用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 62屆學校音樂節:::::準備觀賞的項目
樓主: bebebe12345
go

62屆學校音樂節:::::準備觀賞的項目 [複製鏈接]

Hi Candytl,

又一年啦, 希望妳囡囡今年更上一層樓, 取得好成績, 你囡囡係咪會係本星期五12/3 參加151 FINAL, 係咪係TST TOM LEE, 個日阿囡放假, 有時間我都想帶阿囡去睇, 嚟緊星期日 APA OPEN DAY, 妳囡囡會唔會表現呀, 我會去睇中午個埸.  

bbmummmy

hi, BabyMonchhichi,

多謝! 你點會知果個係我囡囡? 不過她當晚表現真係我意料之外。仲有, 你係第一個讚她斯文呀!

你囡囡係吾係同場呀? 幾號呀? 阿女今日比左一場 composer of the year, 賽果有D爭議性, 因同場有幾位APA學生彈得好好, 但因為有用 soft pedal, 所以分數很低 (因評判反對用), 反以得獎幾位就平平無奇), 阿女今次8○分(用左 soft pedal),冠軍9〇分。

原帖由 BabyMonchhichi 於 10-3-8 16:10 發表
Rachethew,

恭喜你囡囡在142取得第一名,真係彈得好好,實至名歸。本來想走過黎恭喜你地,但又怕好似好唐突咁。黎緊仲有冇比賽呀?祝你囡囡再下一城。題外話,你囡囡樣子很甜、很施文呀 ...

candytl,

thank you!
祝你囡囡旗開得勝!

原帖由 candytl 於 10-3-8 16:18 發表

Rachethew,

恭喜恭喜!!

828 Hong Kong Strings Scholarship for Stringed Instruments
公佈結果
7   Cello  .....王
9   Violin .....趙
10 Violin .....趙
11 Violin .....?
5   Violin .....何

決賽看好 7 以一Cello敵四Violin

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Hi, Rachethew,

係呀,我囡囡係同場呀。佢係20號,當晚鞠躬鞠得最樣衰同埋炒晒o個個咪係佢囉

原帖由 Rachethew 於 10-3-10 00:32 發表
hi, BabyMonchhichi,

多謝! 你點會知果個係我囡囡? 不過她當晚表現真係我意料之外。仲有, 你係第一個讚她斯文呀!

你囡囡係吾係同場呀? 幾號呀? 阿女今日比左一場 composer of the year, 賽果有D爭議性, ...

我都希望7號可以嬴,我囝囝和他是同一個樂團,他真的拉得很好,上次聖誕節演出時囝囝有幸幫他伴奏一章節已經覺得很開心。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-10 15:51 發表
828 Hong Kong Strings Scholarship for Stringed Instruments
公佈結果
7   Cello  .....王
9   Violin .....趙
10 Violin .....趙
11 Violin .....?
5   Violin .....何

決賽看好 7 以一Cello敵四Violin

...

同樂團,APA or SPCC???
二個SPCC(1 Cello & 1 Violin),如果加個Piano的So小朋友,SPCC三重奏應是理想的配搭。

相信今年是最大機會力壓Violin的一年。
Good Luck!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Hi bebebe12345

7號應該是周朋友,對嗎?若是他,他們是在HK children's Symphony Orchestra同一個樂團,同樣是拉cello。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-11 11:07 發表
同樂團,APA or SPCC???
二個SPCC(1 Cello & 1 Violin),如果加個Piano的So小朋友,SPCC三重奏應是理想的配搭。

相信今年是最大機會力壓Violin的一年。
Good Luck!

今晚結果還是去了Junior Exhibitioner Award決賽,
過程有點兒峰迴路轉,結果也有點兒意外,尤其第三名.........
名次如下:-
1. Leung Ryan
2. So Wai Lung
3. Chu Yan Tung Queena
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345,

非常同意,真沒想到第三名會得獎。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-12 22:11 發表
今晚結果還是去了Junior Exhibitioner Award決賽,
過程有點兒峰迴路轉,結果也有點兒意外,尤其第三名.........
3. Chu Yan Tung Queena ...

JEA 個比賽中, 我無唸到#2 會攞冠軍, 因可能年少, 我覺得好似唔係好夠力咁, 相反我估#5會係冠軍, #1亞軍, #3 季軍, 結果我估中兩位, 真無唸到#5 攞唔到冠軍, 而且連3名都唔入, 見佢真係好傷心, 唔怪得要等45MINS 才有結果, 真富爭議.  

" 比賽真要靠D運氣!"

原帖由 bebebe12345 於 10-3-12 22:11 發表
3. Chu Yan Tung Queena ...

我都係諗住5號攞冠軍

原帖由 bbmummmy 於 10-3-12 23:38 發表
JEA 個比賽中, 我無唸到#2 會攞冠軍, 因可能年少, 我覺得好似唔係好夠力咁, 相反我估#5會係冠軍, #1亞軍, #3 季軍, 結果我估中兩位, 真無唸到#5 攞唔到冠軍, 而且連3名都唔入, 見佢真係好傷心, 唔怪得要等45MINS 才 ...

我無去聽, 但阿囝由家人帶去觀賞。他自己評選的結果同你相近, 只是第三是屬#4。他說#3在第一首歌不夠熟, 而評判說她在第二及三首歌做得好, 是否如此原因而得季?
似乎#5是觀賞者心目中的冠軍吧! 好可惜......

原帖由 bbmummmy 於 10-3-12 23:38 發表
JEA 個比賽中, 我無唸到#2 會攞冠軍, 因可能年少, 我覺得好似唔係好夠力咁, 相反我估#5會係冠軍, #1亞軍, #3 季軍, 結果我估中兩位, 真無唸到#5 攞唔到冠軍, 而且連3名都唔入, 見佢真係好傷心, 唔怪得要等45MINS 才 ...

如果#5有上呢到, 希望佢唔好咁傷心, 因佢真有實力, 正如之前所講, 有D參賽者係之前比賽落選, 但之後竟可越級挑戰而取冠軍.  

參加比賽特別係大型比賽, 要花很長時間練習, 參賽者有一定壓力, 有獎當然開心, 但獎只有數位, 其他要比信心自己, 唔係人人有資格參加, 要明白透過長時期練習, 對自己一家有好好幫助, 要放鬆自己, 接受 COMMENT, 改力改善, 才有進步.

Piano:::::Tom Lee Music Scholarship 初賽結果

明天去HKAPA Open Day

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

係咪全是APA ?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-13 23:51 發表
Piano:::::Tom Lee Music Scholarship 初賽結果

明天去HKAPA Open Day

除了11號,其餘四位都不是APA!

今日Ryan都有彈Open Day。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

3號跟她的弟弟不是APA的學生嗎? 他們的老師不是 Miss Wong 嗎?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-14 23:24 發表

bebebe12345,

昨天都有看APA Open Day. Ryan 是JUNIOR PIANO? no? 出場?
請問是否入APA前已是這樣SUPER? 
Min requirement for Junior programme says G2 or G3
是否全部這樣有TALENT才ADMIT?
真的很了不起!

原帖由 bebebe12345 於 10-3-14 23:24 發表

Rachethew,
你都非常清楚他們的老 師是 Miss Wong。
入APA不一定能跟 Miss Wong,同樣,
要跟也不一定是APA的學生。
聞曾考入而放棄。
今年雖沒聽她彈,心想仍希望她可拿冠,誰想勝出都要過此關。就像Ryan勝出JE一樣!亦不影響小So在他人心目中的之位置。
Nancy的學生亦未聽過,決賽便知!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題