用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請分享 - - 如何教小孩子懂得靜候?
go

請分享 - - 如何教小孩子懂得靜候? [複製鏈接]

我仔仔2歲 開始返n班
老師在手冊上表示小兒未完全做到'懂得等候'

其實在家裡, 他都表現得沒耐性
重覆3-4次同一行動仍未達到他想要的效果, 就會發脾氣
我不懂教... 怎麼辦?
我覺得學術成績其次.. 但個人品德行為就最重要
這直接影響將來他做人處事..
所以我好擔心~
請各位mami/daddy 分享一下! 這脾性是否天生的?還是可有調教的空間?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

之前有無上過playgroup呀?
我上嗰d.. 個導師會教小朋友"等", 亦教家長點樣廷長佢d嘅等候時間
e.g. 有嘢食, 要等埋一齊先食得
初初可能幾秒, 慢慢就長dd咁~

My son has the same problem.
I also needs to find some ways to help/train him.

我阿仔現在18個月,本身佢係一個心急仔,咩都要"即刻"。我見佢返playgroup食茶點都要等埋其他同學仔一齊食…要唱完首tea time song先開始。我响屋企都效法佢地做法,要佢等果陣就同佢數1-10, 有時數a-z, 我自己覺得都有效。唔知咁樣算唔算係方法呢?希望幫到你。

我囡囡都係2yrs,她很喜歡食野,而且十分心急。
我們會在食野前,要和她一齊祈禱。又或者吃小食前,數1-20(現在我會數1-30),之後才可吃小食。
當然起初她會發脾氣,不過慢慢地她會習慣了。

怎樣才算有耐性?呆坐30分鐘才行動叫做有耐性?

首先家長要留意自己的日常行為, 如果你要求小朋友做事情要"快", 要"立即". 那為何他有求於你的時候卻要"等"?

不要以為這兩個情況不同, 對於小朋友來說是一樣的, 試問你怎叫一個4歲(或更小)的小朋友去分辨不同的情況?

耐性是要培養;"等待"要有原因. 例如等爸爸回家才吃飯, 等媽媽打完電話才跟你玩. 當小朋友了解原因,再遇上類似情況便懂得處理. 盲目的等待只能短暫而偏面的"延遲"小朋友行動. 你總不會想以後做功課的時候要先數1-100才開始做功課吧.

任何行動一開始總會遇到阻力,家長必須"堅持". 當小朋友明白"發脾氣"這個"手段"不能達到目的, 就會慢慢懂得"等待"了
‹ 上一主題|下一主題