 7學生冇公德心
go

其他學校的家長投訴YEAR 7學生冇公德心 [複製鏈接]

我相信這情況不只是宏信學生, 其他學校學生都有類似情況; 還有所謂公主病和王子病, 無論高grade或低grade學校的學生都有; 但我相信其他學校的家長只會投訴宏信學生. 因宏信在元朗是一間與別不同的學校, 在師資和學校配套比較質素高, 就會引起別人嫉妒, 小心!! 我會告訴家中小孩, 加強各方面思想教育. 希望宏信家長亦一起加強小孩教育, 使宏信成為一間更加令人嫉妒的學校.

請家長看看:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3454937-1-1.html
   0    0    0    0

sorry to hear that !

我諗我地作為家長 (小學部), 有責任管好自己的"雞仔", 至於"麻鷹", 我地好難管, 可以同學校反影0下.

我諗間間學校都會有"做壞見證"的學生, 我自己接放學都見過, 不過, Y7的學生來自5湖4海, 又是青春期, 比較自己中心, 希望教育同包容可以令人改變.
更希望我地小學部的學生, 一條龍在LA受教育, 可以做好"自家品牌".

其實由未開學到依家宏信一路都有好多是非, 有些人是有事無事都會講宏信一番, (不只在這個網, 其他的討論亦不少), 有些可能是以前在工作上與宏信的管理人交過手, 有牙齒印, 積埋好多怨氣, 有留意的就知, 有一輪連宏信請人都批評一番, 好似見到宏信兩個字就討厭喇咁, 我有時都響唔同既版面見到d 人係咁鬧, 咩無書讀都好比個仔入去讀, 你看那家長是多麼清楚宏信的去向, 幾時開學又知, 課程係點又知, 有一部份的人係抱住睇下你幾時死既心態, 都唔知有 d 咩咁大仇口, 但當然, 他所提出的問題是須要去改善同教育而唔係針對同乞佢憎 lor

同意呀!現在生意難撈,間間學校都在爭生意。有時靠網上睇一間學校好唔好,真係好難。不過我都有留意,連人地請老師又關佢事,有無書讀又關事,我覺得是他們的同行搶生意吧!

原帖由 bananalemon 於 10-10-8 20:52 發表
其實由未開學到依家宏信一路都有好多是非, 有些人是有事無事都會講宏信一番, (不只在這個網, 其他的討論亦不少), 有些可能是以前在工作上與宏信的管理人交過手, 有牙齒印, 積埋好多怨氣, 有留意的就知, 有一輪連宏信 ...

所以我們作為家長的, 本身的情操及心理質數也很重要, 不要持住自己交得起 3, 4 仟蚊學費就巴巴閉閉, 有錯當改, 無錯就增值及提升, 那才可以把下一代好好教育 (我是窮等人家哦)

其實, 他們與宏信管理人員有積怨, 打工就是這樣, 合則來不合則去,可能宏信用新思維的IB課程去教學, 這批老思想、老油條的人不能適應, 就去攪對抗, 希望可以對抗成功, 佢地都傻, 宏信有政府監管呀! 那有這麼容易給打沉.
有些人就用眼紅和嫉妒的心態, 自己孩子冇得讀, 你地都一齊冇得讀, 不斷唱衰學校, !
新學校我會給時間他們慢慢攪好學校各方面, 眼見老師們每天一大袋一小袋拿著教材和道具回校, 那種心情很開心, 在元朗區從未見過此現象, 見到的是老師拿著一大疊功課部. 再者學校教法與傳統小學不同, 孩子很接受, 回家對我講述在校所學的事物, 突然覺得孩子記憶力增強了, 感覺孩子很開心, 開心, 學費沒有白交.

睇完投訴G.7學生, 其實都好明顯係針對宏信而來的, 而不是針對學生, 我接小朋友放學都有坐過K68, 同學們由排隊到上車都好守規, 無佢地所講既行為....跟本係針對學校! 由學校未開已經在各討論區有班人不停唱衰宏信啦! 有些話自己係信義書院前教師, 指控學校黑暗.......等,
係唔係校內人員得罪人而引發呢d事, 令呢班人不停攻擊宏信就真係唔知喇.....呢d資料我已經在8月時睇過, 你地有時間可search一下, 要些時間才睇到, 因學校未開時, 我經常都search一下校名, 睇下有無學校新消息而無意中睇到呢班人....
所以跟本係無中生有, 各位都不要放在心上

係呀!我都有同果班不知所謂既求職考對罵過呀,我見個討論個個標題係教師專區之類咪睇下囉,嘩佢地寫D野勁離譜呀!又話人地好咁請人,又話宏信D高層不是仲講到過晒火位!我只係出向聲話宜家好多公司都係咁INTERVIEW架啦!點都話玩你地班求職者,我話連D小朋友IN 小一都係成班小朋友一齊玩下做下個個SHOW晒18般"舞"藝 (個字唔識打呀),都係為求一個學位,係香港就係咁勁爭架啦.都未講完咋,巳一大班人圍主我黎插呀!最後咪留左比老師處理.

原帖由 bananalemon 於 2010/10/8 20:52 發表
其實由未開學到依家宏信一路都有好多是非, 有些人是有事無事都會講宏信一番, (不只在這個網, 其他的討論亦不少), 有些可能是以前在工作上與宏信的管理人交過手, 有牙齒印, 積埋好多怨氣, 有留意的就知, 有一輪連宏信 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

有老師不只一袋二袋,開開心心帶教具回校,還有老師拖喼回校呢!真的有這麼多東西嗎?不只返工放工,上堂也是一袋二袋。宏信老師們真可愛。真的想打開他們的百寶喼,望望有甚麼百寶。

原帖由 SMKEN 於 10-10-8 22:25 發表
其實, 他們與宏信管理人員有積怨, 打工就是這樣, 合則來不合則去,可能宏信用新思維的IB課程去教學, 這批老思想、老油條的人不能適應, 就去攪對抗, 希望可以對抗成功, 佢地都傻, 宏信有政府監管呀! 那有這麼容易給打 ...

咩學校打手呀???? 咩黎架, 大家理念唔同, 算罷啦

睇過果編板主所寫既野,佢只係proud of 自己仔女,而別人仔囡(宏信)的行為(係未經證實),就發到大一大。自已會甘諗,每一間都係好學校,最緊要自己仔囡適合邊間!

大家千奇唔好再係果個topic再留言!由得佢沉低算!

每一間學校都有d好、有d冇甘好既學生!如果話一有宏信,其他學校就upgrade 左!簡直係針對~~~

[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

我估計果篇板主,會係每日下午差唔多4:00搭K68,之前未有宏信學生,架車冇甘多人,宜家有宏信學生放學,就阻住那板主上車!

原帖由 aset 於 10-10-9 00:00 發表
睇完投訴G.7學生, 其實都好明顯係針對宏信而來的, 而不是針對學生, 我接小朋友放學都有坐過K68, 同學們由排隊到上車都好守規, 無佢地所講既行為....跟本係針對學校! 由學校未開已經在各討論區有班人不停唱衰宏信啦!  ...

其實, 根本不需要所謂"打手", 英普教育都是受全港家長歡迎, 全港渴市, 為了孩子將來, 死慳死抵都供孩子讀! 宏信暫時是元朗區高質素學校, 孩子能夠入讀, 難免招人眼紅.  唉! 自己孩子讀得開心, 懶理他人眼紅!!

當是事實又如何, 說的時G7,他們是原校升上來嗎 ? 操行是一朝一夕建立的嗎 ? 有智慧的家長們冷靜地諗諗吧 !

[quote]原帖由 hlbaby2004 於 10-10-9 14:03 發表
我估計果篇板主,會係每日下午差唔多4:00搭K68,之前未有宏信學生,架車冇甘多人,宜家有宏信學生放學,就阻住那板主上車!

/quote]你同我諗既一樣,絕對正確!

大家(家長及學生)如果在放學要坐K68,真係小心d果位"媽咪"和同心合力,正所謂有心人捉冇心人,佢會捉住小小野放上bk,發到大一大至happy!

原帖由 aset 於 10-10-9 00:00 發表
睇完投訴G.7學生, 其實都好明顯係針對宏信而來的, 而不是針對學生, 我接小朋友放學都有坐過K68, 同學們由排隊到上車都好守規, 無佢地所講既行為....跟本係針對學校! 由學校未開已經在各討論區有班人不停唱衰宏信啦!  ...

我覺得無論真與假, 大家盡量行入些, 不要在bus內嬉戲, bus大多數是單層, 這段時間應該還有幾間中學和小學一齊放學, 一定很迫, 小心d免受傷. 再者其他學校家長眼裡只看到宏信學生, 其他學校學生有相同行為都視而不見及無所謂. 其實他們是低層次思想, 腦裏面只think有錢讀宏信好巴閉咩, 小小事情發大來攪及唱衰你哋. ! 我只想俾d好教育給孩子, 可必眼紅! 算吧! 又係個句, 懶理他人眼紅! 自己做自己事.

我都見過那主題,班教師不停地話,宏信面試離譜,要d老師做好多野! 心諗,好彩宏信冇請呢班老師!

原帖由 竹葉青 於 10-10-9 02:19 發表
係呀!我都有同果班不知所謂既求職考對罵過呀,我見個討論個個標題係教師專區之類咪睇下囉,嘩佢地寫D野勁離譜呀!又話人地好咁請人,又話宏信D高層不是仲講到過晒火位!我只係出向聲話宜家好多公司都係咁INTERVIEW架啦!點 ...

算吧!吃不到的葡萄是酸的........
人紅自然招人妒忌
我地係一班有氣量既家長唔須要理會人地點批評,學校有"料"自然香,時間可以慢慢証明一切.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 10-10-12 15:46 發表
算吧!吃不到的葡萄是酸的........
人紅自然招人妒忌
我地係一班有氣量既家長唔須要理會人地點批評,學校有"料"自然香,時間可以慢慢証明一切.

絕對認同!!
算吧! 由得他們怎樣說! 我哋家長要團結, 用時間去証明. 我眼看學校好像在一些特別情況下人手不夠, 好像今年入學面試都有很多投訴, 我會打電話回校告訴學校, 如有需要我樂意幫忙.
‹ 上一主題|下一主題