用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問九龍邊間幼稚園用montessori 的教學法? ...
go

請問九龍邊間幼稚園用montessori 的教學法? [複製鏈接]

請問九龍邊間幼稚園用montessori 的教學法?
   0    0    0    0

我在劍嗚interview 時參觀學校見到他們是用montessori 教學, 其他九龍塘kg就無留意有見到, 而朋友就跟我說過救世軍的幼稚園也是用montessori 的。

SN 是標榜用montessori 教學, 實際係唔係就唔知啦.

HKPS (KLT)都是.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我上過daisy個workshop, 同埋睇過d媽媽分享, 可以講嘅係, 好多學校都有"買"教具, 不過唔係用呢個"教學法", 起碼無聽過有學校有混齡班 同老師受過訓練 先啦!
至於KM係"蒙".. 應該係美麗的誤會, 不過KM又係乜都有d嘅, 之前聽過有家長話每日有一個時間小朋友可以自由玩教具, 不過我未上過樓上參觀, 但N班班房就得玩具喇!
Daisy响workshop度分享過有d KG派過老師去佢到個training同買咗佢d教具.. 印象中有一間响紅磡, 你可以自己去問問~

Cannan (KLT) 都是.

九龍塘金巴倫有用這教學法架 (校長講的).

thanks for sharing

醒目開學勳章

以上你地講的學校只是選用 "蒙" 的教具作某些教學, 不是全套montessori 的教學法.  你地不要誤會.  因montessori 是一定有混齡班的.  以上間間都無.  

hkps 都有買當中某些教具放在學校, 教小朋友, 令佢地易d 領悟某些idea.  但佢地講明只係用教具, 不是用montessori教學法上堂, 已叫家長不要諗錯左.

紅磡嗰間叫"博愛任永賢夫人幼稚園"

原帖由 小曳人 於 10-1-26 12:07 發表

我上過daisy個workshop, 同埋睇過d媽媽分享, 可以講嘅係, 好多學校都有"買"教具, 不過唔係用呢個"教學法", 起碼無聽過有學校有混齡班 同老師受過訓練 先啦!
至於KM係"蒙".. 應該係美麗的誤會, 不過KM又係乜都有d嘅, 之前聽過有家長話每日有一個時間小朋友可以自由玩教具, 不過我未上過樓上參觀, 但N班班房就得玩具喇!
Daisy响workshop度分享過有d KG派過老師去佢到個training同買咗佢d教具.. 印象中有一間响紅磡, 你可以自己去問問~

SN - K1 only as per the school teacher
‹ 上一主題|下一主題