用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急問,孩子中文成績很差
樓主: 心急的爸爸
go

急問,孩子中文成績很差 [複製鏈接]

我個街坊f1去補英x 消完, 話ok! v+L, 即真人+睇v,
又平3百幾.

但我係另外討論區, 有說他 (消完) 經常講廢話, 只識娛樂 d 學生, 無料喎!

係真係假, 不得而知.

我都搵緊初中 中文 補習班, 但未搵到.

甘仲有邊間補中文好呢?

我個人比較, 喜歡一班人補, 除非個細路成績好差.

一對一, 好既老師, 又好難搵, 私人補習老師d 教材無甘有系統, 多數download d paper 比學生做.

係一對一之環境吓, 做得較慢, 因無其他同學. 返而成班學習, 會有學習氣紛. 但初小又話唔好去大型補習社.

原帖由 chanms 於 10-9-14 14:30 發表
re somimi: 可以試下出面d名師。佢地有技巧吸引學生,可能提升學生的興趣呢...

我個仔F.4補緊蕭源。有位中七生(補習愛好者,名校生)跟我講,不大喜歡他 (原因唔方面講),不過我就因為呢個原因先去補蕭源。
暑假開始補,阿仔話 ...

原帖由 701003 於 10-8-5 09:10 發表
我女中文差(40分)補遵理,雖然話好悶,但補咗之後考會考有4級

今年好難作準, 傳聞份卷有25分己經pass........

如果想係補習社補,點解唔試吓先,$3xx一個月又唔係貴,覺得唔好咪下個月試第2個老師,個個人接受的補習方法都唔同,要佢自己先知道有無幫助

有朋友囡囡補過燒完也補過Arthur, 佢都話燒完麻麻,Arthur好哋.

不同人不同期望,要簡單,要複雜,先想清楚自己要什麼。

首先,想你花少少時間想清楚點樣先係幫到他的方法。出了錢補習,你要明白點解可以幫到他。
他中文成績唔好,係唔係因為他不明白中文科要學什麼?中文科那份卷最弱?
好多學生中文差,1)興趣:他根本不想思考點讀,無花過時間。那點會好?  2)方法: 他想考得好,但不明白要讀的重點是什麼。
周勤才(現代)
Arthur kho(英皇)
蕭新泉(o&a)
那你要想下上列誰人能針對你子女的情況幫到你和你子女。
如果你子女根本唔肯讀中文,那我可以肯定上列的人一個都你唔到,因為你子女無心聽。
花錢花心機要找有效的方法,先花點時間明白子女要什麼。

我認為現在學生的中文水平比以前差勁,主要原因是少讀古文,懶解古文,不記古文。另一個原因是經常上網,習慣使用那些垃圾網語,而生活上則融入那些不倫不類的潮語,影響他們的語文表達能力,更令語文水平急劇下降,連講說話也間中帶懶音。就算學生上補習社,導師只是幫助他們應付試題,治標不治本,學生欠缺一個需要長時間建立的良好基礎,自然難以將中文融匯通。其實如果肯嘗試花些時間讀詩詞、古文,或會找到箇中樂趣。

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

呢位爸爸,你好
我讀中大TRANSLATION=)
我中化除左LIST B, ORAL A, READING A, WRITING A, 文化都係A
CE 中文STRAIGHT 5*
你都可以搵我傾[email protected]
我幫過好多學生補習, 佢地對我都有好評.
如果你仔仔想中文拎A,可以找我~=)

出面好多名師,都只係得把口, 完全冇真材實料, 學到野, 不過唔多。TIP題, 又未必TIP得中。而佢地亦都唔可以FOCUS響個別學生。唔同學生有唔同要求, 佢地亦好難一對一批評,改功課, 所以私補都幾好架~!
‹ 上一主題|下一主題