用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 請問14區嘉諾撒是一間怎樣的小學
go

請問14區嘉諾撒是一間怎樣的小學 [複製鏈接]

請問學校嚴嗎?功課多嗎?
用書多及深嗎?多唔多測驗考試?
即測及默書是否很多?

學校有無要求學生一體一藝?
閱讀風氣怎樣?

謝謝
   0    0    0    0

請問學校嚴嗎?功課多嗎? 嚴,不多
用書多及深嗎?多唔多測驗考試? 普通,一年3次考試每學期中、英、數有數次測驗(不計入考試分)
即測及默書是否很多?默書一星期中、一星期英

學校有無要求學生一體一藝?沒有
閱讀風氣怎樣?良好

多謝你的回應 ! 你是否有小朋友在14區嘉諾撒就讀 ? 如果有的話, 你的小朋友喜歡這間學校嗎?  

我在今年小一概覽中, 留意到這間學校午膳時間只得半小時 (12:25-12:50), 似乎太短了, 小朋友真的可以在那麼短的時間內把飯盒吃完 ?  還有, 學校會否強迫小朋友只少學一種樂器?

我囡囡今年係小一生, 上咗學已經2個星期了, 佢對學校生活表現得ok.  而9月13日, 星期一係佢第一次在校內食午飯. 我看見時間表列出午膳及小休時間係連著時間進行, 係由12:25 - 1:15都(有50分鐘). 我聴囡囡講食完午飯後仲有時間去小休玩, 所以唔會唔夠時間食飯的. 不過佢話午飯後上堂時間就有點兒睡眠了.

另外樂器方面, 我無見到學校列明要必須報讀. 而我囡囡就無選擇報讀任何一項樂器科目.

原帖由 j1716 於 10-9-13 23:51 發表
多謝你的回應 ! 你是否有小朋友在14區嘉諾撒就讀 ? 如果有的話, 你的小朋友喜歡這間學校嗎?  

我在今年小一概覽中, 留意到這間學校午膳時間只得半小時 (12:25-12:50), 似乎太短了, 小朋友真的可以在那麼短的時間內 ...

Hello ! 我叫Jodie於2004年12月7日出世(重3.495kg)*  現在就讀於浸信會倍理學校

回覆 1# cherilau 的文章

學校唔push學生參加任何活動,係自願的. 如果你係住東區而小朋友係女仔, 我覺得嘉諾撒好ok, 因為一個小朋友要舟車勞動返學係好辛苦, 遲d有活動又遲返屋企住太遠實在唔值得,一年級可以輕鬆d, 可以考慮二三年級先參加佢鐘意既活動, 因我發覺到考中一時,所睇既野都係由四年級先開始需要. 天主教學校discipline 好, 佢唔係嘉諾撒會中最出名既學校, 但係東區係頗多人喜歡入.尤其以我經驗,小學如果可以揾一間直屬或聯系既中學,將來升到小六可以煩少好多. Canossa College唔係top band one,但我覺得校風好, 入太大壓力既中學未必係好事, 好多女仔小學階段好叻,父母從中幫唔少,但一入到中學係真係未必有男仔咁醒, phy, chem, bio係差少少... 做父母既你地可以自己衡量一下.
‹ 上一主題|下一主題