用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [將軍澳區]派得好差,叩門冇消息..... 而家仲可以點? ...
樓主: daphsmithy
go

[將軍澳區]派得好差,叩門冇消息..... 而家仲可以點? [複製鏈接]

~~~~~~~~~~~~~~~

原帖由 RainyDay 於 10-7-13 23:56 發表
嘩...咩呢間陸x濤小學變到咁差架 D 老師咁唔負責任...雖然會轉直資姐, 都無理由由得D 學生自生自滅架....我以前听個家長話呢間學校點叻點叻...仲鬼咁自豪讀呢間...原來咁衰既...:cens ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

「半英中」編班試勢爆不滿
【本報訊】影響小學來年升中派位成績及關乎升讀「半英中」準中一生能否入讀英文班的中一編班試昨日舉行,各準中一生全力以赴爭入英文班。不過,多間「半英中」承認,純以中一編班試英文成績「定生死」,或會出現有第一組別學生偶有失手而「錯配」入中文班,但由於英文班名額有限,不設上訴機制,預料將有大批被編入中文班的準中一生家長申訴無門。

新中學教學語言政策下,不少兼開中文及英文班的「半英中」各師各法,校本自設編班準則。其中,新學年將設英文班的北區風采中學,除以編班試的英文科成績作準則外,更增設歷時四十五分鐘、集數學、電腦、地理及科學的「四合一」英文試,不少準中一生試後高呼「好深」。校長曹啟樂指「四合一」英文試一定要較艱深,才能分辨哪些學生可接受英語教學。
將開設兩班英文班的東區「半英中」中華傳道會劉永生中學,校長鄭德富揚言不設上訴機制,「中一每班平均收三十六人,我哋開兩班英文班,每班已經收咗四十人,收到爆晒」,新學年有一百廿二名準中一生申請讀英文班,限於名額,將有四十二人要失望,亦預料有家長因此不滿。
倡升中二再編班
另一東區「半英中」衞理中學只以編班試英文成績編班,也不設上訴機制,校長羅世光早預料將有被編入中文班的學生家長,不滿編班結果。他承認以一次編班試成績決定準中一生入讀中文班或英文班,或不準確,故學生升中二時,會依據學生中一全年英文科成績重新編班,「畀多次機會,會公平啲。」
教育評議會主席鄒秉恩指出,單參考以一次編班試成績,或出現編班錯配,為家長帶來極大困擾。鄒認為,每間中學應自設上訴機制和準則,及申訴渠道。

想問, 傷害左個學生既意思係派位派得差?

原帖由 motherlau 於 10-7-13 23:12 發表
laws 都係同小學同一個校長,(上年係)...我都知上年有件case,同樓主有d似,我指係學校不負責任既問題,傷害左一個係陸慶濤升上去,本身在小學表現突出,經常被受讚賞,去到中學,學業成績一般,但體育、音樂非常突出既學生同家長.. ...

我都識人讀呢間小學,佢D老師係好好,但今年知道左唔會幫佢地程分之後好多人走得既走,唔走既一心諗住讀佢間中學.

我個仔都是這間學校的小六生, 今年老師在填表以前都有讓學生先填草稿, 回校等老師過目後才正式填上正稿. 我大仔也是這間學校畢業的, 今年同當年沒有什麼不同, 我自己覺得這間學校不錯, 老師真的很有愛心.

其實我都好疑惑, 走得既都走, 小朋友自己想唔想呢?
我個女係LHT 升小三, 她不肯轉校, 我明白小朋友不會理解為什麼讀得好好地, 家長想要轉校, 為了中學....似乎怎樣解釋也不明白...
轉校了, 有沒有學生不習慣而成績倒退呢?

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-14 13:20 發表
我都識人讀呢間小學,佢D老師係好好,但今年知道左唔會幫佢地程分之後好多人走得既走,唔走既一心諗住讀佢間中學.

其實之前阿仔幼稚園老師講過, 哩間學校各樣都幾好, 只係比較谷, 但讀到的一定有機會入好學校...; 且舊年尾都去過Laws 聽簡介會, 都覺得個校長幾好, 很有心的, 估唔到.... 希望樓主繼續努力, 搵到間好啦~

不應以片面之詞, 抹殺學校對學生的栽培。可况有些事不是真的。

beywat496
瑪瑙級國民
將軍澳【聖安德x 小學 小三、小五插班位各一個
有朋友上星期已去信學校退學, 即九月份有兩個吉位。
兩兄妹是移民離港, 如對此校有興趣, 可以電學校問一問插班事宜。

請問你用意可在

我唔會係到再回laws 既野。唔關我事.....
我唔想傷害在 laws 讀緊,又讀得開心既家長&同學,因為我相信係有班有愛心既老師係到努力緊,但確實有d老師既手法又真係好有問......

都話la....係BK 講野

原帖由 Waiking 於 10-7-14 23:54 發表
beywat496
瑪瑙級國民
將軍澳
【聖安德x 小學 】
小三、小五插班位
各一個
有朋友上星期已去信學校退學, 即九月份有兩個吉位。
兩兄妹是移民離港, 如對此校有興趣, 可以電學校問一問插班事宜。

motherlau (fatfa ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

睇左大家留言, 樓主 係講今年有個親戚派位派得唔好. 希望大家比意見, 大多數人好幫手比左好多有用意見. 但好奇怪, 有人都唔知咩事 or 有心人 , 係度發放流言.....  如..1) 嘩! 變到咁差架 (差在何處哩?由幾好去到咁差呀? ) 大家可知道今年派位學校仍要上分, 有冇可能老師唔比意見???.   2) 某某去年全級頭幾名的已走, 今年全級第三四名的學生將會轉走云云.. 更加好笑.. 好似好多內幕咁 到頭來只是"導聽途說". 我只知道事實係去年第一名,今年都仍然在學校就讀. (當然將來有冇轉校就唔知!)

有無諗過, d無理抨擊, 對該校,同學和家長有某程度上的傷害. 希望各位可以講事實. 交流心得.

我今年去小二 頒獎禮, 考頭幾名的仍是小一的那幾位啊...

有好心人張貼聖安XX 小學有位...坦白講要走也不會作考慮.

原帖由 bowling123 於 10-7-15 02:04 發表
睇左大家留言, 樓主 係講今年有個親戚派位派得唔好. 希望大家比意見, 大多數人好幫手比左好多有用意見. 但好奇怪, 有人都唔知咩事 or 有心人mouth:" /> , 係度發放流言.....  如..1) 嘩! 變到咁差架 (差在何處哩?由幾 ...

回覆 3# motherlau 的文章

想知是甚麽手法.可否PM我話我知.
‹ 上一主題|下一主題