用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 There was chaos in the Gd hope........
go

There was chaos in the Gd hope........ [複製鏈接]

Any comments???
   0    0    0    0

學校是第一年新辨, 我認為安排已經唔錯, 你認為有什麼混亂地方, 等我留意下, 之後大家可以討論下???

原帖由 aema 於 10-9-7 19:19 發表

吾覺得有咩混亂啊,吾通係你係度搞混亂?

就算是任何一間幼稚園,開學的初期總會混亂的.更何況GH今年是全新開辨的,我們做家長的應該學懂包容及體諒......這樣我們的小朋友才會過得開心幸福.....

小女讀下午班,陪她上課三日,睇唔到有咩混亂。

或者上午班有發生過混亂,但到下午班上課時已立即矯正過來了。

原帖由 mum0724 於 10-9-8 00:04 發表
就算是任何一間幼稚園,開學的初期總會混亂的.更何況GH今年是全新開辨的,我們做家長的應該學懂包容及體諒......這樣我們的小朋友才會過得開心幸福..... ...

totally agree.

我好滿意呀,有咩唔妥其實如果家長包容D,冇問題,如果家長太挑剔,唔只是GH,間間你都唔會滿意 Take it easy !!

我記得你在16-08-2010開過一個題目:Good Hope.... Disappointed!......講出你的不滿, 可能你高高在上, 你無留意學校和老師的盡心盡力的情況, 和其他人對你的的善意和客觀回應.

這是上次對你的回應:"如果家長能放下高貴的地位, 不是'一叫就到...一要就有...'的個人風格.....我相信所謂問題就不是問題 !! 這裡是學校教職員, 不是你的下屬或傭人 . 有問題就善意及勇敢地當面向學校提出意見或改善之處.坦白講, 我只是一個普通學生的草根階層家長, 只是不平則鳴, 和希望以正面和體諒的態度看整個事情和長遠發展. "

坦白來講, 我覺得無混亂並十分體貼 (舉例: 開學第2日'02-09-2010' 我和小女在12:55pm (應該01:15pm開門)已到校門, 一會兒校長行出來, 叫我和幾位家長行入學校排隊並說:"一陣小學放學多車, 驚你地在門口危險, 所以早少少入去等"....反而要讚美 .  

對我來說, '名校'開學前一兩日, 老師來電溫馨提示和自願留下私人手電號碼來聯絡.開學時, 校長在校門親自迎接學生和家長, 分享教導幼兒的心得和技巧......非常細心和親切...令我感覺到不是'高不可攀'的名校.:loveliness:  因為我第一次帶小朋友回幼稚園上課. 所以我不知道可能有些地方需要改善, 請多多包涵, 不如, 大家又分享見到這幾日的優點和缺點 (包括具體的chaos).

可以的話, 分享當日校長教授家長的親子遊戲, 因為我無寫下來, 不記得有些訓練小朋友的大小肌肉和手眼協調的玩意.....

個人觀察和意見, 多多指教:)

原帖由 passby 於 10-9-8 14:21 發表

我記得你在16-08-2010開過一個題目:Good Hope.... Disappointed!......講出你的不滿, 可能你高高在上, 你無留意學校和老師的盡心盡力的情況, 和其他人對你的的善意和客觀回應.

這是上次對你的回應:"如果家長 ...

3/9 上午下好大雨,d嬸嬸拿摭出馬路摭學生, ms CHIU 出來揸摭摭同學,校長出來幫老師舖紙皮,我睇到o個一刻同老公講,真係細心,d職員好好! 好感動

aema,其實我都開始怀疑你是否Good Hope既家長,你用一個新既account然後開個好容易令人誤解既題目,不斷在不同既topic嘗試抹黑學校,用心何在?

如果你女兒真的在這間學校讀書而你覺得真係咁差,不如你考慮轉校啦,我相信學校和很多其他家長都會很開心。

又是一個不懷好意的話題, 幸好德望幼稚園的家長都是有良知的, 才不會被你的惡意中傷所迷惑.  如果你的小朋友真的現在德望唸書, 但你對學校又那麼痛恨, 那不如趁學期初, 其他學校可能有空位時就轉校吧, 免得自己和小朋友以後都不開心. 可是, 如果你是那些曾被德望學校拒絕入學的學生家長, 而又想抺黑學校的話, 我告訴你, 你的惡行只會令德望的家長對你反感, 大家更會團結起來, 不讓你得逞的. 家長應為子女建立好榜樣, 不是存心做壞事呢.
再一次我在這裏又看到人性的光輝和醜惡!

醒目開學勳章

I really don't understand why some parents are so silly, wasting time on defamation in the forum.  If you only comments, speak up to the school/write a letter and then advise the school.  Don't hide your real identity in a forum giving out nonsense silly comments.

I feel sad for you if you are jealous or envy;  I feel you better change your school instead of wasting time if you feel angry abt the school.  I feel you are pityful for doing stupid things as you don't know.

原帖由 misschan1227 於 10-9-8 23:37 發表
又是一個不懷好意的話題, 幸好德望幼稚園的家長都是有良知的, 才不會被你的惡意中傷所迷惑.  如果你的小朋友真的現在德望唸書, 但你對學校又那麼痛恨, 那不如趁學期初, 其他學校可能有空位時就轉校吧, 免得自己和小 ...

真係講得好,又有呢d人傷害學校、傷害孩子及家長,有經驗既mami要多d發聲
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Hi all GH parents,

I'd like to apply K1 in GH this year. Do you know is there website GH Kindergarten? Or when can I apply K1?

Thanks

GHK 未有網站,留意小學部網站啦,舊年都係 through 小學部網站公佈的

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-9 12:43 發表

真係講得好,又有呢d人傷害學校、傷害孩子及家長,有經驗既mami要多d發聲

我覺得有可能係吃不到的葡萄.........

我朋友個阿嫂,係討論區不斷抹黑某幼稚園,目的係减少competitor,等自己個女易入D

原帖由 OB-father 於 10-9-13 09:37 發表
我朋友個阿嫂,係討論區不斷抹黑某幼稚園,目的係减少competitor,等自己個女易入D

我會"鄧"你個朋友個阿嫂個女慘, 有個咁無聊的阿媽.... 有時間應該多D教個女, 增強競爭力, 自然可以考到心宜的學校!

原帖由 OB-father 於 10-9-13 09:37 發表

邊個?比d hints:idea:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題