用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓
樓主: carahau
go

有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓 [複製鏈接]

囡囡現在是班中第5矮, 真希望她仲有得標, 也希望e生唔準.

原帖由 catcatmom 於 09-11-23 01:47 發表
我自己本人, 真係來左m , 上到中學就無得高, 但我d同學就差唔多樣12歲來m, 但佢地上到中學好多都仲標得很高.

但我亞媽細個無比過牛奶我飲(食飯仔加魚),
所以我飲奶會覺好so, 三花都飲唔到.

我亞哥飲惠士,大左有17 ...

原帖由 carahau 於 09-11-23 08:49 發表
囡囡現在是班中第5矮, 真希望她仲有得標, 也希望e生唔準.

carahau:
我個女下個月13,佢而家先得141cm. 3年前佢先得107cm.你女女巳經比我女女高. 我女女而家打緊生長激素,巳打左3.預計仲有2年要打.佢之前都係照了骨齡, 骨齡係細左2.
其實仲要做好多test醫生先決定幫佢打的.

我都好想知道去邊度有得check,請告知一下.

以我觀察到自己囡囡及身邊所認識既小女孩,我覺得你的女兒會有得高, 因一般女孩子來m後兩年內都會有得高, 而且來m前後高得特別快.所以你放心,一定有得高.

最近有個朋友的女兒都只有小五, 見佢近呢半年高得比以前快,成個骨架亦大咗,朋友話佢上個月剛剛第一次來m.佢平時極少運動, 但朋友同佢講來m後只有兩年高,而家佢主動話要去行山、踏單車等. 因為佢唔想自己d朋友第日全部高過佢.

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:09 發表
我是兒科e生照的, 囡囡未來m, 但因e生說女仔骨齡到十三倒就會停止長高, 故只剩下年多時間

醒目開學勳章

原帖由 carahau 於 09-11-23 08:42 發表
Hi sukkiu,

咁請問你囡囡係咪上圍一發育就即刻標高? 期間長高了多少cm?

個囡係今年開始發育,4月做學童保健量高150,昨日去診所量大約157,因為無除鞋度,係暑假至開學覺高左好多.
但睇番對上一年比較,小五至小六一年都高左9cm,呢個月足12歲.

去年暑假佢學游水,我覺得有幫助,但係都有人都講游水對增無幫助,今年只游了十堂水,同開學後不停打羽毛球.

原帖由 fionlai60 於 09-11-23 09:31 發表

carahau:
我個女下個月13歲,佢而家先得141cm高. 3年前佢先得107cm高.你女女巳經比我女女高. 我女女而家打緊生長激素,巳打左3年.預計仲有2年要打.佢之前都係照了骨齡, 骨齡係細左2年.
其實仲要做好多test醫生先決定 ...

死啦點解我醫生同你個唔同做法 ???
我女都照過骨齢和驗甲狀腺, 細左四年, 但根據我女醫生話:骨齢=年齢但矮小,就可能打生長激素有幫助, 如骨齢小過年齢就只係未發育不用担心.

我都好worry 我個細女, 6歲110唔到, 我兩公婆是矮人, 我個仔11歲148, 算矮嗎? 係學校排中間, 我想佢大估有大約173左右, 都係中矮(男仔喎!), 不過應該識到女朋友.

但我個女一定係超矮, 我怕佢連150都無, 仲矮過我.
我個仔以前都係矮仔又瘦, 但我迫佢飲牛奶, 這兩年大隻左, 係飲利華, 當時仲4蚊支,但利華e+唔來我屋園.

打針有用嗎?

fionlai60,

你囡囡進度很不错, 3年有34cm高, 平均一年高十多cm, 照計系咪會有160cm?加上其骨齡細2年, 你不用擔心了。

請問在這三年期囡囡有冇出現任何不適或side effect? 有冇水腫?
原帖由 fionlai60 於 09-11-23 09:31 發表

carahau:
我個女下個月13歲,佢而家先得141cm高. 3年前佢先得107cm高.你女女巳經比我女女高. 我女女而家打緊生長激素,巳打左3年.預計仲有2年要打.佢之前都係照了骨齡, 骨齡係細左2年.
其實仲要做好多test醫生先決定 ...

我e生都是這樣說, 你女女細咁多便有排高了, 對嗎? 她有多大, 現在有幾高?

原帖由 ChunChunMummy 於 09-11-23 13:50 發表

死啦點解我醫生同你個唔同做法 ???
我女都照過骨齢和驗甲狀腺, 細左四年, 但根據我女醫生話:骨齢=年齢但矮小,就可能打生長激素有幫助, 如骨齢小過年齢就只係未發育不用担心. ...

littleyan: 我係排政府醫院驗的

ChunChunMummy :吾係骨齢細就可以打,仲要做一個生長激素測試,呢個測試要留院做,佢要係4個鍾頭內打同抽12次針,好難係度詳細講,做左呢個test就知你身體的生長激素有幾多.係吾係真係需要打針

Carahau: 吾係咁計的,頭果2-3年高會明顯d,一到佢黎月經同埋打針第4年開始就無咁明顯的

catcatmom :我諗你個仔11歲都有148cm吾算差,我女下月13歲,而家打左3年針先有142cm高.3年前差吾多10歲先得117cm高

[quote]原帖由 fionlai60 於 09-11-25 09:59 發表
以我知道的講一講比大家知,生長激素缺乏的人特徵
1)  身體每年一定吾會高過4cm(最大特徵)
2)   無論你做任何增高運動或飲幾多奶之類都係幫助吾到
3)   生長圖表中,根據年齡同高度係低於果條線(健康院果)

如果你地覺得有需要可以問下健康院/私家西醫叫佢寫紙你地去最近的醫院排兒科的內分泌科睇,不過我當時都排左好耐.

不過醫生話打呢種針最好係7歲打,7歲以下怕佢做果個test頂吾順.但太多個先開始打都係吾係咁好,怕幫助吾大,當閎我女開始打係9歲幾,醫生都話遲左少少.

我過文章說打生長激素要細細個開始打, 要打足幾年, 如果過咗10歲後先打, 有效嘅, 盞嘥錢!

阿女就系每年剛剛夠4cm, 驗血check過所有嘢都正常, e生其實都話打都可能只幫倒1-2cm, 但我和husband都決定博一博, 第一, 因亞女只有一年多時間, 第二, 擔心連155都去唔倒 , 因過去5個月, 上圍不斷發展, 就是高度只高了1.5cm, 情況真令人擔心.

原帖由 fionlai60 於 09-11-25 10:10 發表
[quote]原帖由 fionlai60 於 09-11-25 09:59 發表
以我知道的講一講比大家知,生長激素缺乏的人特徵
1)  身體每年一定吾會高過4cm(最大特徵)
2)   無論你做任何 ...

我是在確x兒童成長中心Check的

原帖由 littleyan 於 09-11-23 11:03 發表
我都好想知道去邊度有得check,請告知一下.

Fionlai,

我很憂心囡囡會有side-effect....

在下有專業知識,略知一二:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906787?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=5

長打生長激素會增加糖尿病和癌症風險
http://www.gene.com/gene/products/information/opportunistic/nutropin/insert.jsp
Out of 8000 patients, 103個有事(只是短期研究),一世人流流長,會唔會增加老年生cancer机會?藥廠同医生都唔知,而家收咗$先算。將來閣下自理,再幫趁佢。
Targeted adverse event

Overall
Injection-site reaction
   New onset or progression of scoliosis
   Gynecomastia
   Any new onset or recurring tumor
   Arthralgia or arthritis
   Diabetes mellitus
   Edema
   Cancer, neoplasm (new onset or recurrence)
   Fracture
   Intracranial hypertension
   Abnormal bone or other growth
   Central nervous system tumor
   New or recurrent SCFE or AVN
   Carpal tunnel syndrome

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:17 發表
Mandy,

是x-ray + 驗血, 每支针$1600可打4天, 預計需要打一年, 約$130,000‧我是看鄭碧x的

原帖由 carahau 於 09-11-25 10:42 發表
阿女就系每年剛剛夠4cm, 驗血check過所有嘢都正常, e生其實都話打都可能只幫倒1-2cm, 但我和husband都決定博一博, 第一, 因亞女只有一年多時間, 第二, 擔心連155都去唔倒 , 因過去5個月, 上圍不斷發展, 就是高度只高 ...

吾知你係吾係睇私家醫生,如果正常政府醫生吾會只驗血和照骨齡來決定呢個人需吾需要打針,真係要做我以上所寫果個好詳細的test,直頭要知你身體欠幾多生長激數先打得.
其實生得矮同生長激素缺乏症係二樣野,你真係要搞清楚先同女女打,免得佢白白受苦.
其實你個女巳比我個女好好多.你仲擔心佢高吾高到155cm,我個女有150cm我巳好開心.

以上果個媽咪都講得岩,係開始打之前醫生都講左有5種副作用會出現.不過當然因人而異啦.有d人好勁副作用要立即stop打針,有d人就得少少,有d人就無問題都無.

我個女就出現左一種副作用,而家定期跟進的.

打唔打好矛盾既...不過當打咗之後,就唔好想甘多了. 博一博.....
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

thank you,dder

原帖由 dder 於 09-11-29 22:22 發表
打唔打好矛盾既...不過當打咗之後,就唔好想甘多了. 博一博.....
‹ 上一主題|下一主題