用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2010-2011學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2010-2011學年) [複製鏈接]

回覆 3# SumSumBB 的文章

今次TEST 有成績表, 於11月尾家長日連同各科的TEST PAPERS 一同派發.

醒目開學勳章

原帖由 snowball 於 10-10-29 09:45 發表
今次TEST 有成績表, 於11月尾家長日連同各科的TEST PAPERS 一同派發.

有成績表...咁今次評估其實是否算考試?
會唔會出名次?

原帖由 SumSumBB 於 10-10-30 07:50 發表
有成績表...咁今次評估其實是否算考試?
會唔會出名次?

沒有總名次,只標示每科的分數和是否全級頭五名,另外有通告說明每科的平均分。

王國長老

回港不久, 睇新聞先知原來健明村果d星形柱令個海關員撞爆肝, 個心好不安, 幸好另一位善心海關捐肝俾佢續命.

唔知健明村經此一事會唔會換走d星形柱.

我覺得換左好D,會安全些。

原帖由 edea 於 10-11-5 12:44 發表
回港不久, 睇新聞先知原來健明村果d星形柱令個海關員撞爆肝, 個心好不安, 幸好另一位善心海關捐肝俾佢續命.

唔知健明村經此一事會唔會換走d星形柱.mouth:" /> ...

王國長老

原帖由 黃名 於 10-11-6 18:33 發表
我覺得換左好D,會安全些。

今朝送囡囡返學, 留意到學校外所有柱上的星星都拆走, 用黑膠布包住柱頂, 相信整個健明村都是如此. 有點不捨漂亮的星星, 但想到幾乎送了一條人命, 也會支持拆走這做法.

醒目開學勳章

回復 1# edea 的帖子

今年這個topic好靜!

edea,

小墨魚適應將軍澳的校舍、老師和校園生活嗎?有沒有掛住旺角?

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 10-11-13 07:06 發表
今年這個topic好靜!

edea,

小墨魚適應將軍澳的校舍、老師和校園生活嗎?有沒有掛住旺角?

係呀, 今年靜左好多!

小墨魚好適應啊, 佢仍然好喜歡返學, 亦都好喜歡將軍澳既老師.

九月初開學時, 蚊患比較嚴重, 成日一搭搭蚊叮,手腳都花晒, 日日帶無比滴返學, 因為成日痕 情況最近好轉, 可能天氣已轉涼, 冇乜再俾蚊咬.

阿女前日唔見左綠色褸, 買過一件$314, 有D心痛, 不過都差不多要買啦, 上一件係一年班時買既.

妳小朋友好嗎?

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 10-11-14 11:45 發表

係呀, 今年靜左好多!

小墨魚好適應啊, 佢仍然好喜歡返學, 亦都好喜歡將軍澳既老師.

九月初開學時, 蚊患比較嚴重, 成日一搭搭蚊叮,手腳都花晒, 日日帶無比滴返學, 因為成日痕 情況最近好轉, 可 ...

知道小墨魚好喜歡返學和將軍澳既老師,真係好啦,因以前聽到稱讚的多數都是旺角的老師。
我仔仔在適應小一方面,比我想像中順利,基本上沒有甚麼不適應,除了開學初期未習慣返全日會很易累,每晚踏正9時便無晒電似的立刻要入睡,但現在又恢復返以前讀幼稚園時的入睡時間,晚上可以練完琴約10時才睡。
阿仔很喜歡返學和GT的老師,佢話個個老師都咁鍾意,連無教佢的老師都好鍾意,所以佢好經於於小息時和同學仔結伴去找老師聊天 。阿仔話唯一害怕的老師是二胡老師,因二胡老師較嚴肅,有時會有點惡。
暫時覺得小學的功課量適中,不多也不少,很喜歡學校自己設計了很多的各科習作本 。評估方面,阿仔的中英數成績還可以,但常識就應該麻麻(阿仔無抄個分返來,我估都... ),時事新聞部分對阿仔來說頗難,日後要加把勁了!

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 10-11-14 13:31 發表

知道小墨魚好喜歡返學和將軍澳既老師,真係好啦,因以前聽到稱讚的多數都是旺角的老師。
我仔仔在適應小一方面,比我想像中順利,基本上沒有甚麼不適應,除了開學初期未習慣返全日會很易累,每晚踏正9時便無晒電似的立刻要入睡 ...

嘻, 回想初小時, 一班家長評估前大家都"貼題", 估下會出乜野, 去到小三時已經冇再貼題, 越來越懶 只係平日睇新聞時, 有d特別既會拉埋小朋友講解下, 碰碰運氣啦.

我都依然好懷念旺角, 對旺角感情深厚, 希望旺角諸位老師安好. 校舍雖然不大, 但卻有好多好老師, 見到一張張歡笑既小面孔.....

放完term break後, 第一朝返學最難起身既係我 , 又六點幾起床去準備. 幸好小墨魚佢好容易叫得起身, 20分鐘內搞掂出發 小四, 大過好多, 唔駛父母朝朝陪住到早會啦. 可以每朝自己拖個書包入門就得.

科創及電腦

請問科創同電腦是否考試科目?

Any one know?  Thanks!
原帖由 fumiko 於 10-12-13 17:59 發表
請問科創同電腦是否考試科目?

王國長老

原帖由 fumiko 於 10-12-15 12:31 發表
Any one know?  Thanks!

please check pm

醒目開學勳章

昨日天氣寒冷,阿仔話陳校長請所有小一生飲熱朱古力奶,很窩心!

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 11-1-13 18:26 發表
昨日天氣寒冷,阿仔話陳校長請所有小一生飲熱朱古力奶,很窩心!

真的.第二日應該係到小二..

連我個女成日覺得校長都幾惡, 都話開始喜歡佢..

醒目開學勳章

原帖由 fumiko 於 11-1-14 16:18 發表

真的.第二日應該係到小二..

連我個女成日覺得校長都幾惡, 都話開始喜歡佢..

我仔話第二日有熱阿華田飲,小一和小三在第一個小息飲,小二在第二個小息飲。

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 11-1-17 20:06 發表

我仔話第二日有熱阿華田飲,小一和小三在第一個小息飲,小二在第二個小息飲。

天氣凍, 有d熱飲落肚幾好啊. 又開始掛住旺角校舍.... 始終返左三年, 好懷念. 希望眾位老師同姐姐, 招叔都安好, 天氣凍, 大家都要保重.
‹ 上一主題|下一主題