用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 今日竟然收到SPK的來信!
樓主: BEAR3112
go

今日竟然收到SPK的來信! [複製鏈接]

回覆 1# 小浣兔媽媽 的文章

支持gwengwen & 小浣兔媽媽的說法.
我本人沒有收到信, 亦沒有失望, 可能我阿囡係9月細女, 機會好微.
其他家長收到信, 一定有佢地的原因! 請不開心的家長睇開點, 命運自有安排, 明天會更好, 希望BK是一個給我們分享而非是非之地.
Good luck to all of us!

回覆 81# cheukyu822 的文章

哈哈~ 我阿女同你阿女情況一樣 ...

原帖由 jezzyuen 於 10-3-9 14:23 發表
唉!我個女無喊到,但佢都講吾得出老師問左咩!只係話排隊搵媽媽!!所以大女都未必收!但我選左上下午班都可以!自巳打左輸數!專心inSSGC先啦!但都十個驚!由校長親自in! ...
哈哈~ SSGC我阿女又有份in. 3月11上午11點幾 ...

等待結果既心情大家都明白,但SPK其實真係無正式比過offer我哋,家長和BK媽咪們都係講真話---借問一句以陰謀論話BK家長夾埋講大話既某人,我哋講大話有咩好處呢?學校講大話又有咩好處呢?(答你"係呀,出晒信,你無機會你死心啦咁",仲唔駛俾呢啲家長煩添!)

講真,上嚟share既家長清者自清,封信我scan或者影張相有幾難,只不過,(1)嗰封信係學校俾個別家長既私人信件,無理由要公開;(2)如果啲不知趣既家長太煩"辣慶"咗SPK既行政人員,連累到以後既家長連呢個初步考慮既step都cut埋,就真係過意唔去。

我諗SPK咁好既學校大家無論係AM/PM都會accept offer,大家都係要等19號既正式公佈;如果你係緊張有無offer,我覺得你花時間去諗下點寫信俾校長去搶位重要過質詢人哋出咩信囉...

容許我share多一樣嘢,SPK網頁既相片裡面,有一張係佢哋既生日會,8-12月既位置一樣有小朋友頭仔既相片,當然,1-4月係特別多頭仔,但9月亦都有好幾個,所以唔代表細女一定會被reject,所以細女既媽媽仍然要有信心,可能19號會收到好消息啊^^~

祝福大家!

版主按:未得相中小朋友父母同意,請勿張貼連結。謝謝合作!

多謝相片分享, 希望相中囡囡媽媽亦唔好介意.

BK家長同學校就算講大話, 有位大家唔要咩? 無位去平機會投訴咩? 唔好嬲, 體諒下大家都太緊張仔女, 希望無影響任何公平嘅結果. 預祝恭喜有OFFER嘅幸運兒!
原帖由 gwengwen 於 10-3-10 03:20 發表
容許我share多一樣嘢,SPK網頁既相片裡面,有一張係佢哋既生日會,8-12月既位置一樣有小朋友頭仔既相片,當然,1-4月係特別多頭仔,但9月亦都有好幾個,所以唔代表細女一定會被reject,所以細女既媽媽仍然要有信心,可能19號 ...

希望大家唔好以為我淋冷水. 不過, 我識兩個, 都係所謂超大女---佢係12月出生, 不過係再前一年. 其中一個係佢媽媽係校友. 即是校友的細女都要做超大女才收呢...

原帖由 gwengwen 於 10-3-10 03:20 發表
容許我share多一樣嘢,SPK網頁既相片裡面,有一張係佢哋既生日會,8-12月既位置一樣有小朋友頭仔既相片,當然,1-4月係特別多頭仔,但9月亦都有好幾個,所以唔代表細女一定會被reject,所以細女既媽媽仍然要有信心,可能19號 ...

回覆 86# gwengwen 的文章

deleted. thanks!

我都係咁話呀?佢地小朋友一定有出奇好的表現呀!
哎呀!大家吾好再話SPK愛收大女啦!萬一到時真係無我女女份,我地咪搵lung(娟)XD。]原帖由 cheukyu822 於 10-3-10 00:28 發表
支持gwengwen & 小浣兔媽媽的說法.
我本人沒有收到信, 亦沒有失望, 可能我阿囡係9月細女, 機會好微.
其他家長收到信, 一定有佢地的原因! 請不開心的家長睇開點, 命運自有安排, 明天會更好, 希望BK是一個給我們分享而 ... [/quote]

I'm totally agreed with gwengwen mama's!!! Support You!!!

由我開呢個topic開始, 我一心只係想分享吓收到呢封諮詢信的喜悅, 同埋都想知道有没有家長同我一樣情況, 大家share & 互相鼓勵吓, 真係無諗過會見到有一些未收到信的家長會懷疑我們講大話!

我哋幾個"講大話"的會有什麼好處呢? 現在睇來非但没有, 仲要比人話"be fair ma" 要清楚我哋呢班有信的家長都係"被"通知的, 怎樣不公平呢? 有其他家長在一個forum裡提過學校以前收生的程序模式也差不多:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2188294

學校一早已發通告通知我們19號才出結果, 點解仲要打去質問人哋呢? 好似gwengwen mama 咁講: 如果啲不知趣既家長太煩"辣慶"咗SPK既行政人員,連累到以後既家長連呢個初步考慮既step都cut埋,就真係過意唔去。

希望唔係咁多家長打過去學校啦, 真的始料不到會有這樣的情況出現, 令到學校的工作人員加重他們的工作負擔, 我也十分唔好意思......

其實面試完後一切已塵埃落定, 希望大家用平常心去迎接結果吧, 不要想得太複雜!!

祝褔大家有好消息!!

據聞係小學部及幼稚園部校長一齊面試!我15號見呀!
原帖由 spmok1999 於 10-3-10 01:06 發表
哈哈~ SSGC我阿女又有份in. 3月11上午11點幾 ...

我有聖心在手!
SMM係邊間?
原帖由 chick1stbb 於 10-3-9 22:21 發表
我沒有報SSGC呀.
你有其他OFFER在手?
如SPK不收, 便報SMM.

我一直都十分相信你地,上年都係咁啦!上開bk傾計,收到信都會第一時間上嚟分享架啦!
原帖由 BEAR3112 於 10-3-10 09:20 發表
I'm totally agreed with gwengwen mama's!!! Support You!!!

由我開呢個topic開始, 我一心只係想分享吓收到呢封諮詢信的喜悅, 同埋都想知道有没有家長同我一樣情況, 大家share & 互相鼓勵吓, 真係無諗過會見到有一 ...

千祈唔好俾他人的說話影響自己的心情,
首先恭喜所有收到諮詢信的家長,
至少學校在幾千名小朋友中留意到你的孩子,
這已等如向此校跨前了一大步,
..也難免招人又羨慕又.??.呢..

討論區就是這樣的了,
沒有真實姓名和真實背景的包袱,
所以說話也難免喜歡講什麼便講什麼,
當然bk其實已經不錯了,
太惹火的題材是不能留低的,
我們上得嚟這區,
大家都是關心孩子的父母,
題材還是以孩子為先吧!

原帖由 happysin 於 10-3-10 08:36 發表
i would suggest to delete the photo unless the girl inside is your girl; Otherwise it is a little bit offensive to post a third party's photo in such an open forum without the consent of the character ...

The photo can be viewed by outsider.
FYI: http://www.spk.edu.hk/schoolweb/5_photo.html

However, there is no glue that the child born in Oct to Dec is "Big" or "Small" girl.

oh.......thank you for your info.....

原帖由 kwoksir 於 10-3-10 09:56 發表

The photo can be viewed by outsider.
FYI: http://www.spk.edu.hk/schoolweb/5_photo.html

However, there is no glue that the child born in Oct to Dec is "Big" or "Small" girl.

St. Margaret Mary
天主教聖瑪加利大幼稚園

My daughter got no offer from SH...aaiiii

原帖由 jezzyuen 於 10-3-10 09:28 發表
我有聖心在手!
SMM係邊間?

收到諮詢信既家長, congratulations to you and your kid.

我相信你地架,唔需要唔開心. 真係好難阻止人地既說法及想法. so just ignore them and cheer up.

末收到信既家長亦唔需要唔開心 (including me), 反正都係預咗19号后至会收到信啦. 所以唯有繼續等, 有早就當 bonus 囉

唔信既家長, never mind, just be patient and wait further, 唔好再打去学校煩住人地啦, 費事 delay 咗人地 post 信及我地收信既時間 拜托 !!!

照推理. 沒收咨詢信的家長, 可能已經是收了作上午班或者不被取錄. 而收了咨詢信的將會收作下午班. 應該一定有位.
‹ 上一主題|下一主題