用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 宏信 Year 7 學費
go

宏信 Year 7 學費 [複製鏈接]

有無係今年入讀Year 7 學生家長? 想問下學費多少?
   0    0    0    0

原帖由 YM 於 10-7-11 11:27 發表
有無係今年入讀Year 7 學生家長? 想問下學費多少?

4千蚊

好貴喎
原帖由 701003 於 10-7-11 12:25 發表

4千蚊

原帖由 YM 於 10-7-11 23:35 發表
好貴喎

但見到有BK家長話, 有錢交學費就會收. 新學校做白老鼠, 想清楚才好. (心底說話, 不喜勿插)

回覆 1# Joe媽媽 的文章

多謝你提點, 會好好想清楚

你好,我仔仔係Year 7 學生.4千一個月,仲有什費未計

原帖由 Joe媽媽 於 10-7-12 14:00 發表

但見到有BK家長話, 有錢交學費就會收. 新學校做白老鼠, 想清楚才好. (心底說話, 不喜勿插)

唔明點解有家長會咁覺得, 學校收生都有一定要求, 並不是有錢交學校就收, 唔好意思我都係想講D對學校及學生質素公平D既說話, 學校都講明要收有質素既學生而學校亦要打造成一所優質既學校!

原帖由 AA1120 於 10-7-12 22:49 發表

唔明點解有家長會咁覺得, 學校收生都有一定要求, 並不是有錢交學校就收, 唔好意思我都係想講D對學校及學生質素公平D既說話, 學校都講明要收有質素既學生而學校亦要打造成一所優質既學校! ...

宏信係新校,學費唔平係事實 收生方面,幼稚園畢業生申請入讀小學部有幾高要求,我就唔清楚,唔會亂講 但中一新生就起碼有兩位家境唔錯小學墊底份子入學,成績表我就無睇過(唔好意思show俾人睇),只知全級名次就十名以內(由尾數上) 或者小朋友有學業成績以外ge其他優秀技能都未定
大家都希望宏信成為元朗區優質直資龍頭,希望校方、家長同新同學們努力打拼

原帖由 701003 於 10-7-13 00:09 發表

宏信係新校,學費唔平係事實 收生方面,幼稚園畢業生申請入讀小學部有幾高要求,我就唔清楚,唔會亂講 但中一新生就起碼有兩位家境唔錯小學墊底份子入學,成績表我就無睇過(唔好意思show俾人睇),只知全級名次 ...

真的嗎??? 是你的小朋友??? 你咁清楚既??? 請問讀邊間小學? 我識幾個入學都考得好好, 咁當然家境OK啦, 學費咁貴 希望大家一齊努力啦

我相信每間會有好或不好學生入,但我亦相信最好的不會入這間,元朗區大把好又唔駛交錢的中學,加上哩間是新開,我地小學今年有6個入,但係可以講一聲,佢地成績係油麻地,當然啦!我亦唔可能公開到人地張成績表給大家作參考!
路遙知馬力,如果想讀IB課程,這便是元朗區家長的選擇.

如果揀元朗0既直資, 我會首選李兆基, 辦咗幾年, 見佢哋D學生都OK, 好純樸, 英文分8 group上堂, 照顧個別差異,校長有抱負,好有熱誠, 收生標準亦越來越嚴緊, 聽聞近年主科中, 英, 數, 常要全B或以上

之前李兆基係新校時都一樣收B3學生,新學校係雖要時間的,希望宏信會愈黎愈好啦

原帖由 AA1120 於 10-7-13 00:21 發表

真的嗎??? 是你的小朋友??? 你咁清楚既??? 請問讀邊間小學? 我識幾個入學都考得好好, 咁當然家境OK啦, 學費咁貴 希望大家一齊努力啦

一個C6 friend的小朋友,一個係隔籬鄰舍,小朋友成績not good,not光彩ge事,都係唔好公開校名啦,真係好想知就用pm啦!!mouth:" /> mouth:" />

原帖由 amypau83 於 10-7-14 22:07 發表
之前李兆基係新校時都一樣收B3學生,新學校係雖要時間的,希望宏信會愈黎愈好啦

明白每一間學校都會有家長支持, 我諗好多元朗OR新界西家長都想宏信辦得好, 我自己都係, 咁大家都可以多個選擇, 但未知0既因素太多, 真係要用時間去觀察囉!

我只係客觀分析目前可見0既學校條件, SO THAT'S WHY我話我會首選李兆基, 因為見到佢進步中, 只係3幾年, 已經有條件提高收生標準,呢D都係事實, 唔係估計同預測, 不過呢D純粹係個人選擇, 個個家長都係想自己小朋友好啫, 至於願唔願意自己個小朋友花時間去等間學校辦好又係另一件事囉!

原帖由 701003 於 10-7-15 11:32 發表

一個C6 friend的小朋友,一個係隔籬鄰舍,小朋友成績not good,not光彩ge事,都係唔好公開校名啦,真係好想知就用pm啦!!mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />

其實成績差都不太要緊....最緊要係操行, 希望不太多呢D學生啦....如果多操行差既學生, 我會轉校! 始終中學頭2-3年都好重要, 學好學壞只差一線, 希望宏信可以辦得成功! 成為一間優質學校!!!

贊成!
點都好,多間開IB課程的中學都是好事;但就如whywhywhy甘講,如果你的小朋友成績好,甘你願唔願意去等一間新開又無成績的中學去做白老鼠呢?大家都是以事論事,亦都好明白將會就讀這校的家長心態,唔想其他人還未知道未來便好似把這校放低一格,但事實歸事實,就算學校的高層是甚麼名校高層出身,但最初收來的學生質素有一定規限,亦唔會高得去邊(有成績的會去區內名校,有成績又有錢的亦會試走出去九龍或香港直資統傳名校),如果這校早幾年有小學部先我都會考慮,但今天對我來說已遲了!希望她未來越做越好 .

原帖由 whywhywhy 於 10-7-15 15:22 發表

明白每一間學校都會有家長支持, 我諗好多元朗OR新界西家長都想宏信辦得好, 我自己都係, 咁大家都可以多個選擇, 但未知0既因素太多, 真係要用時間去觀察囉!

我只係客觀分析目前可見0既學校條件, SO THAT'S WHY我話 ...

原帖由 Sherryko9 於 10-7-16 11:04 發表
贊成!
點都好,多間開IB課程的中學都是好事;但就如whywhywhy甘講,如果你的小朋友成績好,甘你願唔願意去等一間新開又無成績的中學去做白老鼠呢?大家都是以事論事,亦都好明白將會就讀這校的家長心態,唔想其他人 ...

我地係放棄左李兆基學位而選宏信, 其實我都想佢選李兆基, 但識部份同學讀緊李兆基, 學校太嚴謹好多功課, 唔適合佢, 我小朋友成績算OK唔差全科成績B及以上(B1), 而同校亦有幾位同學成績OK都去宏信, 小朋友一直都唔係讀開傳統學校, 所以我唔考慮讀傳統中學, 亦有朋友係九龍塘啟思小學讀而中學選擇宏信! 所以唔一定成績差先會去宏信! 我願意試係因為IB課程及自由度會比傳統學校高些.
所以你既想法  (有成績的會去區內名校,有成績又有錢的亦會試走出去九龍或香港直資統傳名校), 一部份家長可能是你所講的, 但必定唔係全部囉!!!
我都係講我知既事實...希望你唔介意  大家都希望學校會係一間好學校!

儍啦!我緊係唔介意呢! 你都係講出你個案來的,而我只是旁邊鶴吧了!
我覺得李兆基和宏信係唔同類,李兆基是直資普通中學,宏信是包括本地和IB課程(我亦會當它是國際學校來看代),兩者學費亦相差很太;如果以國際學校來說,相比出邊的,宏信已是平很多了!對於住在元屯區的家長(想找國際學校來讀)是一個好選擇,出面國際學校起手學費都超過伍六千銀,所以相對來說,算化算,但反過來說,"太新"是它的缺點吧了!希望你們找對自己心中所要.

原帖由 violin-cello 於 10-7-16 12:31 發表

我地係放棄左李兆基學位而選宏信, 其實我都想佢選李兆基, 但識部份同學讀緊李兆基, 學校太嚴謹好多功課, 唔適合佢, 我小朋友成績算OK唔差全科成績B及以上(B1), 而同校亦有幾位同學成績OK都去宏信, 小朋友一直都唔 ...

論盡番家長選擇學校來說,有些家長會真正以自己小朋友適合類似國際學校教法為依歸來揀學校,這只是各取其所,但有些家長以高人一等,在同區以為交出幾千銀就當自己貴族學校來看待,這便令我有少少反感!識有朋友的小朋友讀天水圍李XX小學,常說學校課程是如何高於同區各小學,幾深幾深....他們是每月交千幾元學費....老實答,現在一間幼稚園亦要千幾二千元學費呢!有何特別?一間真正的國際學校,何止幾千元?差不多過萬,一間有名的直資中學,三四千元是普通了!
我只想說出,有心的家長選學校應以小朋友適合否來讀,不是因為學費比同區高自以為好來讀吧了!

原帖由 violin-cello 於 10-7-16 12:31 發表

我地係放棄左李兆基學位而選宏信, 其實我都想佢選李兆基, 但識部份同學讀緊李兆基, 學校太嚴謹好多功課, 唔適合佢, 我小朋友成績算OK唔差全科成績B及以上(B1), 而同校亦有幾位同學成績OK都去宏信, 小朋友一直都唔 ...

原帖由 Sherryko9 於 10-7-16 14:27 發表
論盡番家長選擇學校來說,有些家長會真正以自己小朋友適合類似國際學校教法為依歸來揀學校,這只是各取其所,但有些家長以高人一等,在同區以為交出幾千銀就當自己貴族學校來看待,這便令我有少少反感!識有朋友的小朋友讀 ...

其實唔可以用學費黎睇, 應以小朋友返學路程決定, 如果每天要一大清早坐車出九龍返一日學, 我真係好唔捨得佢咁辛苦! 我小朋友當初也考入拔萃, 我滿心歡喜到幾天也睡不到, 但經家人勸阻及解釋辛苦之處...最後放棄了!

交千幾及幾千當貴族 可能你個朋友既說話不太好聽, 感覺比人睇唔起你, 你係平民!!! 對於呢D人既說話唔好放係心度, 你都入宏信啦, 你都係貴族呀  我好明白你心情, 我身邊都有呢D家長...(e.g.自己買唔起名牌, 人地拎既一定係假野.....) 真係幾好笑都有.

容許我講多少少事實, 李xx小學既 (英文, Science) 真係比同區小學高, 其他科就差不多, 佢地既P.3學生英文程度已經可做到同區小學P.5-P.6既功課! 認識P.3-P.4既小朋友已考Cambridge KET and PET!  而其他好處就係用英語及普通話授課, 千幾學費抵過補習啦
‹ 上一主題|下一主題