用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

I always visit this chat room.  It is very great that all the parents in this chat room (in this school) are very great.  I am sure all your kids are the toppest student with high standard academic and best attitude.  All the parents here are very helpful.  I really want to  appreciate all these parents.  I hope my son could have the chance to be one of the student in this school.  I and my son will add oil.

回復 ChapmanMa 的帖子

Which form is your son are studying right now? I sincerely hope that your dream will come true!

回復 ngkwaiyee 的帖子

聽見都替那些住得遠的小朋友心痛,咁長途拔涉,這些必定是要很有決心才行的.為這些小朋友打氣,加油!

glad is that kid get in city u finally.

回復 ngkwaiyee 的帖子

"有志者事竟成"係真! Thanks.

回覆:IrisYKC 的帖子

my son is now primary 5. we are very eager to have the chance to this school. hope our dreams may come true.

ngkwaiyee  add oil then~  發表於 13-10-22 23:17

唔知大家的仔女第1次UT的表現點呢?   阿女測完英文同中文後好大打擊, 連一向好有信心的英文都 ..........    中文長答原來要隔行寫又無 !

我為希安慰她成績唔重要, 今次當孰習F1測驗的形式, 下次考試加油努力!!

回覆:richardwai 的帖子

我囡囡琴晚同我講英文好難,中文就好有信心,希望佢快些適應到啦。

阿仔都有話英文難,同佢温數學簡直一團糟
各位同學加油!

阿仔就話英文有信心, 但中文好難, 啱啱可以做完冇時間返check,挑戰題又冇做 , 惟有下次再努力 ! 加油 !

回覆:smallAD 的帖子

阿仔話上年第一次UT中文系大部份人吾合格,佢都系果陣如夢初醒,後來急起直追,但而家都系mang車邊合格咋。希望大家努力以赴,慢慢好起黎啦!

Thanks
Mo-ma

回復 mo-ma 的帖子

第1次UT可能都係未慣, 為有下次努力吧 !  大家加油 !!

mo-ma    發表於 13-11-7 19:09

那麼.中文卷難在哪一part?文言文?

引用:那麼.中文卷難在哪一part?文言文?

原帖由 chun媽 於 13-11-04 發表
那麼.中文卷難在哪一part?文言文?
我諗文言文一定系關鍵,其他例如課文中提及什麼意境,背後意思之類都系呀仔嘅死穴!英文佢就ok,中文始終都有抗拒。

Thanks
Mo-ma

回復 chun媽 的帖子

阿女話主要問課文內容+閱讀理解+挑戰題。因要舉出課文內容作答,所以篇幅頗長,答完全卷只剩5分鐘!

mo-ma  只剩5分鐘...  我果個話有好多時間, 因為.................... 根本吾識!!    發表於 13-11-4 21:43

mo-ma 發表於 13-11-4 12:38
我諗文言文一定系關鍵,其他例如課文中提及什麼意境,背後意思之類都系呀仔嘅死穴!英文佢就ok,中文始終都 ...
中文是否用啓x出版社?

mo-ma  係呀!  發表於 13-11-7 19:10

請問貴校有無開放日?
是否每日都有得留校做功課?
LUNCH係要出外吃嗎?
謝謝~

janetlam74 發表於 13-11-7 16:09
請問貴校有無開放日?
請問貴校有無開放日?
      mo-ma>>> 好似系12月7日, 校網應該有資料.
      mo-ma>>> 冇錯
      mo-ma>>> 可以出外吃飯, 又可以在校買($17一個, 不過呀仔話吾系咁好食!)

janetlam74  可帶飯?
另想問這校英文程度是否不錯?  發表於 13-11-8 00:15
Thanks
Mo-ma

回覆:mo-ma 的帖子

昨天打去學校問,開放日是在十二月七日,但未有詳情,要留意校網。但我每天上網check. 又未見有資料登出来,會密切留意。

想請教迦密會在中四開幾多班理科?謝謝^^
‹ 上一主題|下一主題