用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 St. Joseph 中學的機會率
樓主: Piglet_mamie
go

St. Joseph 中學的機會率 [複製鏈接]

講句公道話,能入st .jo中學的,又點會比人差呢?

其他個d人地心儀的直資/私校一半係為名氣,一半係為要比錢(感覺高dd或公務員囉).
無知是福

回覆 1# brian61950 的文章

對! 入得SJC, 絶對係叻仔, 成績差D都入唔到, 又點會比人差呢!
SJC 是我囝囝的首選學校, 入唔入到去,  絶對要靠佢自己的努力了!

Piglet_mamie,

pls check PM, thanks

原帖由 Piglet_mamie 於 10-6-30 21:08 發表
據我所知, 今年D小朋友科科都考得很好, 囝囝話在佢個班, 佢中文有95分, 但佢話超過5個人有90分以上, 常識及Sci 都有10個8個考得90分以上; 而今年數學及英文就深咗, 英文就好少人有90分, 而Maths1及Maths2都約有5個人 ...

回覆 1# sixcats 的文章

Sixcats, Please check PM, thanks!

請問你是指今年六年級還是五年級? 我兒子就讀五年級,今年科科都深咗,數學最慘烈, 好幾個人唔合格,我有d 驚呀

原帖由 Piglet_mamie 於 10-6-30 21:08 發表
據我所知, 今年D小朋友科科都考得很好, 囝囝話在佢個班, 佢中文有95分, 但佢話超過5個人有90分以上, 常識及Sci 都有10個8個考得90分以上; 而今年數學及英文就深咗, 英文就好少人有90分, 而Maths1及Maths2都約有5個人 ...

回覆 1# julietta 的文章

囝囝今年5年級, 剛剛入了camp ~
據聞有一班 maths 1 有一半人唔合格, 因maths 1深咗好多...

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 10-7-1 19:00 發表
囝囝今年5年級, 剛剛入了camp ~
據聞有一班 maths 1 有一半人唔合格, 因maths 1深咗好多...

Dear Piglet_mamie,

Do you know the itinerary/run-down of the camp?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

唔好意思,我誤會左。
不過我有D唔明,如果係第一階段收54人,假設收一半SJP即27人,裡面可能有7人是運動健將或其他。咁有20人是成績好(即Band One生)。
咁第二階段會收99 SJP學生,係咪即係有大約20個Band Two生有機會入到呢?

原帖由 Derdad 於 10-6-30 14:50 發表

如果妳所講嘅係教育局嘅 "全港學生成績次第",咁就當然唔會係1/3, 1/3, 1/3 啦,但如果所指嘅係校內排名,一般都會用1/3, 1/3, 1/3 o黎分。除非SJC同其他學校唔同啦,咁就要指正我啦!

但係,由於SJC要保證每一班中一生有85% ...

Sorry, 我收唔到你的pm, 可否再send多一次, many thanks!!!

原帖由 Piglet_mamie 於 10-6-30 23:04 發表
Sixcats, Please check PM, thanks!

醒目開學勳章

原帖由 Jackielee 於 10-7-2 10:01 發表
唔好意思,我誤會左。
不過我有D唔明,如果係第一階段收54人,假設收一半SJP即27人,裡面可能有7人是運動健將或其他。咁有20人是成績好(即Band One生)。
咁第二階段會收99 SJP學生,係咪即係有大約20個Band Two生有機會入到呢?
...

記憶中Band one尾嗰啲試過都要敲門…
Best wish,

回覆 4# Derdad 的文章

Derdad,
Sorry! 我都沒有他們的 itinerary.......

Pls Check PM, thanks a lot!

原帖由 Piglet_mamie 於 10-7-2 17:14 發表
Derdad,
Sorry! 我都沒有他們的 itinerary.......

原帖由 Derdad 於 10-6-30 14:50 發表

如果妳所講嘅係教育局嘅 "全港學生成績次第",咁就當然唔會係1/3, 1/3, 1/3 啦,但如果所指嘅係校內排名,一般都會用1/3, 1/3, 1/3 o黎分。除非SJC同其他學校唔同啦,咁就要指正我啦!

但係,由於SJC要保證每一班中一生有85% ...

是否每隔一年的pre-s1成績都會影響band1的percentage?所以學校才有調整band1位呢?

醒目開學勳章

原帖由 mirrorfun 於 10-7-9 09:25 發表

是否每隔一年的pre-s1成績都會影響band1的percentage?所以學校才有調整band1位呢?

由於各間小學的課程、考試及評分標準不盡相同,因此升中派位機制需要有效的調整工具,去調整學生的校內成績,公平地劃分派位組別。「中一入學前香港學科測驗」成績就係呢種工具去調整所有組別別的比重,並不只調整第一組別的百分比。
Best wish,

我是过来人,真是可怜天下父母心呀;
‹ 上一主題|下一主題