用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急問,孩子中文成績很差
go

急問,孩子中文成績很差 [複製鏈接]

本人有一名兒子,為334新制下的學生,現年中4,但明顯追不上課程要求,學內考試成績很差,
兒子說上中文堂所學亦不能用於考試上,致中文考試成績不如理想,
本人現設一帖子,誠徵各人意見,望各位我介紹一名師幫助我的兒子
以上為本人於本板所看到的一些補習老師,希望各位就以上老師,講一些他們的優劣,謝謝!
   1    0    0    0

原帖由 心急的爸爸 於 10-5-24 21:15 發表
本人有一名兒子,為334新制下的學生,現年中4,但明顯追不上課程要求,學內考試成績很差,
兒子說上中文堂所學亦不能用於考試上,致中文考試成績不如理想,
本人現設一帖子,誠徵各人意見,望各位我介紹一名師幫助我的兒子
以 ...

難為天下父母心

周勤才(現代)
Arthur kho(英皇)
蕭新泉(o&a)
以上哪一個比較好?

原帖由 心急的爸爸 於 10-5-25 17:48 發表
周勤才(現代)
蕭新泉(o&a)
以上哪一個比較好?

我個仔就好仲意蕭源(英皇)

原帖由 樂樂 於 10-5-26 13:20 發表

我個仔就好仲意蕭源(英皇)

我於網上看到蕭源的評語都很差,暫不考慮

我見網上其他forum都對蕭新泉(o&a)有唔錯既評語,大家有冇咩意見,因為我很少見到關於o&a的評語

原帖由 心急的爸爸 於 10-5-28 17:14 發表

心急baba請別睇大forum既評語
好多都係各大補習社搵職業打手打的

搵個中文系大學生幫佢補底,會唔會適合d呢?

原帖由 River2004 於 10-6-3 18:26 發表
搵個中文系大學生幫佢補底,會唔會適合d呢?

何不找一個專業的補習老師呢?

專業補習老師當然ok,但補底要單對單,幾百蚊一個鐘對我泥講太貴!

大學生語文功底可能唔及專業老師,但應試技巧同對新課程掌握能力可能又青出於藍。

聲明:我係家長唔係agent,以上純屬分享。

原帖由 心急的爸爸 於 10-5-25 17:48 發表
周勤才(現代)
蕭新泉(o&a)
以上哪一個比較好?

個人覺得可以試下arthur,因為我而宜f6,5少同學都係補佢
其實補習真係人夾人,經過我補習經驗睇,,咩都要試下,人家岩ge你未必岩,始終教學方法5同

想問下﹐甘上中文堂教既系乜﹐考既又系乜甘呢?

我女中文差(40分)補遵理,雖然話好悶,但補咗之後考會考有4級

醒目開學勳章

原帖由 701003 於 10-8-5 09:10 發表
我女中文差(40分)補遵理,雖然話好悶,但補咗之後考會考有4級

分數提升好多,  係遵理搵邊個老師呀,  補課時間係一星期幾堂.

個女中文真係......

原帖由 心急的爸爸 於 10-5-28 17:14 發表

你有冇喺各大補習社睇過佢哋D張程,
我知英文科的補習老師是有分不同程同的學生補習.
例如:A SIR佢專補一些英文程度較低的學生.
        MISS B會補一些英文程度已經很好,但佢哋再想成績更加好.

但我唔知中文係唔係咁,你或者花些時間去睇吓佢哋點介紹自己的補習老師,有時未試過都唔知邊個好.因為接受嗰個係你小朋友.或者問吓佢有冇D同學有去這些補習社,睇吓啲同學點講.

補習社老師會根據現時青少年的口語,上堂時會跟番佢哋的咀型講書.

語文唔係一朝一夕, 要多睇書! 不如你多D要個細路睇多D書同報紙.

我個人覺得其實做多D練習係好有用既 (大前提當然係仔仔肯做同埋對答案個時會認真睇下自己錯D咩野啦...)
自問未曾試過去補中文,會考同高考中文都有5同B...(我唔係中文底子好...初中既時候中文經常係合格邊緣)

有冇試過其他方法呀??  真係冇辦法就去補習啦...

我果個都系中文超差
小學生都好過佢
但佢唔鍾意中文, 真系冇佢符, 頭降 !!

原帖由 KCbaby128 於 10-8-21 20:33 發表
我個人覺得其實做多D練習係好有用既 (大前提當然係仔仔肯做同埋對答案個時會認真睇下自己錯D咩野啦...)
自問未曾試過去補中文,會考同高考中文都有5同B...(我唔係中文底子好...初中既時候中文經常係合格邊緣)

有冇試 ...

re somimi: 可以試下出面d名師。佢地有技巧吸引學生,可能提升學生的興趣呢...

我個仔F.4補緊蕭源。有位中七生(補習愛好者,名校生)跟我講,不大喜歡他 (原因唔方面講),不過我就因為呢個原因先去補蕭源。
暑假開始補,阿仔話講得好生動,有口訣幫助考試答題。
跟住我將個仔的feedback同那位中七生講,佢就話原來中四五時都係補蕭源,靠佢d方法會CE。
不過人長大了,需要不同左。

見阿仔補得咁開心,就補埋數學。阿仔話補習社教d學校唔教既野。e.g.答題技巧...

補中文,睇下你想要d mug。為左考試,就去補習社。為左基礎,最好搵個專人單對單補。
‹ 上一主題|下一主題