用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

回復 mo-ma 的帖子

Dear Mo-ma, thank you very much for your reply.  We will get prepare and try to have a higher chance.

Thanks.

回覆:ChapmanMa 的帖子

Good luck!

Thanks
Mo-ma

小女將於今年入讀何文田迦密, 請問迦密是否不準學生帶電話回校 ?

回復 richardwai 的帖子

唔比带㗎

回覆:evergreenj 的帖子

好似可以有exception喎,最好問班主任或副校。

Thanks
Mo-ma

回復 mo-ma 的帖子

多謝 mo-ma 和 evergreenj 的 回覆。

我參加了中一家長會, 會上副校已重申是不可帶手提回校的。 唉 ! 無辦法啦, 為有習慣下啦 !!  但重是有些擔心個女, 始終住得較遠 (將軍澳)。

希望繼續能與各位迦密媽媽在此交流 !

回覆:richardwai 的帖子

咁今年可能又改左。。。呀仔班有好多住將軍澳,佢地原來都系冇帶電話架,佢地都無問題,吾好太担心啦。

Thanks
Mo-ma

Dear Parents,

Please kindly advise when is the next open day or is there any seminar about the admission of F.1 ?  I want to know more.

Thanks for advise.

mo-ma  我都冇聽過, 如有都好想知...  發表於 13-9-10 17:53

我聽說迦密週一至週五都有功課輔導班到六點半, 不知消息是否屬實?
另如果有,是否每個人都可以參加, 做完功課再回家?謝謝回覆
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:grace_xian 的帖子

有功課輔導,好似到夜啲(可能8、9點),聽講有高年級學長或家長義工睇住。除左有人可以教吓,有d家長因夜歸,佢地可放心子女吾洗獨自留在家中添。。。

Thanks
Mo-ma

大家好!我囝囝今年入讀中一,被老師建議了參加中文及英文的拔尖班,想知道其實這種班形式主要是怎樣,因為想因應他的需要去決定參加那一班?先行謝謝!

囝囝今年升中一,想問下中一有冇奥數班和機械人班。多謝!

IrisYKC 發表於 13-9-9 17:39
大家好!我囝囝今年入讀中一,被老師建議了參加中文及英文的拔尖班,想知道其實這種班形式主要是怎樣,因為 ...
是否可以兩班都參加?時間會碰在一起碼?

回復 smallAD 的帖子

只能參加其中一班因為在同時間舉行

回復 smallAD 的帖子

我都想阿囝參加,但阿囝話未收到通知可報名

住得較遠真的會擔心些,但我們係時候放手比佢地學獨立.我識有些人的學校(名校)比學生帶手機, 啲細路真係成日掛住CHATS,點專心上堂及同人溝通. 共勉之!

回復 grace_xian 的帖子

阿女都有興趣,所以在家長曰問了阿Sir,資料如下:~夜讀班最少要留2個鐘,而中一生如參加最少每星期要留2天,每次2個鐘
~時間由4点半至6点半(4点半先開始因之前1小時可能要参加課外活動)
~有老師在場,唔明可問
~有劃分座位,不可隨便坐

我囡囡無參加, 但佢日日都留底學校同高年級既學姐一齊做工課, 每日5點幾6點就打電話比我先至係學校走, 我覺得都OK呀.

請問有無人知道幾時有長PE褲賣呀

richardwai 發表於 13-9-10 17:30
回復 grace_xian 的帖子

阿女都有興趣,所以在家長曰問了阿Sir,資料如下:~夜讀班最少要留2個鐘,而中一生 ...

多謝你咁詳細的資料, 想問多一句, 是否中一生申請就可參加呢?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題