用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-12-7 11:03 發表
羅中之校風十分好,大部份學生都好純樸,我都無聽過有欺凌.
開學至今,我去過幾次家長日,發覺大部份S.1家長都應該係有學識的,同時我亦感覺到他們都是緊張子女的家長,相信大部份學生質素都是好的. ...

甘就好放心, 好怕個女上到中學會180度轉變... 如果LPTSS唔收, 我都無其他idea.
想問你地甘多位有位報其他直資呢?  請提供意見, Many tks.

ccn008
妳個小朋友的成績如何? 是否都有"B"或以上? 如果達標的話, 我覺得都唔使點擔心入唔到啦.
我個囡於11月底考左第二次的呈分試, 到現在, 只知道中文同常識攞"A", 但其他的科目全部唔知, 我日夜都係度唸, 究竟考成點呢? 我都好擔心的.
我會去其他直資中學聽下簡介會, 報唔報就未知.

原帖由 ccn008 於 10-12-7 11:48 發表

甘就好放心, 好怕個女上到中學會180度轉變... 如果LPTSS唔收, 我都無其他idea.
想問你地甘多位有位報其他直資呢?  請提供意見, Many tks.

回覆 142# MANDY媽 的文章

唉! 我女數學次次都緊緊合格, 五年級第3次考試唔合格tim, 嚇死我, 跟住呈分果次又考返合格得個C, 中英都A嘅...就係科數拖到後晒..

如果科數有B, 我想考救恩..而家我唔敢博, 怕有閃失...

原帖由 MANDY媽 於 10-12-1 15:06 發表
OK. 我18號面試完會立即上黎講番面試情況.

Mandy媽,我會約19日面試,我18日晚會等你消息.
Good Lucky!

OK, 希望大家都可以入到心儀的學校.

原帖由 @1314 於 10-12-7 18:41 發表

Mandy媽,我會約19日面試,我18日晚會等你消息.
Good Lucky!

我覺得英文攞到"A", 其實都可以好定啦, 唔使擔心, 一定得的.
我囡囡剛才同我講, 有一位家長好心急, 今日放學時, 走去問左班主任, 佢囡囡英文科的成績, 她的成績一直都係我囡囡之上, 但老師說她今次只是剛好合格, 死得啦, 我囡囡今次分分鐘都係"C", 或是唔合格. >_<

原帖由 ccn008 於 10-12-7 15:35 發表
唉! 我女數學次次都緊緊合格, 五年級第3次考試唔合格tim, 嚇死我, 跟住呈分果次又考返合格得個C, 中英都A嘅...就係科數拖到後晒..

如果科數有B, 我想考救恩..而家我唔敢博, 怕有閃失... ...

回覆 140# Tiger_bb媽媽 的文章

唔該晒Tiger_bb媽媽,我聽講有很多英文project做,但我囝囝英文一般得B,唔知能否應付,又老師如何幫他們呢?

係架,做project係用英文,但你放心,當小朋友迫住要用英文學習時,佢地係會做到.而且我地報英文中學既原意都係想佢地接觸多d英文,所以你無需太膽心.你的囝囝英文有B,應該可以應付到的.

回復 6# ccn008 的帖子

duplicated.....

我地而家考咁第二次呈分試, 我個女又係比一科拖累,今日考第二次呈分中文試, 我都好擔心.

升上小六好忙, 搞完琴試搞朗誦比賽,跟住英文pet試, 考完今次第二次呈分又有音樂比賽,同學仔都考完普通話水平試我地都未考, 都唔想去考... 其實d中學係未真係會睇晒d證書架?  真係辛苦左個女!

回復 ccn008 的帖子

delete...............................................................

回復 148# Tiger_bb媽媽 的帖子

Tiger_bb媽媽
Thankyou!

我個仔入咗去幾個月,都讀得幾開心!而且學校都比幾多機會佢表演同比賽。例如樂隊、乒乓球同英詩朗誦都可以代表學校出賽。以前喺小學反而冇乜機會,事關太多猛人。多咗參加活動,人自信都增強咗!但唯一覺得有問題係功課好似唔係幾多!

請問面試自我介紹是中文  or 英文 呢 ?

開始時,孩子輪流自我介紹,介紹完後,老師會問一些問題。比如說孩子說在XXX小學讀書, ... [/quote]

吾知係咪班班吾同呢?我個女個班d功課一般,又不是太多,但都吾少...(在前幾日先一日要做33條數學,第二日又要中文默書...又要科學測驗...)
不過中學功課,吾可以同小學比,因為小學生活真係好辛苦,功課超多....但一般中學功課,都吾會好似小學咁.......

面試

請問面試要帶咩去?

我一陣就會去面試, 會帶哂之前已交的文件, 學生手冊, 學生考試証.
囡囡就帶文具, 一本簿.
希望面試成功啦.

原帖由 心急玫瑰 於 10-12-17 17:19 發表
請問面試要帶咩去?

面試完喇, 全程用英文, 無中文及普通話.
分四part, 第一part係用自我介紹, 第二part係讀文張, 第三part係比張圖片你, 要講一個故事, 最後係做心算, 有非常淺, 亦有深的, 睇你彩數, 抽到淺的就very easy.
不過, 真係唔好緊張, 有個小朋友緊張到連自我介紹都講唔到, 所以, 平常心啦.
仲有呀, 做完數學, 老師會同同學傾下的.

回覆 1# MANDY媽 的文章

MANDY媽 請問心算是否+-x/有冇%
仲有老師有冇問家長問題...小朋友穿校服定穿便服??謝謝

原帖由 MANDY媽 於 10-12-18 12:15 發表
面試完喇, 全程用英文, 無中文及普通話.
分四part, 第一part係用自我介紹, 第二part係讀文張, 第三part係比張圖片你, 要講一個故事, 最後係做心算, 有非常淺, 亦有深的, 睇你彩數, 抽到淺的就very easy.
不過, 真係 ...

謝謝你的提示,祝你好運!
好緊張,明天去面試啦!
‹ 上一主題|下一主題