用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個女剛上升中一比我發現佢同同學講鍾意左個男仔,點算ar? ...
go

個女剛上升中一比我發現佢同同學講鍾意左個男仔,點算ar? [複製鏈接]

係部電腦度check到msn d 對話~佢有個同學已經有bf,救命呀點算ar?咁細個就諗埋d無謂野..
   0    0    0    0

醒目開學勳章

樓主,

放鬆d啦,呢d係正常事,鍾意男仔係好正常的,佢都已踏入青春期,你應該等有機會時就提下讀書時期要專心讀書,盡量吾好拍拖,拍拖係會影響學業,同埋要灌輸性教育,要教惜佢保護自己.

可能佢小學都有鍾意人,你唔知姐.
上咗中一以為佢大咗...
鍾意男仔又唔係做咩? 得閒傾開計趁機講下, 教下佢性知識都好.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

回覆 1# dder 的文章

惜保護自己好重要, 既然做家長的管不到太多, 唯有睇緊d, 只可在出街次數和財政方面控制佢地咋.

原帖由 lai8888 於 10-9-30 15:17 發表
係部電腦度check到msn d 對話~佢有個同學已經有bf,救命呀點算ar?咁細個就諗埋d無謂野..

呢個真係一個好煩的問題.  不過, 我會選擇去面對, 同名女傾下. 我先會照直問下佢係咪有個咁的人, 定係msn 度亂講, 問清楚再打算.  

好老土的, 我成日同阿女講如果自己唔係咁早拍拖, 唔會分心唔讀書, 而家咪做野辛苦.

平日, 我都同阿女一齊睇佢果d拍拖朋友的facebook, 一齊講下人地個男友, 追蹤下佢地換晝, 嗌交的事, 同阿女再落下藥, 一般黎講果班人成績都係唔好, 問下阿女對件事有咩comment! 講多d, 希望阿女明白啦.

最緊要係阿女肯同父母是旦一個講下心事, 女仔拍拖總有呢一日, 都好難避, 不過總希望呢一日在遲d發生, 最好係入左大學先啦.

rr

原帖由 lai8888 於 10-9-30 15:17 發表

多d陪下佢囉....得閒搵d借口接下佢放學..跟住行下街買下野,等d人唔好埋到佢身.....但又唔好直接叫佢唔好拍拖囉,會好反感架佢地.....佢要出街,咪搵第二d野話佢唔得閒唔去得,間中先比佢去一次,搞到佢都唔得閒既話,邊有時間應酬個男仔丫...如果係男女校,係學校搞唔到野出黎...咪又得佢囉....佢地呢個時候,有時心態係,人有佢無,就好似無吸引力咁..要時常同佢講....(我同阿女都係咁講)其實你好靚,好好架,但係咪所有鐘意你既人,都要同佢拍拖呢?自己要識得選擇囉,所以拍唔拍拖,係睇自己,唔係人有佢無就好無面....同埋,佢地呢d年紀,未試過拍拖,樣唔衰既追佢地,都會想試下拍拖,但自己唔好將就囉...睇真d囉...唔好求其有人追就拍...

一d都唔老土, 我都係咁提點佢.  有時睇電視, 啱位就講幾句.  又唔會不停講.
原帖由 rr 於 10-10-5 20:32 發表

呢個真係一個好煩的問題.  不過, 我會選擇去面對, 同名女傾下. 我先會照直問下佢係咪有個咁的人, 定係msn 度亂講, 問清楚再打算.  

好老土的, 我成日同阿女講如果自己唔係咁早拍拖, 唔會分心唔讀書, 而家咪做野辛 ...

同佢講過仲乘機講埋d性知識等佢知道做錯事原來係咁大件事..不過佢吾會認鍾意左人lor..始終同mami係吾會講d咁既野lor..

原帖由 Radar 於 10-9-30 16:05 發表
樓主,

放鬆d啦,呢d係正常事,係好正常的,佢都已踏入青春期,你應該等有機會時就提下讀書時期要專心讀書,盡量吾好拍拖,拍拖係會影響學業,同埋要灌輸性教育,要教惜佢保護自己. ...
‹ 上一主題|下一主題