用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 校車 變變變
樓主: lamlam2000baby
go

校車 變變變 [複製鏈接]

應該係, 你睇下灣仔去灣仔, 同金鐘去灣仔都要收$770就知…..

真係好貴囉!!! 我個女仲係坐放學一程咋

醒目開學勳章

真係唔知,我老公一聽到話冠中就話"唔係下!!!搵佢??!!"
我比多幾百過埋海
我老公話如果住灣仔附近又係兩個,咁搭的士重平過搭校車
原帖由 brian61950 於 10-6-7 13:08 發表
係咪冠忠食水深呢?
人地百德又係灣仔去東區四百幾之嘛.

super expensive

lamlam
你問左邊幾間呀.  同埋你住邊區
我問過我阿女依加既保母車, 佢都係咁講, 同埋佢話保母車係一定停吾到係門口.... 校車仲要快上快落, 個到窄喎

我朋友話有啲家長係到問坐唔坐保母車喎... 灣仔 單程300 雙程 450... 我都好想因為我地只係坐放學一程.  不過我老公REJECT 左 佢話唔會比保母車係學校門口上落, 要自己行落去上車 我個女來年先2年級 太細喎...

yes 問過保母車係可以停門口呀.
我都係應該坐一程.. 原先放學我仲諗住叫佢自己行落mtr.. 不過真係吾得, 個到好窄..

至於保母車, 吾係好多做... 因為條路窄喎

有d詭異,冠忠收聖雅各好平乍.
唔通........有人xx.

http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/hold1.jpg
http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/hold2.jpg
http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/am1.jpg
http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/am2.jpg

原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-8 18:49 發表

食水深啦,間間校車都係收緊四至五佰,個個都知啦!但係學校唔知呢!!! 舊校車已經係咁啦!
最惨問咗幾間呆母車公司都唔做。佢地話新學年改咗門口出入,無位泊車,無人做喎!!! ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-14 16:49 發表
有d詭異,冠忠收聖雅各好平乍.
唔通........有人xx.

http: ...

會不會因為我們學校用的是細車,只能廿多三十人呢?
校長都講過,由於路窄,不能用大車.人少了,每人平均分啲車費一定會多好多.

我諗係有影響但未致於要收貴人一倍.
一般幼稚園d車又細又少人撘都冇佢咁猖狂.

原帖由 vanyau 於 10-6-14 17:10 發表

會不會因為我們學校用的是細車,只能廿多三十人呢?
校長都講過,由於路窄,不能用大車.人少了,每人平均分啲車費一定會多好多.
無知是福

原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-14 18:19 發表

過往我們的校車都貴過人地好多啦,就以09-10年校車收費表最貴是香港仔線hk$710 今年則要hk$860
            柴灣線 hk$560   今年則要hk$990
大車與小車的分別,貴得過份,校車講咗一年校車要加價,又話不是最貴的收費, ...

我以前工作時,都經常要book旅遊車,當時的情況是大小車的價錢分別不大,只相差幾百元咋,所以每人平均平少少咋!

另外,我們學校的車費又真的比較貴,貴幾十元囉!

醒目開學勳章

我都真係有D唔理解,其實我地學校校車真係比其他學校貴好多,我同人講要一千佢地都話"唔係化!!", 我都真係好想知重有冇其他選擇,點解學校要揀佢. 如果一年後又加價,咁我出年米要比千幾校車費??!!!真係過海都得.
原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-14 18:19 發表

過往我們的校車都貴過人地好多啦,就以09-10年校車收費表最貴是香港仔線hk$710 今年則要hk$860
            柴灣線 hk$560   今年則要hk$990
大車與小車的分別,貴得過份,校車講咗一年校車要加價,又話不是最貴的收費, ...

睇到D價錢就眼火爆......

我地搭緊架媬姆車都係收聖雅各400幾乍,我地sf就收750(點對點相同).  媬姆車話冇辦法嫁,人地校車收400幾,我地收400幾.  你地校車收710,我地媬姆車像徵式要多收幾十.
規矩係,媬姆車吾可以平過校車......
現在校車由710加到860,媬姆車可能又要像徵式比校車多收幾十到900,  即是,我們的媬姆車又有可能由750加到900, 救命 ~~

校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。

若果邊位家長有又平又好的校車公司,可以向校方介紹,相信學校在今次合約完後可以容易搵到其他校車公司。事實上,香港校車牌照不多,市場求過於供,校車公司是唔憂做。大家可以看到,舊校車公司寧願將牌照售出都不願意減低收費,便會明白到怎會有其他校車公司會肯收平。

若果冠忠唔做,要各位家長自行帶囡囡上下課,相信問題更大。

原帖由 lt611 於 10-6-14 21:32 發表
睇到D價錢就眼火爆......

我地搭緊架媬姆車都係收聖雅各400幾乍,我地sf就收750(點對點相同).  媬姆車話冇辦法嫁,人地校車收400幾,我地收400幾.  你地校車收710,我地媬姆車像徵式要多收幾十.
規矩係,媬姆車吾可以平 ...

真係好貴好貴... 相信19號一定好多人去反應

......絕對明白地理問題及學校的難處,但真係......貴得好離譜囉!!!
原帖由 sfcssfcc 於 10-6-14 22:19 發表
校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。

若果邊位家長有又平又好的校車公司,可以向校方介紹,相信學校在今次合約完後可 ...

起碼減番30%就合理... 同區去同區都要成$770, 實在有點..........
原帖由 lt611 於 10-6-14 23:19 發表
......絕對明白地理問題及學校的難處,但真係......貴得好離譜囉!!!

我唔知實際情況,但以學校過往做事的模式,應該係選無可選之下才用冠忠這間校巴公司。

記得學校幾年前轉全日制選飯盒供應商時,首要條件是營養和衞生指標,次要才是價錢。當幾間供應商達到第一條件時,便安排家長,特別是班代表參觀和試食,並考慮價錢。在得到家長的同意後才落實供應商,但其後收到不少家長投訴食物清淡,好似係合約完後便更換供應商,而現時的供應商看來較之前的供應商較少投訴。

由此可見,雖然學校出於為學生健康著想而選擇飯盒供應商,但若有相約條件的其他選擇時,亦會盡可能滿足家長的要求。因此,在校車服務上,若學校有另一間能提供類似服務,例如公司架構,服務保證,行車路線,司機操守,保母要求等均達到相同標準的校車公司,而價錢相對較平時,當然會選擇其他公司。只恐怕學校沒有其他選擇,或其他承標校實公司未能給予學校信心,最終才選擇冠忠而已。

本星期六有小一家長會,相信屆時學校必定會作出解釋,希望有小一新生家長可以匯報一下。

在囡囡安全和價錢兩者上,兩者兼得當然最好,但若要二選一,則以安全為先,價錢為次,這是家長和學校都抱持的同一標準。

原帖由 Little_cy 於 10-6-14 23:37 發表
起碼減番30%就合理... 同區去同區都要成$770, 實在有點..........  
‹ 上一主題|下一主題