用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-8-3 22:34 發表
我打左去, 佢話英文有, 我咪諗住買左先囉, 點知去到又話無....

於是我就去左金綸買佢條校服裙啦. 金綸啲野係貴, 但係啲料真係靚啲.

咁啱我女由N1開始讀書,年年已去金綸買校服,所以無比較過其他呀,佢D料係唔差o架,我全部掉去機洗無問題!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 2# cameo 的帖子

原來亞女連maths 都做埋啦, 係獨留佢唔like 既中文............ 不過我無check 過佢做成點, 可能係好messy 都唔定.

原帖由 heihei媽 於 11-8-4 10:46 發表
原來亞女連maths 都做埋啦, 係獨留佢唔like 既中文............ 不過我無check 過佢做成點, 可能係好messy 都唔定.

阿女好乖喎,做左3本你放心好多啦,,,我女係做剩3本呀,hahahaha~
我估學校唔會話佢地做暑期功課,因原來我女喺中文當中有聽CD部份係開唔到隻碟,而我尋日問佢時,原來佢早早問左老師,開唔到隻碟o個部份可以唔洗做啊,,,,
你女女呢個暑期係咪有其他course要上呀,我女無報暑期班呀,但每星期有兩三日活動!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

係呀, 佢有其它與趣班要上呀, 都幾忙, 所以我就無幫佢報學校個啲囉.

原帖由 cameo 於 11-8-4 13:30 發表

阿女好乖喎,做左3本你放心好多啦,,,我女係做剩3本呀,hahahaha~
我估學校唔會話佢地做暑期功課,因原來我女喺中文當中有聽CD部份係開唔到隻碟,而我尋日問佢時,原來佢早早問左老師,開唔到隻碟o個部份可以唔洗做啊,,,,
...

原帖由 heihei媽 於 11-8-4 17:22 發表
係呀, 佢有其它與趣班要上呀, 都幾忙, 所以我就無幫佢報學校個啲囉.

我女係咁多年小學生涯以嚟最清閒summer holiday呀,因為派位前唔知入邊間,唔知適應班時間,所以完全無報summer course,佢只係繼續上書法班,我呢個暑假參加左游水班,佢就陪我去游囉(佢之前已學晒)!
襯呢個假期咁輕鬆,我地多左好多同朋友家人gathering活動,一係當celebrate佢入到好中學,二係返學時間實在無乜機會相約家人朋友去玩吓,,,,,

我地平時番學都會有family gathering 平衡下呀嗎

原帖由 heihei媽 於 11-8-4 23:41 發表
我地平時番學都會有family gathering 平衡下呀嗎

小學時,都係sunday一日簡單返公公婆婆屋企family day! 我地甚少出去玩o架! 係襯呢個暑假,真係有HEA o既感覺!!!

仲未有編班的通告呀...

原帖由 cameo 於 11-8-4 23:55 發表

小學時,都係sunday一日簡單返公公婆婆屋企family day! 我地甚少出去玩o架! 係襯呢個暑假,真係有HEA o既感覺!!!

原帖由 heihei媽 於 11-8-12 11:34 發表
仲未有編班的通告呀...

出左嘞^^

係呀, 我都見到啦, 我地係b 呀你地呢

原帖由 cameo 於 11-8-12 15:10 發表

出左嘞^^

原帖由 heihei媽 於 11-8-12 15:12 發表
係呀, 我都見到啦, 我地係b 呀你地呢

我地1C red house 呀^^

我知1d 係普通話班

我女係yellow house

你諗住買幾多件pe 衫呀? 仲有english drama 既timetable 幾時出呢?

原帖由 cameo 於 11-8-12 16:27 發表

我地1C red house 呀^^

原帖由 heihei媽 於 11-8-12 17:17 發表
我知1d 係普通話班

你諗住買幾多件pe 衫呀?

咦?? 我重諗住你女女入1B,咁1B係普教中tim啊,,,
你喺邊度見到1D係普教中呀??我想知阿女入唔入到英or數的輔導班呀,到27/8先家長會,有排等~~~
校裙我買左2條,PE衫會2套,因質料難乾,但適應班時我見D師姐出入可以PE衫,但要襯番條長褲,佢地PE衫係有一set jacket連長褲,我諗可能連長褲都要買2條!

原帖由 heihei媽 於 11-8-12 17:17 發表
我知1d 係普通話班

你諗住買幾多件pe 衫呀? 仲有english drama 既timetable 幾時出呢?

english drama 既timetable:
16/8 校網有分組名單了 ^^

我打電話番學校問架.  我諗都幾多人想要普通話班.
但係我就問唔到邊班係普通班, 邊2班係輔導囉.
我都諗pe 衫要買2 set, jacket 既 trousers 都要兩條.  你會唔會買背心呀? 我諗住背心會同佢買定一件

原帖由 cameo 於 11-8-12 17:21 發表

你喺邊度見到1D係普教中呀??我想知阿女入唔入到英or數的輔導班呀,到27/8先家長會,有排等~~~
校裙我買左2條,PE衫會2套,因質料難乾,但適應班時我見D師姐出入可以PE衫, ...

點解你咁想亞女入英或數輔導?

原帖由 cameo 於 11-8-12 17:21 發表

校裙我買左2條,PE衫會2套,因質料難乾,但適應班時我見D師姐出入可以PE衫, ...

我知1d 係普通話班

我女1A white house,跟住已經立刻去買運動衫同褲!

唉吔,,,我地三個真係ABC...
分開晒3班,連house都無一樣喎=.=

heihei,
我個女本身唔係"讀書型",叫做hehe haha成績唔太差o個種,但落重彈藥去補習會抗拒,有心谷都谷唔起o個種人,反而輔導班本身只係分小班,老師可以比較專注學生,我咪想個女入輔導囉^^ 加上阿女又無乜所謂,佢唔會因為"輔導"呢D字眼唔開心o架 !

原帖由 Charitymami 於 11-7-25 16:18 發表
OLR 真係低調D~

其實中學生活真係冇乜野講, 由小學過渡中學, 小朋友變得獨立左~

記得上年迎新會講座, 校長叮囑我們勿做〝直升機家長〞, 我這個緊張大師亦要懂得放鬆, 我跟女兒說, 學校只是一個平台, 你自己只要做好 ...

Charitymami,
請教請教!
我地分左班呀,但問唔到邊班先係輔英/輔數,請問係咪年年一樣?
咁你地今年S2邊2班係輔英/數呀??
因我地要等到27/8先有家長會,實在心急想早D知!
thanks so much !

http://hk.knowledge.yahoo.com/qu ... E%E8%8B%B1%E7%8F%AD
‹ 上一主題|下一主題