用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

回復 GraceMami 的帖子

聽講係。但中學课程文中有理,理中有文,想不能偏向只會文或理。

請問迦密有沒有中二至中四插班生考的?

回覆:mo-ma 的帖子

大家好!請問星期六派成繢表有冇講要幾点到?呀仔话吾知,真激死!

Thanks
Mo-ma

有。我仔(中一)個班主任同佢哋講咗,叫佢哋自已記住個時間。

回覆:Q仔LALA 的帖子

哎吔,吾該哂!佢見之前一兩日先講俾我聽,成绩同UT差不多,科目排名有升有跌,
最差系中文。班主任話學習態度好左喎,希望佢生生性性,主動D學習啦!

Thanks
Mo-ma

唔緊要。我囝囝都係中文最差喎!之前聽佢講話老師話迦密D中文係深D架,唔知話佢哋有幾多幾多分就係好好嘅路喎!?有冇聽講過呀?

回覆:Q仔LALA 的帖子

仔似話三十幾(60滿分)已经系幾好喎…上次佢地好多人吾合格,今次少左好多。

Thanks
Mo-ma

想請問迦密中四分幾班理科班?謝謝
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:grace_xian 的帖子

我都好想知....

Thanks
Mo-ma

mo-ma 發表於 13-3-7 16:13
我都好想知....

可否幫問學校? 謝謝你~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

請問迦密家長往年上暑期中一預備班d時間同日期是怎樣的?
7月/8月? 上午/全日? 分科/全科?  要預備暑期活動, 多謝提點.  

好似係8月中一路上到开学,分組上英文同科學,所以唔比暑期班啦,等佢休息下

回覆:evergreenj 的帖子

上年阿仔話Science好有趣喎!
眨下眼下星期又派成績表,時間過得真系快……

Thanks
Mo-ma

請問是否所有入迦密的學生都來自傳統的名牌小學?  要有什麼特別的長處和優點才有機會被取錄呢?  另, 課程是否較難, 對於在一些本地的小學生, 是否被取錄的機會較微?  多謝指教.

回覆:ChapmanMa 的帖子

聽阿仔(下學年升中二)講有啲陳守仁小學,黄埔宣小,奉基千禧小學等等,但我感觉收生應該吾注重由邊間黎。我見佢啲課本吾系特别深,但如果中文小學上英中,都會需要時間習慣英文教學,不過都系普遍中小升英中嘅問題。

Thanks
Mo-ma

回復 mo-ma 的帖子

多謝你的回覆, 本人及小兒均十分喜歡迦密, 希望有機會考中.  

另, 以你認為, 迦密的教學作風是在於文科或數理方面呢?
謝謝.

回覆:ChapmanMa 的帖子

其實我都吾知,只知佢地嘅老師好有耐性同愛心。佢地好似中二有理科加速班,詳情要問下個仔先知。 祝你小朋友考到心儀中學!

Thanks
Mo-ma

我同事話迦密的學業要求好高,他說如果全級的名次是70以下,就不能參加課外活動,是嗎?

回覆:chun媽 的帖子

呀仔話冇聽過呢件事喎,得—半同學可以參加課外活動,咁咪好少人囉?我諗有機會系提議參加少啲課外活動,呀仔話有同學參加三、四項架!

Thanks
Mo-ma
‹ 上一主題|下一主題