用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局唐乃勤初中書院交流區
樓主: Mandy23
go

保良局唐乃勤初中書院交流區   [複製鏈接]

回覆 4# sillything 的文章

多謝你的回覆, 再想問功課是否很多, 你的小朋友有否不開心?

原帖由 Mcandy 於 11-4-23 16:59 發表
請問唐中是否一間好學校, 有說是band 2, 如果band 1 生, 是否應選擇此校? 請幫忙.

有沒有家長的小朋友在此校讀書? 女兒老師叫我不要選此校, 叫我選band 1 女校, 不知如何好, 請指教 ...

我有朋友女岩岩上左尼間中學.. 佢都係話約B2, 唔好要求太高, 不過佢地係有心谷一班小朋友去莊XX, 如果你女有資格去B1女校, 當然唔好浪費左個機會啦.. 揀學校都係最緊要適合小朋友者.

派位我都係駁一駁揀左第一志願乍, 希望本區無人識, B2生都執到件筍野啦..

醒目開學勳章

原帖由 Mcandy 於 11-4-26 21:38 發表
多謝你的回覆, 再想問功課是否很多, 你的小朋友有否不開心?
唔好客氣!功課又唔係好多,quiz,test就好密吓.
下星期重有家長同校長嘅真情對話,我都join咗,宜家諗緊有咩同校長傾.

請問"唐中"暑假期間有沒有升中一預備班要上呀????

請問"唐中"暑假期間有沒有升中一預備班要上呀????

是否7月5公布後會時知道和預備班幾時開始....是否一定要上呀?? 因要報其他暑期班, 怕撞期

有無過來人幫到呀?

謝謝

肯定有升中預備班,不過唔記得係兩個星期定三個星期,唔係一定要上,不過叫得預備班,梗係上好過唔上啦!

但請注意八月中會有一天領袖訓練營,由幾位保良局資深訓練員主持,是小朋友不能錯過的經驗,最好可以讓他/她參加.

回覆 1# Kiufyma 的文章

聽聞在學校側邊會起高鐡, 將來可能會好影響小朋友上堂, 請問各位家長有否聽過?

這樣又一年了。

又到期考啦!

只知道現在旁邊是地鐵用來儲物及訓練中心,校長表示及承諾會高度密切注意有關噪音,並跟地鐵相關人員保持聯絡及溝通,任何影響上課的工程都會安排在周未.

各位唐中家長好, 想問下唐中是否有宿舍可寄宿呢? 如有, 是否只是有特別需要的學生先可申請入住呢?

原帖由 ling71 於 11-6-30 11:21 發表
各位唐中家長好, 想問下唐中是否有宿舍可寄宿呢? 如有, 是否只是有特別需要的學生先可申請入住呢?

唐中是沒有宿舍可提供,宿舍是舊校留下,校長已計畫今年將它改建為活動室。

原帖由 Emouse 於 11-6-30 15:24 發表

唐中是沒有宿舍可提供,宿舍是舊校留下,校長已計畫今年將它改建為活動室。

明白, 多謝回覆,

回覆 13# Kiufyma 的文章

想請問各位家長, 妳們的子女經過一年或以上的唐中生活, 請問妳們對唐中的感覺如何? 可否分享? 因如小女獲派此校, 不知應否向其他中學叩門, 請幫忙, 謝謝

小女入到啦...

報到!

我剛才致電到學校查詢, 今年9月開始有八班中一都, 除左中文, 中史, 通識外, 其他科目用八班都用英文教.

回覆 174# yan98 的文章

亞三大鑊啦.

原帖由 yan98 於 11-7-5 10:54 發表
報到!

我剛才致電到學校查詢, 今年9月開始有八班中一都, 除左中文, 中史, 通識外, 其他科目用八班都用英文教.

咁幾好喎,用多d英文,將來適應容易d

原帖由 yan98 於 11-7-5 10:54 發表
報到!

其實上年已開始八班中一用英文教。

我都來報到,你地好!

恭喜各位成為一份子。

這間學校校風不錯,可能只得中三,所以大部份都很乖,讀了一年,我覺得學生行為都很重要,每朝都送個仔返學,看見這間學校學生都很正面,這方面令我很放心。

恭喜派位同學! 想問下派去唐中同學通常係band幾同第幾志願?我家小姐都係心儀唐中不過剛剛第一次呈分試分數大跌大失預算,都唔知點算。
‹ 上一主題|下一主題