用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2010-2011學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2010-2011學年) [複製鏈接]

-------------------------

回覆 61# edea 的文章

忘記更新,小兒在4C。

小兒G1初時,我也經歴了一邊吃飯,一邊教家課及痛恨(抱謙,當時真有這種感覺!)温習中文默書的時間。

幸好經過二至三個月時間,小兒漸漸地適應下來(包括自己),也不需我太貼身照顧家課了,這情况也發生在不少小兒的同學身上。

如果能夠每天抽空再温習,確是一個好習慣;但如果時間不太許可,我會選擇抽空看書或其他課餘活動,因我相信做功課已是温習的一種方式。

原帖由 snowvw 於 10-9-17 10:29 發表
放心??? 我琴晚要搽藥油瞓....好擔心, 返咗兩個多星期學, 晚晚都要趕頭趕命才能九點半上床, 以前的講故事時間現在只可以得五分鐘, 應酬咗佢便算, 怕佢唔夠瞓, K3時3,4樣功課, 佢可以半個鐘全部做到靚靚, 還可即日温 ...

Raz Kids 是網上讀英文書的平台,鼓勵學生多看英文書。這平台G1已開始,但選甪Raz Kids只是近一、二年之事。除G1外,G2至G6要達到一定要求,才可取得分數,今年佔測驗/考試10分。

如果現在還未收到密碼,要盡快與英文老師聯絡。

原帖由 Honmom 於 10-9-18 23:00 發表
各位家長,小兒是三年級插班生,有一事請教。請問Raz-Kids如何進行?從幾年級開始?什麽時候學校給密碼?

可能是我太心急, 因為小兒讀幼稚園時期己訓練佢能自動波的, 所以見佢check功課時有點亂和溕渣渣時, 就覺得無眼睇和好擔心, 幸好英文和中文默書叫佢睇吓, 佢都可以默到出來, 不用花太多時間在這裏, 希望兩三個月後都可告訴大家佢唔會再咁慢吞吞啦, 樣樣都要趕頭趕命, 真係好影響心情, 駡得佢時, 之後自己都唔開心和內疚! 所以練琴, 温書無時間就算啦, 做齊功課和早點睡最緊要.

多謝你的分享!

原帖由 AFSL2007 於 10-9-20 13:07 發表
小兒G1初時,我也經歴了一邊吃飯,一邊教家課及痛恨(抱謙,當時真有這種感覺!)温習中文默書的時間。

幸好經過二至三個月時間,小兒漸漸地適應下來(包括自己),也不需我太貼身照顧家課了,這情况也發生在不少小兒的同學身上。

...

回復 65# snowvw 的帖子

幾天沒上來, 抱歉太遲回覆..

我幼稚園都係TRAIN 到由佢自動波, 都唔洗同佢溫書, 因為見到佢可以CATCH UP 到就OK.
同SNOWVW嘅情況相似, 都係見到呀女濛渣渣咁, 做功課好慢, 同埋早兩個禮拜都發覺佢其實唔少功課, 每日都做成個幾兩個鐘...  又話要默書, 還好在中文默書佢都算OK, 但英文以前主張作句同PHONICS, 未試過咁樣SPELLING TEST, 我又唔想佢死記咁串出嚟, 所以花咗好多時間同佢用發音嚟SPELL..
我呀女係一個對自己算叫要求高嘅人, 我只不過同佢溫書, 佢發覺自己好多字唔識串, 就喊, 我叫佢唔好比咁大壓力比自己囉, 個個人都會有好多唔識嘅嘢, 慢慢一路學習溫習先可以學識啲嘢㗎...
而家佢有時間先會練琴, 冇我都唔逼佢, 平日冇咗好多遊戲時間, 冇咗STORY TIME, 冇咗好多READING 時間, 其實幫佢SET 咗時間表, 但不過唔想比太大壓力比佢, 所以個時間表都係參考性質多..
佢6:15 起身, 9:15 要瞓, 佢會喺兩程校車恰吓, 7:00pm 開飯, 佢食半個小時至45分鐘, 會比佢睇吓電視, 食埋生果, 1個小時鬆啲就會開始溫習, 溫幾耐就睇佢進度, 一般30-45mins, 有時15mins搞掂..
我好認同AFSL, 其實做功課係可以當溫書, 但係我呀女只係當咗佢做抄寫工作, 所以而家引導緊佢要用心寫, 一路寫一路理解自己寫緊咩, 例如"桌"係用木做, 所以有個木字, "birthday" 個 "bir-th" sound 同"bir-d" 頭三個sound係一樣㗎喎..  想佢一路寫一路強化佢個記憶同聯想..
希望好似 imderek & AFSL 咁, 早啲適應咗有咁多唔同科目有唔同功課同老師咁啦..

其實適應左便無乜野。我仲覺得而家阿女二年班仲得閒左。今年叫阿女午睡,佢仲精神左。佢的時間表是,630起床,415放學,食少少野及沖涼或看電視,500至530睡午覺至700至800,起身吃飯至900。做功課或溫書至10pm,free time(看書/電視/上網/練琴/故事)至11 or 12pm睡覺。

升呢小學生後, 覺得好趕, 好唔夠時間用, 是因為要早起床而要早去睡所至, 你可以比佢11:00-12:00才去睡, 怕唔怕佢唔夠瞓呀? 而且朝早起床會唔會起得無咁順灘呀?

原帖由 janicetsang 於 10-9-22 10:03 發表
其實適應左便無乜野。我仲覺得而家阿女二年班仲得閒左。今年叫阿女午睡,佢仲精神左。佢的時間表是,630起床,415放學,食少少野及沖涼或看電視,500至530睡午覺至700至800,起身吃飯至900。做功課或溫書至10pm,free time(看書/電 ...

""我呀女係一個對自己算叫要求高嘅人, 我只不過同佢溫書, 佢發覺自己好多字唔識串, 就喊,""----------這類型的小朋友, 相信你好快就唔洗點理佢啲功課, 咁細個就識自我要求, 會變全自動啟航, 唔洗你擔心. 我個對自己都有要求,但唔識字而喊唔會發生在佢身上, 記得幼稚園時期攞唔到100分,比我話佢知唔知醜,佢會答我佢知醜,不過98唔低分啦咁,佢會好似”好理智”咁覺得自己是ok的, 不會因為我話佢差而覺得自己差,我駡由得我駡,佢唔會因此而傷心的, 唔比佢食就會喊.  

原帖由 minguloo 於 10-9-21 11:22 發表
幾天沒上來, 抱歉太遲回覆..

我幼稚園都係TRAIN 到由佢自動波, 都唔洗同佢溫書, 因為見到佢可以CATCH UP 到就OK.
同SNOWVW嘅情況相似, 都係見到呀女濛渣渣咁, 做功課好慢, 同埋早兩個禮拜都發覺佢其實唔少功課, 每 ...

唔會唔夠瞓,因為佢下午瞓2至3個鐘。而家咁安排,可以陪佢做功課,佢幾開心。
原帖由 snowvw 於 10-9-22 10:12 發表
升呢小學生後, 覺得好趕, 好唔夠時間用, 是因為要早起床而要早去睡所至, 你可以比佢11:00-12:00才去睡, 怕唔怕佢唔夠瞓呀? 而且朝早起床會唔會起得無咁順灘呀?

...

乜你要求咁高,98分都要知醜!
原帖由 snowvw 於 10-9-22 10:58 發表
""我呀女係一個對自己算叫要求高嘅人, 我只不過同佢溫書, 佢發覺自己好多字唔識串, 就喊,""----------這類型的小朋友, 相信你好快就唔洗點理佢啲功課, 咁細個就識自我要求, 會變全自動啟航, 唔洗你擔心. 我個對自己都 ...

98分當然是ok啦, 我只係"玩"吓佢, 睇佢點答我, 因為通常佢啲答案都幾攪笑, 佢識得答我98分算唔低分, 我就覺得佢咁答我叻過佢嘅98分, 唔會因為其它同學有100分而唔開心, 佢係比較容易處理到自己情緒的, 這方面我比較放心.
好似佢初初返學的頭一兩日, 我好隨便咁問佢, 喂!今日老師有無讚你醒目呀?  佢即刻好認真咁答我話, 我醒目, 但佢無讚我....我就覺得好好笑囉!

原帖由 janicetsang 於 10-9-22 19:52 發表
乜你要求咁高,98分都要知醜!

你個仔都幾可愛!

原帖由 snowvw 於 10-9-23 00:49 發表
98分當然是ok啦, 我只係"玩"吓佢, 睇佢點答我, 因為通常佢啲答案都幾攪笑, 佢識得答我98分算唔低分, 我就覺得佢咁答我叻過佢嘅98分, 唔會因為其它同學有100分而唔開心, 佢係比較容易處理到自己情緒的, 這方面我比較 ...

唔係喎,有一日常識堂馮主任有讚全班1A班小朋友醒目,我個女返屋企話我知,以為自己真係好醒目喎﹗

唔趕時間嘅時候就係囉, 趕時間又溕吓溕吓嘅時候就憎死佢囉!

原帖由 janicetsang 於 10-9-23 12:31 發表
你個仔都幾可愛!

覺得自己醒目是好事, 如果細細個就覺得自己唔掂,  就要心理輔導ga la, 而且e+啲小朋友真係個個都好醒, 相差無幾, 可能女仔仲會醒啲, 因為比男仔成熟啲.

原帖由 rachncurtsmom 於 10-9-24 12:12 發表

唔係喎,有一日常識堂馮主任有讚全班1A班小朋友醒目,我個女返屋企話我知,以為自己真係好醒目喎﹗

GT 網站又轉晒相, d 小朋友好得意呀

王國長老

原帖由 KnN 於 10-9-30 22:32 發表
GT 網站又轉晒相, d 小朋友好得意呀

好多係低小既小朋友, 因為處於換牙期, 好多口仔有洞洞, 看了會心微笑 一班小朋友好可愛, 小臉笑得好甜.

我個女換晒前面八隻牙, 跟住停晒, 冇再有牙仔鬆, 唔知幾時先會再換牙. 猶記得一,二年班囡囡都前面冇牙仔, 唔係冇呢隻就冇果隻, 到三年班先前面牙仔生番出黎. 冇牙仔既階段好值得回味, 上三年班已經覺得大個好多. 而家四年班更老積, 未陪到入學校大堂已經拜拜啦.

醒目開學勳章

原帖由 KnN 於 10-9-30 22:32 發表
GT 網站又, d 小朋友好得意呀

有轉相嗎?

去年買啡色冷衫找了很久先買到, 今年可能凍得早, 所以提提大家要買就早些去買了. 昨天叫家人代買, 該店都只有2件, 且不是fit size 的.
‹ 上一主題|下一主題