用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔定細仔
go

大仔定細仔 [複製鏈接]

我個仔係07年12月尾, 講野都幾好, 佢依家返nursey.  我同佢報左9月份而家讀緊個間K1 (到時做細仔), 同時又報了另一間既nursey (到時做大仔). 我唔知點揀好, 個個話做大仔好, 上堂易吸收, 學野快, 對考小學好d , 因為多數學校鐘意收大仔(唔知係咪真). 但我自己又覺得阿仔依家發展都唔錯, 要佢讀多一年, 好似晒了一年時間. 而且到時讀小一就成7years了, 所以真係好難揀.

大家可否俾D意見. thanks.
   0    0    0    0

大女是12月出世的,想當年我也有這方面的煩惱,最後決定讓她做細B。

入讀K1前,先讓她讀半年N1,好在囡囡於K1-K3的學校評估都表現很好﹙原計劃如果評估結果顯示未能跟上,會安排重讀﹚。

現在是小一生,上學期考試成績在全級首二十名內。

試諗下如果當初決定做大B,咁咪浪費咗一年時間?!

人生流流長, 讀多一年書, 等佢成熟d, 準備好d先入學又何妨? 我見好多細仔, 尤其是男生, 都比較遲熟, 升上小學後成績好難追.

原帖由 孔乙己 於 10-4-19 15:16 發表
大女是12月出世的,想當年我也有這方面的煩惱,最後決定讓她做細B。

入讀K1前,先讓她讀半年N1,好在囡囡於K1-K3的學校評估都表現很好﹙原計劃如果評估結果顯示未能跟上,會安排重讀﹚。

現在是小一生,上學期考試成績在全級首二十 ...

If you son can speak well, I think you can try K1 first (if the Kinder is the one that you prefer).  If he really cannot catch up at the end, then you may consider to let him repeat K1/K2...
‹ 上一主題|下一主題