用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 各位, 請幫下我... ...
go

各位, 請幫下我... ... [複製鏈接]

犬兒4.5歲, 依家K.2, 由佢9個月大開始已教ABC (用了很多方法和教材), 但發覺教極佢ABC都唔識 (現在仍未識), 但佢可以一星期背唐詩一首, 會唔會係讀寫障礙呢?? 各位家長, 有經驗嗎???
   0    0    0    0

原帖由 sarahaugusta 於 09-12-28 09:50 發表
犬兒4.5歲, 依家K.2, 由佢9個月大開始已教ABC (用了很多方法和教材), 但發覺教極佢ABC都唔識 (現在仍未識), 但佢可以一星期背唐詩一首, 會唔會係讀寫障礙呢?? 各位家長, 有經驗嗎??? ...

HIHI:

我囝囝都有5歲喇....k1開始我就教佢好多中文生字..點知佢又係好多都唔記得...就算用好多方法佢都唔記得....但係英文同數字只係教佢一兩次就記得...我問過好多人我應點做好..可惜都冇人可以幫到我...大約在半年前我就去政府排期做智力伻估....早幾日得出結果...唔係讀寫障礙..係亞氏保加証...又姐係自閉証既一科....我真係一d都估唔到自己小朋友會有這個問題...佢都係讀緊一d正常既幼稚園....不過學習真係差d....
不如妳都早早去排期比智力醫生做個伻估...萬一真係有咩問題都可以早早搵出原因...唔好估估下....我現在都要好努力咁學習點去幫我小朋友成長...
‹ 上一主題|下一主題