用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 讀聖羅撒幼稚園會否直升小學嗎?
go

讀聖羅撒幼稚園會否直升小學嗎? [複製鏈接]

聖羅撒幼稚園給了我女兒奇蹟!

小女有個性,因當天完全沒有答過一條問題,甚至不理會老師而走來走去,竟然也收了,我老公讚老師很有慧眼!
我也不是教徒,現也有少少有失去預算。
讀聖羅撒幼稚園會否直升小學?
   0    0    0    0

不可以, 因為小學係津貼, 所以都要攪珠呀.

Same here
My girl is so shy & weak performance during interview but still accepted...
We've no religion & non-graduate/relationship
Also we filled out real(NT) address
But we're not worried bor

原帖由 hlymiffy 於 10-1-16 12:35 發表
聖羅撒幼稚園給了我女兒奇蹟!

小女有個性,因當天完全沒有答過一條問題,甚至不理會老師而走來走去,竟然也收了,我老公讚老師很有慧眼!
我也不是教徒,現也有少少有失去預算。
讀聖羅撒幼稚園會否直升小學? ...

Yes, same to you, we are Christians, no other background and live in N.T.  The interview only took around 2 mins.  Surprisingly, we received the offer.

咁...樓上幾位:
你地覺得聖羅撒點解收你地囝囡?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

點解好似好易就收?
但interview時很多人呢!

睇來似一早內定左, in 只是做場show 畀大家睇.

我覺得佢係喜歡收d內向d同怕羞d嘅小朋友.

:;pppp: maybe teacher thinks they are 'stable' and 'patient'. Congratulations.
原帖由 sammilcm 於 10-1-18 10:31 發表
我覺得佢係喜歡收d內向d同怕羞d嘅小朋友.

我想問你地個b係大b定細b呢?

其實知唔知約有多少有考? 因我的囡囡是第一批12月5日9:30am考的, 所以不知道是否很多人. 但好似好容易入因聖羅撤巳取錄了我的女兒

我仲未收到OFFER, 我地係12月5號IN, 我亞B 係細B, IN既時候個MISS唔係好理佢, 未IN完已經叫執野, 我諗似內定左, 算啦! 我見個MISS 都冇咩心機, 我都冇咩心機!

我地in上午10點, 我個女都係內向, 不過都答晒老師所有問題, 但最後我個女係waiting list~

起碼有約2000個申請, 但唔係人人都有去INTERVIEW. 我真係唔係好知佢地收咩學生? 有無0710後既小朋友, 又無領洗, 無任何關係(eg. old girl of mama, no any relative study here), 而又收左呢?

原帖由 bm1kmy1e 於 10-1-18 12:26 發表
其實知唔知約有多少有考? 因我的囡囡是第一批12月5日9:30am考的, 所以不知道是否很多人. 但好似好容易入因聖羅撤巳取錄了我的女兒

我的囡囡就是無領洗並於07年10月出世(即細囡)但收左. 可是由於我是基督徒, 我正考慮是否放棄這學位而留代更想入這幼稚園的人.

你要先想想, 如果入讀聖羅撒, 你會否幫你女兒領洗, 因為, 如果唔領洗, 得15分, 我相信入讀聖羅撒小學的機會非常細.

原帖由 bm1kmy1e 於 10-1-18 15:06 發表
我的囡囡就是無領洗並於07年10月出世(即細囡)但收左. 可是由於我是基督徒, 我正考慮是否放棄這學位而留代更想入這幼稚園的人.

醒目開學勳章

我阿囡有領洗 面見時冇答問題
只是望主miss傻笑 扮怕羞 我們中午時間interview
得到是waiting list
所以唔知點決定收生

真是好多謝你肯放個位出來, 等我的呢班WAITING LIST的家長有一線希望, 我真是好想阿女入呢間...

原帖由 bm1kmy1e 於 10-1-18 15:06 發表

我之前很害怕我囡囡沒有學校收因她是細女, 所以無論是天主教, 還是基督教, 甚至是無宗教的學校我都要一試, 到現在, 我想我和我的丈夫巳有了決定. 所以可能會放棄這學位因囡囡的返學路程實在太遠及不方便.

我本身係舊生, 非教徒, 呀女o個日表現都幾好, 收左,
不過基於15分可以上到小學o既機會係0, 我都會give up個位~
‹ 上一主題|下一主題