用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有無 year 7 ?? [複製鏈接]

請問有無 year 7 的家長, 開學了, 孩子們覺得如何, ??今年 year 7 收了多少人?? thx
   0    0    0    0

原帖由 bananalemon 於 10-9-18 11:20 發表
請問有無 year 7 的家長, 開學了, 孩子們覺得如何, ??今年 year 7 收了多少人?? thx

收了84人

幾好喎, 想問下係唔係每個學生都一定要買 mac book, 如果負擔唔到, 點算好 ???

原帖由 amypau83 於 10-9-18 12:10 發表

收了84人

我在學校的cover playground 見到有4個 year 7 的膠箱, 咁每班只有21人? 小班教學? 好正.

原帖由 amypau83 於 10-9-18 12:10 發表

收了84人
                                                                 係只有4班,每班只有21人,英文班再分5班,小班教學,   每班有2個班主任

因為宏信吾近我家, 要轉三轉車, 無可能自己搭車, 請問s7有無校車?

回覆 2# amypau83 的文章

唔係好明點樣英文班又再分 5班, 從 4 班中再加分 5 班 ??? 另唔係已經全英教學喇咩, 仲要再分 ?

原帖由 天娜 於 10-9-18 20:48 發表
因為宏信吾近我家, 要轉三轉車, 無可能自己搭車, 請問s7有無校車?

有.
校車係serve 中學&小學部的.
我個女坐果架都有幾個Y7大姐姐坐.

原帖由 bananalemon 於 10-9-18 20:52 發表
唔係好明點樣英文班又再分 5班, 從 4 班中再加分 5 班 ??? 另唔係已經全英教學喇咩, 仲要再分 ?
                                                                中 英文班又再分 5班,係想中英文再小班,學得再好D,係全英教學,上課時衹准說普通話同英文,

回覆 1# amypau83 的文章

thank you, 想問下關於電腦的問題, 可回答下嗎 ?

Thanks!
請問Year 7幾時有admission講座?

這樣的小班教學真係好!

原帖由 amypau83 於 10-9-18 21:49 發表
                                                                 中 英文班又再分 5班,係想中英文再小班,學得再好D,係全英教學,上課時衹准說普通話同英文,

原帖由 zanzibaryan 於 10-9-20 09:50 發表
這樣的小班教學真係好!

睇完香港各大專大學對新學制收生的準則, 令我更緊張小朋友的語文能力, 因為大學似乎十分重視學生的語文水平, 很多較熱門的科目, 也要學生中英文取得5分(即A). 所以宏信能有資源在語文上再小班教學, 是一件好事.

昨晚睇完有關通識科的報導, 真令人對香港的教育制度失去信心, 先是小學的TOC, 然後是母語教學, 兩者都失敗過失敗, 結果又要行回頭路, 唔知通識的命運如何呢?

回復 1# kamtsk 的帖子

其實我想知, LA 有幾大機會apply到IB ?
如果真係攪唔成IB, 學生又會點呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 天娜 於 10-9-19 22:12 發表
Thanks!

真係好想知道呀, 日日上宏信網站都冇講...

據我所知應該唔洗學生自己買mac book, 係學校提供比學生上堂時用.

我係year 1家長, 我個仔同我講話上堂老師曾經教過佢地用mac book, 每人一部上堂用.

原帖由 bananalemon 於 10-9-18 12:31 發表
幾好喎, 想問下係唔係每個學生都一定要買 mac book, 如果負擔唔到, 點算好 ???

唔係喎, 我問過個接線姐姐, 佢話 year 1 就不用自己買, year 7 就 必須一人一部, 仲要加 $ 買 licence, 一般 notebook 唔得, 一定要 apple mac book, 我諗住依家買定先啦 (橫店部機都壞壞地), 佢又話唔得, 買左都用唔到, 因要行佢地 d system, 我諗住依家買左, 到時一下子唔洗用咁多 $ 麻, 有個人話佢開一開學洗左 兩萬幾蛟呀, 我要去打劫先得喇

我是y7家長 小兒開學只用了八千多元 已包括了9月份學費

想問考這間學校過往成績重要嗎?還是面試的臨場表現緊要d 哩?
原帖由 yinghui 於 10-10-1 14:21 發表
我是y7家長 小兒開學只用了八千多元 已包括了9月份學費

醒目開學勳章

原帖由 天娜 於 10-9-19 22:12 發表
Thanks!

一直都冇乜消息! 請問在坐有冇人知呀? tks!
‹ 上一主題|下一主題