用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小息 / 午飯 [複製鏈接]

唔好意思...
想問
小息一年級會係班房定係出去的?
午飯是否也在班房? 食完係坐係到等還是出去玩?

係咪需要1個食物袋for 小息
1個飯袋for 午飯?
會5會太多太重呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

宜家新校舍唔知點安排喎,你學校叫飯唔駛拎野喎,飯商會有一個好細盒送比你,裡面放左食具比佢地用,平時要自己拎返屋企洗. 基本上個個小朋友都會有個食物袋for 小息用,咁佢地就唔駛又拎水又拎食物走黎走去,拎住個袋就方便D.
午飯會班房食,會有人照顧佢地.食完當然唔可以出去玩啦.佢地唔會有時間玩,因為佢地食得慢,因為到時間都未食哂.

thx polarbb
阿囡係食方便比較麻煩, 我打算頭1-2個月會比佢帶飯先, 等佢習慣到學校模式, 佢ok 我先係學校order 飯.

我都怕1個飯袋 + 1個小食袋 都幾多野咁
所以問清楚係點, 宜家知道, 多謝你.

醒目開學勳章

咁真係幾重喎,你怕唔怕佢"輪盡"? 佢搭教車? 因為一枝水已經都幾重.
原帖由 CarMan 於 10-8-3 10:26 發表
thx polarbb
阿囡係食方便比較麻煩, 我打算頭1-2個月會比佢帶飯先, 等佢習慣到學校模式, 佢ok 我先係學校order 飯.

我都怕1個飯袋 + 1個小食袋 都幾多野咁
所以問清楚係點, 宜家知道, 多謝你. ...

係啦, 輪盡就5怕, 係怕重je.
佢搭校車呀!
上次聽老師講佢地可以係學校"針水", 想知係咪個d 飲水機? 定係蒸餾水機?
如果係飲水機, 就麻煩喇.
咁我真係要prepare 大支d 既水
aiya...頭痛...真係好重呢!!
原帖由 polarbb 於 10-8-3 16:09 發表
咁真係幾重喎,你怕唔怕佢"輪盡"? 佢搭教車? 因為一枝水已經都幾重.

阿女搭校車, 我都係怕重...
仲有會唔會只可行樓梯上班房? 又唔知班房駛唔駛行好多層...甘細個人仔...

我都係盡量比小 d 野佢 ..

個水樽都唔會比太大 .. 因為d書都夠重唔想再加噤多野比佢.. 真係唔夠飲先再諗啦 !

開學個日我諗我地知道個水機係點同埋萬一真係唔夠有無水可以買啦 ..

醒目開學勳章

我冇比佢學校針水,因為聽佢講唔係個D水機黎,係個D飲水機,(同埋學校都唔會用咁多錢去買D水返黎比學生針),我每日都裝一樽水比佢,因為小息同食飯都要飲.小一學校係唔比學校買野.

醒目開學勳章

佢地好多時都幾多野拎,所以上落車都好煩,如果落埋雨就重煩,因為要拎遮.
搭校車個D我冇見過會穿雨衣,個個都係拎雨傘,所以一落雨就好煩,佢地又要開遮關遮,又拎住個食物袋.
原帖由 CarMan 於 10-8-3 17:20 發表
係啦, 輪盡就5怕, 係怕重je.
佢搭校車呀!
上次聽老師講佢地可以係學校"針水", 想知係咪個d 飲水機? 定係蒸餾水機?
如果係飲水機, 就麻煩喇.
咁我真係要prepare 大支d 既水
aiya...頭痛...真係好重呢!!
...

多謝你 polarbb

宜家我知點做, 要準備d咩為適合.
‹ 上一主題|下一主題