用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每次考試, 就好似打仗一樣!
go

每次考試, 就好似打仗一樣! [複製鏈接]

每次考試, 就好似打仗一樣! 時間永遠不夠用, 考的範圍永遠比我們溫習的廣! 是否我們做家長的, 不夠先知先覺呢?

細想, 平日每天做完功課, 準備好每週中,英默書後, 以沒有時間溫習。考試期間, 大量新教的課文,亦要包括在考試範圍內。 小朋友沒有時間消化內容, 已要考試。

我小朋友記憶力不好, 要花很多時間才能記好一些知識。難道真的要我們家長先教好所有學習內容, 才請小朋友回校上課?

各位有心有力, 而小朋友學業成績優異的家長們, 可否賜教一下, 傳授些心得給我的呢?
   0    0    0    0
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

醒目開學勳章

我地學校係每教完一單元就有評估。咁樣會迫學生溫書. 雖然有時都好忙.但一到考試我就會覺得幾好.唔駛溫得太辛苦。

如果果幾日冇咁busy,我會俾佢做工作紙.

我個仔都係每週都有中,英文默書,而且功課不算少,平日已經要做到好夜了,
每次評估考試就更加沒時間,加上他記性不好,每每他都是很辛苦,很大厭力的!明天評估了,他今天竟然有小小發燒?
算!就讓他好好休息後再溫.中午他老爸竟然問我他可不可以早點補完習,我真係火了起來,
明天評估了!!不要再亂來好嗎?!!

貢獻勳章

你有否善用每個星期六日來溫習該禮拜所教過的呢?

最好就緊係日日清,就算功課唔係第二日交,盡量唔好隔夜。你諗下,如果每日能夠小溫一次,每個週末/週日重溫一週所教,考試前兩個星期開始溫書。小兒在小一及小二都係用呢個模式,成績OK !

小朋友有無打機呀?如果自覺小朋友唔係好 smart,唔係一講就明,記性唔好,就唔好打機啦。有就收埋佢啦,留番放暑假做完功課先比佢打啦!

最緊要有恆心,大人做個好榜樣,總會有點犧牲 (大人與小朋友)。

我覺得要培養出温書既習慣係最重要,平時每個星期要默中英文都忙,但係總有少少得閒既時間,咪比D worksheet佢做,中英數輪流每日一張,我既意思係今日做一張中文,明天咪做一張英文囉,星期六or日咪各科各比一張,慣左佢地都好似食菜咁,想快D做完比你,然後去玩! 要持之而行先得。

簽名被屏蔽

我個仔只係一年級...我都有好大壓力...平時做功課都做死左...仲邊有時間溫習...個個星期都要背默中英...街都唔敢多去呀!!!  

小一就背默...咁激...

真係想迫死班小朋友同父母.....
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

me too. exam  is a war everytime.

and love your quote from MJ!

原帖由 wisekid 於 10-3-25 08:50 發表
每次考試, 就好似打仗一樣! 時間永遠不夠用, 考的範圍永遠比我們溫習的廣! 是否我們做家長的, 不夠先知先覺呢?

細想, 平日每天做完功課, 準備好每週中,英默書後, 以沒有時間溫習。考試期間, 大量新教的課文,亦要包 ...

原帖由 Umi 於 10-3-25 17:40 發表
我覺得要培養出温書既習慣係最重要,平時每個星期要默中英文都忙,但係總有少少得閒既時間,咪比D worksheet佢做,中英數輪流每日一張,我既意思係今日做一張中文,明天咪做一張英文囉,星期六or日咪各科各比一張,慣左佢地都好似食 ...

Hi Umi,

請問worksheet你自已出, 定重用學校的worksheet呢? 抑或在街外買習作操小朋友?

原帖由 ALAL 於 10-3-25 23:55 發表
me too. exam  is a war everytime.

and love your quote from MJ!

ALAL, I love the quote from MJ, too.  It became my motto and that's why I shared it here!

原帖由 joemyt 於 10-3-25 14:58 發表
你有否善用每個星期六日來溫習該禮拜所教過的呢?

最好就緊係日日清,就算功課唔係第二日交,盡量唔好隔夜。你諗下,如果每日能夠小溫一次,每個週末/週日重溫一週所教,考試前兩個星期開始溫書。小兒在小一及小二都係用呢個模 ...

我小朋友無打機, 基本上星期一至星期五,除了一家人吃飯時看新聞報導外, 是不會看電視的。週末/週日通常有很多功課, 有時真的不忍要小朋友再溫書及操卷, 但現實看來真的不得不做狠心的家長了.....

原帖由 wisekid 於 10-3-25 08:50 發表

細想, 平日每天做完功課, 準備好每週中,英默書後, 以沒有時間溫習。考試期間, 大量新教的課文,亦要包 ...

老實講,我最大的己上中学,最小的未上小学,真係唔知依家小学生態。但記憶所及,數学,小一學1至2位加減,小ニ學2至3位加減,加上乘數。中文呢,啲課文差到死,唯一用處是教識字,測驗又不会問課文的。至於英文,啲字大大隻,一課幾句,測驗也不会問課文的。所以,温測驗范圍,對成績影響有限。

不如讓孩子輕鬆看書,孩子看課外書,所接觸的一定比課文的更多更深。測驗來到,只要看看功課改正的部份即可。

簽名被屏蔽

你可以先留意小朋友的強項和弱項后, 才對症下藥. 他記憶力不好, 是因為對某一科不感興趣, 抑或平時認識的生字不夠多, 溫習時一下子要記大量的生字時, 容易混淆.
你又可以試吓不同的溫書方法, 再看看那個方法對小朋友最有效.
最重要的是令小朋友對學習感到興趣!

家長們都相互角力,怕走漏『貼事』風聲
‹ 上一主題|下一主題