用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

心算條最淺個題係加減混算, 最深個題係加減乘除都有, 但無%.
我囡囡係穿校服的, 但有小朋友係穿便服, 我本人覺得最好都係穿校服好D, 起碼有番D印象分.
小朋友面試過程家長只會坐在後面, 家長不會參與的. 面試完家長會到另一個課室, 在那裡, 家長可以向老師發問問題.

原帖由 心急玫瑰 於 10-12-18 18:02 發表
MANDY媽 請問心算是否+-x/有冇%
仲有老師有冇問家長問題...小朋友穿校服定穿便服??謝謝

千祈唔好太緊張呀, 叫妳個小朋友要定D, 同我個小朋友一齊面試的其中一位, 就係緊張到連自我介紹都講唔到, 他可能緊張到腦袋一片空白, 真係死得架, 所以一定要鎮定呀, 家長們自己都要定D. 大家加油呀, 出年羅中見啦!  

原帖由 @1314 於 10-12-18 21:24 發表

謝謝你的提示,祝你好運!
好緊張,明天去面試啦!

是否己收了你小朋友!
原帖由 MANDY媽 於 10-12-18 23:24 發表
大家加油呀, 出年羅中見啦!  ...

無咁快知道, 但會於聖誕節前通知, 即是話應該下星期就會以電話通知, 收或唔收都會通知的, 我希望出年可以係羅中見啦.

原帖由 TINGMUM 於 10-12-19 01:16 發表
是否己收了你小朋友!

原帖由 MANDY媽 於 10-12-19 07:44 發表
無咁快知道, 但會於聖誕節前通知, 即是話應該下星期就會以電話通知, 收或唔收都會通知的, 我希望出年可以係羅中見啦.

頭先我女個同學都9點幾IN完, 佢話都好順利;  我地而家出去嘞, 回來再報告..

原帖由 MANDY媽 於 10-12-18 12:15 發表
面試完喇, 全程用英文, 無中文及普通話.
分四part, 第一part係用自我介紹, 第二part係讀文張, 第三part係比張圖片你, 要講一個故事, 最後係做心算, 有非常淺, 亦有深的, 睇你彩數, 抽到淺的就very easy.
不過, 真係 ...

同你講嘅一樣, 都好順利..我地仲見到一D 幼稚園嘅同學.  大家good luck啦.

如唔知,羅中收錄或不收錄,都是在聖誕節前通知?
頁係好緊張,希望日後在羅中見.

我個仔响老師同他傾計那part, 太nervous, 'O'咗少少嘴,亂答........好驚他唔得呀!!!

原帖由 judytocp 於 10-12-20 12:12 發表
我個仔响老師同他傾計那part, 太nervous, 'O'咗少少嘴,亂答........好驚他唔得呀!!!

我估D老師都知佢地緊張嘅, 我女心算時dead air左好耐, 個老師叫左佢兩次, final 個答案係對嘅, 我都有少少擔心.

我囡囡心算個part係第一個作答, 但佢未計到, 佢同老師講仲未計到(所以無dead air), 老師好好, 再比D時間佢, 叫佢慢慢計, 跟住叫第二個作答, 後來到番我囡囡, 佢已經計到, 答案係對的, 妳都咪話, 我當時都好緊張, D小朋友一定比我地緊張百倍.
我覺得小朋友們真犀利, 可以順利完成面試, 所以, 就算不被取錄, 當攞個經驗, 唔好比壓力他/她們.

原帖由 ccn008 於 10-12-20 12:30 發表

我估D老師都知佢地緊張嘅, 我女心算時dead air左好耐, 個老師叫左佢兩次, final 個答案係對嘅, 我都有少少擔心.

而家心情超緊張, 成日睇番個手提, 驚miss call. 妳地估會唔會明天收到電話 ???

原帖由 @1314 於 10-12-20 11:10 發表
如唔知,羅中收錄或不收錄,都是在聖誕節前通知?
頁係好緊張,希望日後在羅中見.

個個都只係全英讀文章, 答問題, 同maths 問題, 沒有group discussion 同中文問題嗎?

MANDY媽 ,
你不如23號打電話去問, 以免心掛掛.  有好消息記住上來分享...:D

真係全英文的, 亦沒有小組討論喎, 只係老師個別問各小朋友問題, 考下各小朋友對答能力.

原帖由 TINGMUM 於 10-12-20 14:22 發表
個個都只係全英讀文章, 答問題, 同maths 問題, 沒有group discussion 同中文問題嗎?

我都有唸過如果23號仲未收到電話就會直接致電查詢, 我都希望可以安安樂樂過個歡樂聖誕.
希望我真係可以上來分享好消息, 亦希望大家都係好消息.
原帖由 TINGMUM 於 10-12-20 14:26 發表
MANDY媽 ,
你不如23號打電話去問, 以免心掛掛.  有好消息記住上來分享...:D

原帖由 MANDY媽 於 10-12-20 14:17 發表
我囡囡心算個part係第一個作答, 但佢未計到, 佢同老師講仲未計到(所以無dead air), 老師好好, 再比D時間佢, 叫佢慢慢計, 跟住叫第二個作答, 後來到番我囡囡, 佢已經計到, 答案係對的, 妳都咪話, 我當時都好緊張, D小 ...

非常認同, 佢地壓力真係唔少..

剛剛接到電話了, 已被取錄. 超開心呀! 妳地呢? 收到電話未?

原帖由 MANDY媽 於 10-12-20 14:54 發表
我都有唸過如果23號仲未收到電話就會直接致電查詢, 我都希望可以安安樂樂過個歡樂聖誕.
希望我真係可以上來分享好消息, 亦希望大家都係好消息.

已收到電話

剛收到LTPSS電話, 已收小女, 叫我留意信箱.  

相信你地都好快會有電話, 報告啊!!

好開心呀, 到時見啦!
原帖由 ccn008 於 10-12-20 16:29 發表
剛收到LTPSS電話, 已收小女, 叫我留意信箱.  

相信你地都好快會有電話, 報告啊!!

原帖由 MANDY媽 於 10-12-20 16:42 發表
好開心呀, 到時見啦!

我下午收到电話,覆我詁'條件不適合'.
我都未同囝囝講唱收,我只係同佢講,3月會考多次,到時睇下收唔收.
MANDY媽,ccn008,其實你地介唔介意pm or 在此post給我囡囡的成績係咪很高,或有其他優點.

‹ 上一主題|下一主題